Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – En nøkkelperson i satsingen vår
Mathias Eckhoff og generalsekretær Espen A. Johansen smiler fornøyd etter at landslagstrenerens nye kontrakt er i boks. Eckhoff skal lede Norges senior menn ut 2025.
FOTO: ERIK BERGLUND
Mathias Eckhoff og generalsekretær Espen A. Johansen smiler fornøyd etter at landslagstrenerens nye kontrakt er i boks. Eckhoff skal lede Norges senior menn ut 2025. FOTO: ERIK BERGLUND

– En nøkkelperson i satsingen vår

Norges Basketballforbund satser videre på Mathias Eckhoff som landslagstrener for senior menn. Før sommerens EM-kvalifisering og onsdagens hjemmekamp mot Bulgaria har NBBF skrevet kontrakt med 54-åringen for to og et halvt år framover.

– Vi er opptatt av å sikre kontinuitet og langsiktighet, det henger også sammen med vårt nytt planverk, Basketplan 28. Kontinuitet med Mathias er også viktig for å sette rammene for veien videre, understreker Espen A. Johansen, NBBFs generalsekretær.

– Mathias har vært med siden «dugnadslandslaget» i 2017 og har hatt kortere kontrakter, nesten fra vindu til vindu. Nå har vi skrevet kontrakt ut kalenderåret 2025, forteller Johansen.

 

EM-kval, så VM-kval

Det norske laget står foran fire viktige kamper:

Kvalifiseringsrunde 3 for EM i 2025, med første kamp hjemme mot Bulgaria i Varner Arena onsdag. Neste uke er det bortekamper mot Østerrike i Wien onsdag 26. og Bulgaria i Botevgrad lørdag 29. juli, før runden avsluttes mot Østerrike i Varner Arena lørdag 5. august.

Vinneren av gruppa går til hovedkvalifiseringen for EM, som starter i november i år.

Neste oppgave er uansett rett rundt hjørnet, de første kampene i kvalifiseringen for 2027-VM, der Qatar (!) er valgt ut som vertsland. Her er første vindu med kamper i februar 2024.

Men hvis Norge vinner trelagsgruppa med Bulgaria og Østerrike, spiller de i stedet EM-kamper både i november og februar. 

 

– Treningsleire og treningskamper

– Jeg håper jo brorparten av den troppen vi har nå kan være med videre, sier Mathias Eckhoff.

For de to og et halvt årene framover har han klare meninger.

– Jeg håper vi kan få arbeidsvilkår som er forenlig med det andre landslag har, så vi får sjansen til treningsleire og treningskamper og kan komme opp på et hyggelig nordisk nivå. De andre lagene i Norden er som kjent ofte i A-mesterskapene. Da kan det bli en arena hvor norske spillere får matchet seg i utlandet og skaffer seg kontrakter.

– Det vil skape litt drømmer for unge og håpefulle og da vil vi være lokomotivet man ønsker et landslag skal være. Akkurat nå er det ikke fullendt, presiserer Eckhoff.

 

– Helt enig

– Mathias er en nøkkelperson i satsingen vår, fastslår Espen A. Johansen.

– Han har bygget dette laget fra et dugnadslandslag og utfordrer oss internt til å bli stadig bedre og mer profesjonelle. Nå kan han fornye og jobbe med en gruppe og se lenger fram i tid.

Generalsekretæren var i møte med Eckhoff og spillerne mandag.

– For å høre hva de tenker om hvordan vi skal bli mer konkurransedyktige. Tilbakemeldingene går på flere samlinger, spille flere treningskamper, legge til rette for flere døgn sammen. Det handler jo om kostnader. Spillere på andre landslag får betalt, det gjør de ikke hos oss. Jeg er helt enig i det Mathias og spillerne sier, samtidig skal vi bygge stein på stein.

– Og all ære til Mathias og spillerne. De har bidratt veldig i disse årene, det skal vi ha respekt for, presiserer Johansen.