Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Må spille bedre forsvar!
Nord-Makedonia vant 46-32 i "points in the paint"-statistikken og kom ofte inn under Norges kurv. Her er det Atanasij Trajanov som har kommet seg fri til skudd mellom Etienne Aspevik (til høyre) og Filip Øverås. Til venstre i bildet er Vilji Wiik.
FOTO: FIBA.COM
Nord-Makedonia vant 46-32 i "points in the paint"-statistikken og kom ofte inn under Norges kurv. Her er det Atanasij Trajanov som har kommet seg fri til skudd mellom Etienne Aspevik (til høyre) og Filip Øverås. Til venstre i bildet er Vilji Wiik. FOTO: FIBA.COM

– Må spille bedre forsvar!

Mye var positivt og flere norske spillere løftet seg mot Nord-Makedonia, men muligheten til seier glapp i begynnelsen av fjerde periode. Og lag som slipper inn 100 poeng, vinner sjelden.

Norge – Nord-Makedonia 80-100

– Dette laget må kunne skitne til hendene sine og spille bedre forsvar, fastslo Audun Eskeland etter det tredje tapet i B-EM i Porto-forstaden Matosinhos.

Norge spilte lenge jevnt med Nord-Makedonia i det som var en avgjørende kamp om å unngå sisteplassen i gruppe A.

Med seier ville det norske laget etter all sannsynlighet kommet på fjerdeplass og gått videre til 9-16-sluttspilet.

Nå blir det garantert femteplass og spill om plassene 17 til 22, i en trelagsgruppe der Albania blir første motstander og enten Georgia eller Bosnia-Hercegovina den andre, fredag og lørdag.

 

Seieren innen rekkevidde

En 3-poengsbuzzer fra Scott Priestley ga 43-46 til pause og inntil to minutter gjensto av tredje periode var seieren fortsatt innen rekkevidde på stillingen 54-56.

Men så glapp det, og nå var det Nord-Makedonias tur til å senke en sen treer: 67-58 da skuddklokka var i ferd med å gå ut i sluttsekundene av perioden.

Så økte de gulkledde til 77-62 og tvang Audun Eskeland til å ta Norges andre timeout i løpet av 43 sekunder (!), og løpet var i praksis kjørt.

 

Raknet på slutten

Norge hentet seg inn til 12 poeng bak (76-88) med 1:56 igjen å spille, men uten ork de siste minuttene og med Oscar Hellebust utvist med fem fouls raknet det på slutten.

Nord-Makedonia vant de siste to minuttene 12-4 og nådde 100 etter at Nikola Janichikj hadde lagt to treere med få sekunders mellomrom.

Kampens toppscorer traff 5 av 9 trepoengere og endte med 24 poeng.

 

Best i alt

– Vi holdt det jevnt lenge, men strukturelt var det ikke så bra i første omgang heller, ikke nok forankret i det vi skal gjøre. Offensivt er det bra nok, men vi må spille bedre defensivt, understreket Audun Eskeland.

Nord-Makedonia kom fra 74-77 mot Østerrike (74-74 sju sekunder før slutt) som Norge tapte med 33 for, og var et solid lag. Makedonerne vant 45-36 på returer, skjøt bedre enn de norske gutta både på straffer, 2-poengere og 3-poengsskudd (9 av 20) og var bedre i alle statistikk-kategorier.

Likevel var det et lag Norge burde kunne slått, hvis forsvarsspillet hadde holdt mål.

– Jeg syns vi kunne vunnet alle tre kampene her, sa Audun Eskeland. Laget hans var nærmest i den andre, som endte 74-79 mot Island.

 

Gode innhopp

Flere spillere løftet seg:

Elias Demoniere hadde sin beste kamp hittil i EM med 17 poeng og 7 assists på 20 minutter, Scott Priestley og Sondre Jacobsen åpnet solid og hadde begge 7 poeng til pause.

– Innhoppene fra Scott og Sondre og det fra Jacopo (Fanin) gjorde at vi var innen «striking distance» i tredje periode. Det var en masse grunner til å være optimistisk da, men vi måtte få opp den defensive kvaliteten, holdt oss foran mannen vår og krige mer på returer. Men vi klarte aldri å etablere et godt forsvarsspill, erkjente U18-coachen.

 

Møter gruppevinneren

Oscar Hellebust var toppscorer med 18 poeng, hadde 4 assists og var den som hele tiden utfordret Nord-Makedonias forsvar og fikk de gulkledde ut i lagfouls.

Onsdag avslutter Norge innledningsspillet mot den ubeseirede gruppevinneren Storbritannia uten særlig realistisk håp om å vinne, men fortsatt med muligheter til å levere en god kamp og skaffe seg selvtillit før 17-22-sluttspillet.

 

Poengscorere Norge: Oscar Hellebust 18, Elias Demoniere 17, Sivert Wærstad Nordheim 13, Sondre Jacobsen 7, Scott Priestley 7, Etienne Nasser Aspevik 7, Filip Rypdal Øverås 5, Fredrik Kleivdal 2, Jacopo Fanin 2, Enzo Petroncini-Digranes 2.

Toppscorere Nord-Makedonia: Nikola Janichikj 24, Andrej Shoshkikj 15, Pavel Ivanov 13.

 

B-EM U18 MENN, RESULTATER TIRSDAG

Gruppe A: Norge – Nord-Makedonia 80-100, Storbritannia – Østerrike 79-64.

Stillingen (seire-tap): Storbritannia 3-0, Østerrike 3-1, Island 1-2, Nord-Makedonia 1-2, Norge 0-3.

Siste runde, onsdag: Norge – Storbritannia (14.00) og Island – Nord-Makedonia.

 

Gruppe B:

Ungarn – Bosnia-Hercegovina 95-64, Montenegro – Georgia 82-78, Slovakia – Albania 82-40.

Spilt mandag: Bosnia-Hercegovina – Albania 92-51

Stillingen: Montenegro 4-0, Slovakia 3-1, Ungarn 2-2, Bosnia-Hercegovina 2-2, Georgia 1-3, Albania 0-3.

Siste runde, onsdag: Bosnia-Hercegovina – Georgia, Montenegro – Slovakia og Ungarn – Albania.

 

Gruppe C:

Nederland – Romania 78-62, Estland – Ukraina 89-77, Irland – Kosovo 77-70.

Stillingen: Nederland 4-0, Estland 3-1, Romania 3-1, Estland 3-1, Ukraina 1-3, Irland 1-3, Kosovo 0-3.

Siste runde, onsdag: Nederland – Irland, Romania – Estland og Ukraina – Kosovo.

 

Gruppe D:

Latvia – Bulgaria 74-64, Portugal – Sveits 97-74.

Stillingen: Latvia 3-0, Bulgaria 2-2, Portugal 1-2, Sveits 1-2, Belgia 1-2.

Siste runde, onsdag: Latvia – Sveits og Portugal – Belgia.