Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Tøft møte med nordisk nivå
Aurora Grieg Toyomasu forsøker seg med en floater i onsdagens kamp mot Island. Under kurven står Nora Jazz Werenskiold Proctor klar til eventuell retur, til venstre i bildet ser vi Anna Linnea Hovig Wikstrøm og bak Fanny Dyngeland-Sundén. FOTO: ARILD SANDVEN

Tøft møte med nordisk nivå

Overgangen fra norsk basket til nordisk ble nok en gang brutal for de norske lagene. Overraskende nok var det debutantene fra U16 kvinner som kjempet jevnest lengst med sine islandske motstandere.

U16 kvinner Island – Norge 69-55

U16 menn Island – Norge 91-77

U18 menn Island – Norge 103-76

U18 kvinner Island – Norge 90-44

– Veldig gøy med så bra motstand. De kom ut med energi fra start, og vi må nok bare bli vant til å bli møtt med høyt trykk med en gang, sa U16-jentenes kaptein og aller beste fighter, Fanny Dyngeland-Sundén.

– Vi kunne slått dette laget, men jeg tror mange var nervøse siden det var første kamp i et stort mesterskap. Likevel syns jeg vi klarte å holde hodet kaldt, sa Ullern-guarden.

Med litt bedre treffprosent bare fra straffestreken kunne Norge ha ligget helt jevnt ved pause, da det sto 35-28 til Island etter at de norske jentene hadde truffet bare 3 av 16 straffer.

Fanny Dyngeland-Sundén og Ulriken-duoen Anna Linnea Hovig Wikstrøm og Lina Blanco var med som «underårige» på U16-laget også i fjorårets nordisk, men for de ni andre på laget var onsdagens kamp landslagsdebuten.

7 poeng bak

To minutter ut i fjerde periode var Norge bare 7 poeng bak (52-45) og hadde muligheter til å komme enda nærmere, men i stedet senket Island en trepoenger og kontrollerte de siste minuttene. Mot et norsk lag som begynte å merke kjøret og som gjorde flere feil både i forsvar og angrep.

Det endte med 14 poengs tap (55-69), det samme som U16-guttene (77-91) tidligere på dagen.

Gutta er det blitt stilt større forventninger til, men de fikk bakoverveis mot et aggressivt islandsk press og pådro seg 13 turnovers bare i første periode – og 35 totalt. Riktignok hadde Island også mange, 26. – Når det er så fysisk spill, er det vanskeligere å ha kontroll, forklarte Baard Stoller og erkjente at laget hans hadde fått et lite sjokk fra start.

– Ikke tillatt i Norge

– Måten man spiller basket i denne kampen er ikke tillatt i Norge, ekstremt fysisk til å være en U16-kamp. Men det handler ikke om dommerne, det var fair og bare veldig fysisk. En brutal opplevelse, og når vi kommer bakpå med 15 poeng etter første periode (25-10), klarer vi aldri å komme opp fra hullet vi falt ned i, sier U16-treneren.

Norge ble også svekket av at lagets pointguard og scoringsmaskin Oscar Hellebust tidlig kom i foultrøbbel og bare spilte 10 av de første 30 minuttene i kampen. Han fikk to feil i første periode, den tredje tidlig i 2. periode og den fjerde tidlig i 3. periode.

Med Ullern-guarden tilbake i fjerdeperioden begynte en opphenting som kunne ha vippet kampen i norsk favør.

Norge lå bak med 20 poeng (72-52) før de ti siste minuttene, men var nede i 8 poeng, 78-70 og 80-72 med 4 minutter igjen å spille. Nærmere kom ikke de norske gutta, Island dro fra til 91-77.

Likevel ble avslutningen så positiv at U16-gutta kunne gå av banen med tro på seg selv.

Opp og ned for U18-gutta

U18-landslaget for menn gikk ut med 14-9-ledelse mot Island, før de fikk 0-16 mot seg og måtte jage bak i resten av kampen.

Islendingene ledet med 18 mot slutten av 3. periode (69-51), før Norge leverte en 10-0-run og bare var 8 poeng bak før fjerdeperioden (69-61). Da Amar Pinjo reduserte til 69-63 i sisteperiodens første angrep var plutselig seier innen rekkevidde, men i stedet skjerpet Island seg og avsluttet med 34-15 i perioden og 103-76.

For U18 kvinner ble det også en tøff start: Island ledet 26-6 etter første periodene og vant til slutt så klart som 90-44.

Torsdag er Estland motstander for de norske lagene. U18 kvinner spiller 12.30 norsk tid, U16 menn 17.00, U16 kvinner 19.15 og U18 menn 19.30.

Norske poengscorere mot Island:

U16 menn: Oscar Hellebust 19, Sivert Nordheim 17, Elias Demoniere 12, Ludvik Bergseng 11, Mathias Jacobsen 4, Dante Olsen 4, Eskil Grimsmo 3, Kristoffer Teigland 3, Jonathan Kleven-Fredriksen 2, Luka Zivkovic-Tønder 2.

U16 kvinner: Sophia Priestley 16, Fanny Dyngeland-Sundén 12, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 12, Aurora Grieg Toyomasu 11, Lina Blanco 2, Feven Ramse Chol 2.

18 menn: Amar Pinjo 24, Aksel Borg 13, Christopher Dalland 10, Eldar Alagic 7, Jonas Øye Hansen 7, Oliver Bergstad 5, Bjørn Vestre 4, Benjamin Fisher Andersen 3, Chiemeka Okeke-Nwakamma 3.

U18 kvinner: Aurora Sørbye 14, Camilla Gjerstad 8, Mathea Lindbråten 4, Selma Deisz 3, Susanne Gjerstad 3, Sunniva Vik Pettersen 3, Tiril Løtvedt Frogner 2, Ingeborg Gruber 2, Sofia Brokhaug Koch 2, Maja Osmundsvåg 2, Lea Heiene Tveteraas 1.