Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Sterk duo skal gi trenerløft
Mathias Eckhoff er kommet inn som sportssjef i Norges Basketballforbund i fem måneder, ut september.
FOTO: FIBA.COM
Mathias Eckhoff er kommet inn som sportssjef i Norges Basketballforbund i fem måneder, ut september. FOTO: FIBA.COM

Sterk duo skal gi trenerløft

Mathias Eckhoff og Ståle Frey er på plass i Norges Basketballforbund og i gang med spennende planer for å få til en spillestilplan for landslagene og for å forbedre trenerkvaliteten i norsk basket.

Eckhoff begynte 1. mai i fem måneders vikariat for Brent Hackman som sportssjef og Frey 15. mai med kontrakt ut 2023 i en rolle som trenerutvikler, i 30 prosents stilling. Den rutinerte trenerduoen har allerede hatt sine første planleggingsmøter.

– Vi var nødt til å få inn en person som kunne ivareta den sportslige delen, og så etter én med høy kompetanse på sporten og som kjenner systemene våre, landslagsstrukturen og prinsippene. En som så raskt som mulig kunne gå inn og gjøre de sportslige vurderingene i jobben, sier NBBFs generalsekretær Espen A. Johansen i en kommentar til valget av Eckhoff.

– Vi har en veldig god dialog med Mathias og kjenner ham som en engasjert fyr med mange meninger om det vi gjør og mange tanker om utvikling. Han gir oss ekstra krydder ved å utfordre systemene vi har, det passer bra det også, fastslår Johansen.

 

Pilotprosjekt

Planen om å få inn en trenerutvikler har NBBF diskutert en tid, og nå er Ståle Frey engasjert ut 2023 i 30 prosents stilling, i tillegg til 10 prosent som han deler som assistent for seniorlandslaget for kvinner og U15 jenter.

– Målet var å finne en måte å komme tettere på trenerne i klubbene og skape en enhet for de prinsippene vi ønsker å ha. Vi gjør dette som et pilotprosjekt ved å søke midler utenfra, og har tenkt en kombinasjon av prosjektmidler og egne midler. Planen er at Ståle skal ut i felt fra tidlig høst, gjøre jobben ute i klubbene og være med klubbtrenerne.

– Klubber kan betale en egenandel og booke ham inn, forklarer generalsekretæren.

 

Felles prinsipper

Mathias Eckhoff skal sammen med assistenttrener Audun Eskeland lede Norge mot Danmark i gruppefinalen i pre-kvalifiseringen til EM, søndag 3. juli i Jordal Amfi. Nå er han også inne i rollen som sportssjef. – Min jobb blir å se på de overordnede sportslige linjene mellom landslagene. Sørge for at arbeidet som gjøres samsvarer med uttalte mål. Hjelpe til med å lande tingene. Knytte sammen en spillestilplan og utviklingstrapp, se på modeller. Få inn noen felles prinsipper for de norske landslagene.

– Vi kan kanskje også få etablert noen fora for landslagstrenerne. Få det ned fra festtaler og inn i det praktiske, sier landslagssjefen.

– Samtidig er det veldig spennende å få inn Ståle som trenerutvikler. Han skal hjelpe klubbtrenerne og reflektere rundt utfordringer de møter – se på hvilke øvelser som er effektive, kampledelse. Som jobben han har hatt i Olympiatoppen, men bare mye mer basketspesifikt, understreker Mathias Eckhoff.

 

– Trenger mer kvalitet

Ståle Frey hadde sin siste dag på jobb i Olympiatoppen 31. mars, to uker etter hjemkomst fra Paralympics i Beijing.

– Min personlige lidenskap er å prøve å utvikle trenere, og jeg har lyst til å ta med ballasten fra 42 år som trener og for så vidt også som fysioterapeut og de seks årene jeg har vært med Olympiatoppen. Å få perspektiv inn i trenerrollen er veldig spennende, og jeg tror norsk basketball trenger mer kvalitet i bånn. Vi må få opp kvaliteten blant trenerne for de yngre lagene, sier 63-åringen som er nummer 5 på Adelskalenderen for senior menn med 65 landskamper.

– Jeg ga meg i Olympiatoppen fordi jeg har mer lidenskap for basketball, det er mitt felt og jeg føler jeg kan få gjort litt mer der. Jeg er veldig praktisk anlagt og har lyst til å være på gulvet med trenerne, ikke sitte bak PC-en, fastslår han.

 

Kan bookes fra høsten

Frey er sportssjef i Ullern Basket i 60 prosents stilling og coach for kvinnelaget i Firi-ligaen. Så kommer 40 prosent i NBBF – 30 i den nye trenerutviklerrollen og 10 som assistent på senior kvinner og U15 jenter. Første oppgave nå er NTC i Tønsberg første helg i juni med U15-spillerne, senere i måneden er det EM for Small Countries på Kypros med kvinnelandslaget.

– Det er landslag og basketcamper og så litt sommerferie, men fra høsten kan klubber booke meg, forteller han.

 

Heftig landslagsprogram

For NBBF er det velkomment å få inn to så sterke trenerprofiler så tidlig som 1. mai.

– Vi er midt inne i det heftigste landslagsprogrammet og i tillegg har vi EM-kampen mot Danmark 3. juli og de fleste ressursene våre bundet opp i Danmark-kampen, forklarer Espen A. Johansen.

– Samtidig har vi totalt sett et veldig press nå med utvidet sesong på regionalt nivå, så vi hadde ikke ressurser til å ivareta alle oppgavene.