Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – En kjempekul serie
To generasjoner: Ulrikens 16-årige forward Gabriel Sanford har kommet seg forbi TNT-veteranen Per Ingar Berthelsen (39). TNT Towers vant kampen i Landåshallen 83-65 og fikk også med seg seier over Bergen Elite fra åpningshelgen i nasjonal 1. divisjon.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
To generasjoner: Ulrikens 16-årige forward Gabriel Sanford har kommet seg forbi TNT-veteranen Per Ingar Berthelsen (39). TNT Towers vant kampen i Landåshallen 83-65 og fikk også med seg seier over Bergen Elite fra åpningshelgen i nasjonal 1. divisjon. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

– En kjempekul serie

TNT Towers har vunnet sine to første kamper i nasjonal 1. divisjon og satser på over 500 tilskuere i Eikhallen fredag når Kristiansand Pirates kommer på besøk til Tønsberg-lagets første hjemmekamp.– En kjempekul serie og så bra at klubber fra hele Norge er med og prøver å heve nivået, sier TNT-leder Tommy Gundersen.

Nasjonal 1. divisjon har fått en fin start med jevnspilte kamper og brukbart med tilskuere.

Kristiansand Pirates slo Ulriken Eagles i to åpningskamper 95-74 og 77-69 forrige helg, Ullern satte Pirates på plass lørdag med sifrene 75-63 og TNT gikk seierrike ut av sine to kamper i Bergen: 83-65 over Ulriken Eagles og 66-56 over Bergen Elite.

Seriens to nordligste lag, Tromsø Storm (2. laget) og Sverresborg, åpner sesongen kommende helg.

– Veldig gledelig at vi har fått med lag fra alle våre fem regioner, sier Axel Langaker, assisterende generalsekretær i Norges Basketballforbund.

 

Tingvedtak i fjor

På baskettinget i fjor ble satsingen på nasjonal 1. divisjon for menn vedtatt.

– Første året var et pilotprosjekt med lag fra regional 1. divisjon i Øst og Vest, men vi har utvidet til fullskala nasjonal 1. divisjon denne sesongen, forklarer Langaker.

De sju lagene møtes i trippel serie og spiller følgelig 18 kamper hver.

Vinnerlaget og laget på andreplass skal spille BLNO-kvalifisering mot nummer 10 og 11 i ligaen, helgen 15. til 17. mars.

 

Opprykk og nedrykk?

Hva som skal skje videre er ennå ikke avklart, men vil garantert bli en diskusjon på baskettinget i mai. Skal det for eksempel bli obligatorisk opp- og nedrykk, beste laget på 1. divisjonstabellen opp og bunnlaget i BLNO ned? Og kvalifisering mellom toeren i 1. divisjon og nestjumboen i ligaen?

– Det er interessante tanker, men det må primært klubbene i norsk basket mene noe om, understreker Axel Langaker.

– I utgangspunktet skal alle klubber ha en fair sjanse, og fra et sportslig perspektiv er det et LITT for trangt nåløye for nye lag å skulle komme inn i ligaen som formatet er nå.

– Men jeg syns uansett det er spennende at vi har mulighet til å få to mer balanserte nasjonale nivåer og et sportslig godt tilbud på to nivåer, spesielt med den veksten vi har hatt de siste årene, sier den assisterende generalsekretæren.

De siste årene er Oppsal det eneste av 1. divisjonslagene som har klart kvalifiseringen og rykket opp.

 

– Tilbud for ungdommen

TNT som er Norges tredje største basketballklubb med 563 medlemmer i 2022 (bak Skjetten og Oppsal) har markert seg med flere gode lag i yngre årsklasser de siste årene.

Nå er Tønsberg-laget plutselig i en posisjon som tilsier at de iallfall på lengre sikt kan kjempe om et opprykk til BLNO.

– Vi ble med i nasjonal 1. divisjon for å ha et tilbud for ungdommen, forklarer Tommy Gundersen, som under Baskethelgen for en måned siden ble kåret til «Årets klubbleder».

– I flere år har vi slitt med å ha godt nok tilbud til våre 17-19-åringer og opplevd en spillerflukt til klubber som kan tilby idrettsskoler eller høyere nivå. At det nå er blitt åpnet opp for en nasjonal serie, passer oss veldig godt. Vi har lyst til å beholde ungdommene våre og gjorde det brukbart i 2. divisjon i fjor og følte vi rykket opp på et vis, sier Gundersen.

 

BLNO-fortid

På laget som møter et ungt Ulriken Eagles i Landåshallen gjenkjenner vi veteranen Per Ingar Berthelsen (39), som spilte to BLNO-sesonger for Asker Aliens, den første med nettopp Tommy Gundersen som coach. Dessuten Simen Juvastøl (23), U16-landslagsspiller som spilte B-EM i 2016 og som også hadde to ligasesonger med Kongsberg Miners og som vant Scania Cup med Miners.

– Per Ingar var en av de første spillerne jeg trente i TNT, han har vært i klubben siden han var 11, har et NM-gull i U16 for Sandvika og var på U16-landslaget også. Simen er også opprinnelig TNT-er og en av dem vi mistet i ungdomsperioden, forteller klubblederen.

Lagets sentrale spiller i 83-65-seieren over Ulriken var 29-årige Anze Kos. Sloveneren ble suveren toppscorer med 26 poeng og hadde også 8 returer, 4 assists og 4 steals.

Litauiske Giedrius Jascericinas (24) er også i startfemmeren og scoret 13 poeng, mens ukrainske Dmytro Kushchenko (32) hadde 3 poeng og 13 returer, flest i kampen.

– Anze ble engasjert som trener i klubben i fjor, Giedrius har vært i TNT noen år og jobber i Tønsberg og Dmytro er ukrainsk flyktning, forteller Tommy Gundersen.

 

Hentet inn fra Sverige

Han sitter selv rolig på TNT-benken som assistant coach, mens Selma Delibasic styrer laget. Den bosnisk-svenske 43-åringen er hentet inn til klubben som ny daglig leder, trener for 1M og U19 og coachutvikler.

– Selma har vært U18-landslagstrener for Sverige de fire siste årene og jeg ble litt kjent med henne da Kevin Juel-Thomsen og jeg hadde Norges 04-ere i fjor. Hun er nettopp ferdig på samme FECC-kullet (FIBA Europas coachutdanning) som Ellen Hamremoen og Kevin. Hun har spilt proff i Italia, Spania og Sverige og coachet i flere svenske klubber, sist Högsbo, opplyser Gundersen.

– Men om TNT Towers skulle komme i posisjon til å rykke opp i BLNO, hva gjør klubben da?

– Spør du spillerne og Selma, er jeg sikker på at lysten og motivasjonen er der. Men da må klubblederen ta en ny runde, erkjenner Tommy Gundersen.

– Vi skal bruke denne sesongen til å lære oss mye, få erfaring og bli bedre. Nå møtte vi to bergenslag som er tydelige på at de satser på ungdommen. Vi var imponert over de to unge Ulriken-spillerne som ga oss trøbbel, og Bergen ga oss utfordringer med mye bevegelse og screener, det var gøy, fastslår TNT-lederen.

 

På scoringstoppen

Ulriken-spillerne han nevner, er 19-årige Martin Lepsøe og lagets eldste spiller, Mirko Plivelic som er 20. Yngst på Ulriken er fem 07-ere med Gabriel Sanford i spissen.

Lepsøe er toppscorer med 21,3 poeng etter de første kampene, fulgt av Jakob Baiden (Kristiansand Pirates) med 20,5 poeng og TNTs Anze Kos med 20.

– Det kommer til å svinge litt i denne serien, men lagene vil spille seg i bedre form og bli vant med å reise til bortekamper, som er nytt for mange. Vi opplevde forresten også at det var veldig gode dommere på kampene våre i Bergen, sier Tommy Gundersen.

 

Alle fakta om nasjonal 1. divisjon for menn finnes her: https://www.basket.no/serie-og-turnering/nasjonal-1m/