Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Vil utvikle ungt Ullern
Tori Solberg Halvorsen er lagkaptein i Ullern og samtidig trener for klubbens U19-jenter. Her sammen med to av spillerne fra 06-årgangen, Sophia Priestley (til venstre) og Aurora Grieg Toyomasu.
FOTO: ERIK BERGLUND
Tori Solberg Halvorsen er lagkaptein i Ullern og samtidig trener for klubbens U19-jenter. Her sammen med to av spillerne fra 06-årgangen, Sophia Priestley (til venstre) og Aurora Grieg Toyomasu. FOTO: ERIK BERGLUND

Vil utvikle ungt Ullern

Tori Solberg Halvorsen (34) går løs på sin 14. ligasesong for Ullern, er klubbens U19-trener og har stor tro på at de yngste i troppen.

– De har masse potensial, masse talent, masse motivasjon og masse trøkk, sier lagkapteinen som også er et bindeledd mellom ligalaget og U19-laget hun er trener for.

I bruttotroppen på 22 spillere har Ullern 11 som er født i årene 2004 til 2006 – seks av dem i yngste årgang.

Fanny Dyngeland-Sundén, Sophia Priestley og Aurora Toyomasu fikk kamper i ligaen allerede forrige sesong. Nå er også den fjerde U16-landslagsspilleren Hannah Tomren Kristoffersson og i tillegg Maia Løkås-Fusdahl og June Steensen flyttet opp fra den samme årgangen.

 

– Kul gruppe

Samtidig har Ullern rutine med Elin Kjølseth (38) og Halvorsen som kontinuitetsbærere, italienske Micol Torresani på pointguard og nyervervelsene Laura Martínez Basora og Stina Aune.

– En godt blanda gruppe med litt forskjellige spillertyper og forskjellige erfaringer og antall år, men en kul gruppe med spillere som utfyller hverandre bra, mener Tori Solberg Halvorsen.

Ståle Frey fortsetter som head coach og har fått med seg Eirik Ljostvedt som assistent.

– Vi bygger litt på tvers i klubben og vi gjør mange av de samme tingene på J19 og BLNO. Jeg prater masse med Ståle og Eirik, for å gi de unge en naturlig overgang til ligaen, forklarer Halvorsen.

 

Fem NM-gull

Lagkapteinen debuterte for Ullern allerede i 2005/06 og hadde tre sesonger før hun forsvant til college i USA, først to år på juniorcollege i Kansas og deretter to for American University i Washington D.C.

Så kom den sterke forwarden hjem før 2012/13-sesongen og har spilt for Ullern siden den gang og vunnet fem NM-gull på rad i årene 2014 til og med 2018.

I vår kom Ullern sterkt og kapret NM-bronsen etter 76-69 over Asker Aliens i den avgjørende kampen, anført av Tori Solberg Halvorsen og Tina Stenerud Moen.

Nå er Moen «hjemme» i Stockholm og skal bli mamma i februar, mens de blåkledde også har mistet Felicia Dyngeland-Sundén til collegespill i USA.

 

Fire forsterkninger

Men Ullern har fått gode erstattere.

Laura Martínez Basora er fra Barcelona, har spilt på nivå to i Spania og sist for Joventut Les Corts i hjembyen.

– Jeg er i Oslo for å jobbe, forteller Martínez Basora, som er dataanalytiker.

– En kollega i firmaet her tipset meg om Ullern. Og det er veldig bra, intense treninger og et godt lag. Alle er superhyggelige og åpne, sier hun.

Stina Aune (27) spilte tre sesonger i ligaen med Gimle, den siste i 2012/13 da hun endte som norgesmester etter at nettopp Ullern med Tori Solberg Halvorsen og Elin Kjølseth ble slått 70-68 i finalen i Tromsø.

– Jeg har ikke spilt basket siden den gangen, men studert og jobbet og trent, forteller guarden, som nå har fått tilbake lysten for å satse. – Ja, og tiden til å prioritere det, presiserer hun.

I tillegg har Ullern fått hjem Lily Izadi (18) fra Spania og Ariam Germeskel (20) fra Høybråten.

 

– God nok i massevis

Ståle Frey ser på alle fire som verdifulle tilvekster.

– Ariam har kjempepotensial, er en kvikk guard med et pent skudd og vi må bare få formet henne inn i vår måte å spille på. Laura er en allroundspiller som har vært på bra nivå i Spania. Hun er god nok i massevis for norsk liga og kan bli en viktig brikke for oss. Og jeg har veldig tro på Lily, sier treneren.

Stina Aune er han også veldig spent på.

– Hun er et slags «wild card» som bare dukket opp. Hun har ikke spilt basket de siste årene, men er i kjempegod form, har vært i Forsvaret og har god fysikk, understreker Frey.

 

– Vanskelig å ta ut et lag

Han og trenerkompanjong Eirik Ljostveit har 22 spillere i troppen, med noen på skadelista – og mange å velge mellom.

– Jeg håper det kan bli rotasjoner og at alle kan få prøve seg litt. Det blir veldig vanskelig å ta ut et lag når det er så jevnt som det ser ut nå, så vi regner med å bytte litt rundt og ikke ha den samme 12-eren hele tiden. Belønne dem som har gjort det bra på trening, forklarer 64-åringen.

Ståle Frey tror det skal bli vanskelig for Ullern å hevde seg helt i toppen denne sesongen.

– Vi skal gjøre så godt vi kan, men jeg tror kanskje vi må kjempe bak de tre topplagene. Det ser ut som Ulriken, Bærum og Asker «loader» opp bra, så vi får se om vi kan ødelegge litt for dem. Inntil videre ser det jevnt ut for oss mot lagene i midtre og nedre del, sier han beskjedent.

 

23 spillere til college i USA

– Vi ønsker å fortsette den positive trenden vi hadde i sluttspillet i fjor og har veldig lyst til å utvikle unge spillere, presiserer treneren.

Noe resultatmål har ikke Ullern satt seg.

– Vi har mange ambisiøse unge jenter, så hvis vi kan sende fire-fem jenter til college de neste tre-fire årene, er vi veldig fornøyde. Da har vi produsert gode spillere som kan oppleve sin drøm. De siste rundt 15 årene, tilbake fra den tiden Tori (Solberg Halvorsen) og Tina (Stenerud Moen) dro, har vi sendt 23 jenter til college på scholarship. Det syns vi er veldig gøy, fastslår Ståle Frey.

 

ULLERN

Trener: Ståle Frey.

Assistenttrener: Eirik Ljostveit.

Spillere INN: Laura Martínez Basora (Joventut Les Corts, Barcelona), Ariam Germeskel (Høybråten), Stina Aune (basketcomeback, tidligere Gimle), Lily Izadi (tilbake fra Spania), Hannah Tomren Kristoffersson, Maria Løkås-Fusdahl og June Steensen fra Ullern J19.

Spillere UT: Felicia Dyngeland-Sundén (college i USA), Tina Stenerud Moen tilbake til Sverige, Manon Albin tilbake til Frankrike, Cecilia Gnaly (lagt opp).

 

SPILLERSTALL 2022/23

0 Aurora Grieg Toyomasu, 4 Cathelijn Wendel, 5 Sabrina Bouthalja, 6 Camilla Wold Wægger, 7 Elin Krumbeck Kjølseth, 8 Malin Schneidt, 10 Fanny Dyngeland-Sundén, 11 Selma Freng Sørensen, 12 Tori Solberg Halvorsen, 13 Ariam Germeskel, 14 Marika Kromberg Underwood, 18 Hannah Ledsten-Ullersmo, 22 Micol Torresani, 24 Josephine Traberg, 25 Lily Izadi, 31 Helena Eckhoff-Eliassen, 32 Sophia Priestley, 33 Hannah Tomren Kristoffersson, 34 Maia Løkås-Fusdahl, 35 June Steensen, 55 Laura Martínez Basora, Stina Aune.

Sannsynlig starting-5: Torresani, Schneidt (Izadi), Martínez Basora (Wold Wægger), Halvorsen, Ledsten-Ullersmo (Eckhoff-Eliassen).

Åpningskamp: Ullern – Bergen Elite, Ullern Flerbrukshall lørdag 8. oktober kl. 16.00.