Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Senket gamleklubben i finalen
Eldar Alagic ble nærmest ustoppelig og endte på 37 poeng i NM-finalen mot sine tidligere lagkamerater. Her er Asker-guarden i en sterk drive med tre Kolbotn-spillere rundt seg, fra venstre Jonas Øye Hansen (nr 23), Ole Grindvik Nielsen (delvis skjult) og Erlend Krognes.
FOTO: ERIK BERGLUND
Eldar Alagic ble nærmest ustoppelig og endte på 37 poeng i NM-finalen mot sine tidligere lagkamerater. Her er Asker-guarden i en sterk drive med tre Kolbotn-spillere rundt seg, fra venstre Jonas Øye Hansen (nr 23), Ole Grindvik Nielsen (delvis skjult) og Erlend Krognes. FOTO: ERIK BERGLUND

Senket gamleklubben i finalen

Kolbotn ledet ved pause og ga Asker Aliens tøff match, men hjemmelaget snudde kampen med en 25-3-run i tredje periode og holdt unna for Kolbotns sluttspurt i et fyrverkeri av en U19-finale.

Asker Aliens – Kolbotn 88-84

Askers Firi-ligaspillere og spesielt en gammel kjenning tok knekken på Kolbotn:

Eldar Alagic, Niklas Sandström og Oliver Bergstad sto for 73 av de 88 poengene og ble trioen som sikret hjemmelaget gullet foran rundt 700 tilskuere i den nye og lekre arenaen i Leikvollhallen.

MVP og matchvinner ble Eldar Alagic med 37 poeng og fem 3-poengstreff, flere av dem da Asker stakk fra Kolbotn tidlig i tredje periode.

Som sønn av tidligere Asker-stjerne og nåværende assistant coach Amir Alagic ble Eldar introdusert for basket allerede som seksåring, og valget falt på Kolbotn selv om familien bodde i Oslo. I mange år var han en av flere gode scorere på det lovende 04-laget som søndag spilte NM-finale mot Asker.

 

– Asker best for meg

Men for to år siden meldte Eldar overgang til pappas gamle klubb.

– Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv og kanskje få spille i ligaen og så ikke helt Kolbotn som noen klubb å bli værende i. Som framtidstanke var Asker best for meg.

– Det er såpass lenge siden jeg bytta klubb at jeg føler det ikke er så sårt, og jeg har fortsatt mange gode venner i Kolbotn, forsikret 17-åringen etter finaleseieren over sine tidligere lagkamerater.

 

Sterk Kolbotn-start

Kolbotn har hatt stigning gjennom hele NM, snudde fra 12 poeng minus til seier over Ullern i kvartfinalen lørdag (74-68) og nedkjempet Frøya med 68-62 i semifinalen søndag formiddag.

Så matchet de blåkledde et Asker-lag de tapte 53-85 for i gruppespillet fredag og som de har hatt store problemer med innbyrdes i Region Øst denne sesongen.

 

Trepoengere og 25-3

Tidlig i andre periode sto det 41-33 til gjestene, men så ble det fart på Askers skyttere.

Eldar Alagic og Niklas Sandström la hver sin trepoenger og reduserte til 39-41, Sandström utlignet da han plukket opp en løs ball og Alagic sendte Asker i føring 44-41 med en ny treer – før Sandström senket enda én: 47-42.

Kolbotn kollapset og ble overkjørt med 25-3 i en seks-minutters periode som ble avsluttet med en dunk til 56-44 fra Niklas Sandström og en tip-in fra samme spiller like etter.

 

Bare nesten for Kolbotn

Det var ikke slutt, Kolbotn kom tilbake og var bare 5 poeng bak (61-56) etter tredje periode og 4 bak (65-61) tidlig i den fjerde.

Da ble viktge Aksel Borg (2,01) idømt en offensiv feil etter en lang dommerkonferanse der alternativet var to straffer til Kolbotn-forwarden, og i stedet for ny redusering og spenning, senket Eldar Alagic en ny trepoenger til 68-61 for Asker.

Hjemmelaget dro fra til 14 poengs ledelse (77-63), men anført av Erlend Krognes og Borg kom Kolbotn innpå igjen, til 5 poeng (84-79) med 1:22 igjen.

Men Asker holdt unna, og Kolbotns siste scoring til 88-84 var en trepoenger fra Jonas Øye Hansen bare tre-fire sekunder før slutt. For sent.

 

700 tilskuere

Dermed kunne Asker-ordfører Lene Conradi og storparten av tilskuerne i Leikvollhallen juble for NM-gull for ’03-årgangen.

De vant også U16-NM i Bergen i 2019 da Ullern ble slått 82-67 i finalen, men fra det laget var bare fire spillere tilbake: Filip Kaasa, Mats Karlsson og 04-erne Oliver Bergstad og Brage Brustad. To av nøkkelspillerne fra den gang, Daniel Gulbrandsen og Kristoffer Nesse, har spilt basket i Danmark de siste årene.

– Det har vært store utskiftninger, men vi har jo mange fra 04-årgangen og blir kanskje enda bedre neste år, tror lagkaptein Oliver Bergstad.

Men Kolbotn har et rent 04-lag, Ullern med Finley Heath (’04) og den sterke 05-årgangen ser ut som solide utfordrere – og flere lag kan melde seg på.

– Det blir helt sikkert tøft, erkjenner Oliver.

 

Fem trepoengere før pause

Hos Kolbotn ble Brage Slott Hovstad toppscorer med 21 poeng etter en knallstart på kampen – med lagets 13 første poeng og 19 til pause etter fem 3-poengstreff.

Erlend Krognes overtok trepoengsskytingen og scoringene utover i tredje og fjerde periode, mens Aksel Borg og lagkaptein Jonas Øye Hansen er spillerne som har imponert mest gjennom helgens kamper.

Fremfor alt har Kolbotn vært et sterkt kollektiv med lagspill, aggressivt forsvar og mange som har bidratt.

 

Bronse til Persbråten

Region Øst-dominansen ble markant med Persbråtens gledelige og overraskende bronse i mesterskapet og med Oppsals femteplass.

Laget var seedet som nummer 11 av de 12 i NM og åpnet med 44-82 mot Frøya, men slo ut Bislet (91-83) i gruppespillet, snudde og vant over Skien i kvartfinalen (81-69) og toppet helgen med revansj og seier 73-68 over Frøya i søndagens bronsefinale.

Asker fikk Eldar Alagic og Oliver Bergstad med i turneringens Allstarlag, sammen med Aksel Borg (Kolbotn), Christopher Dalland (Frøya) og Finley Heath (Ullern).

Alle de fem er fra 04-årgangen og dermed U19-spillere også neste sesong.

 

Poengscorere i NM-finalen:

Asker Aliens: Eldar Hjertø Alagic 37, Niklas Sletten Sandström 23, Oliver Bergstad 13, Brage Gleditsch Brustad 6, Chiemeka Okeke-Nwakamma 6, Simon Nyhus Rosenlund 3.

Kolbotn: Brage Slott Hovstad 21, Erlend Andreas Krognes 19, Aksel Hvalgård Borg 16, Skage Norstein 11, Jonas Øye Hansen 9, Tymofii Chernata 5, Ole Grindvik Nielsen 3.

 

RESULTATER U19-NM MENN SØNDAG

Semifinaler: Kolbotn – Frøya 68-62 og Asker Aliens – Persbråten 84-52.

Finale: Asker Aliens – Kolbotn 88-84

Bronsekamp: Persbråten – Frøya 73-68.

5.- 8. plass: Oppsal – Ullern 87-76 og Ulriken Eagles – Skien 81-66.

5.- 6. plass: Oppsal – Ulriken Eagles 67-65.

7.- 8. plass: Ullern – Skien 93-81.

9.- 10. plass: Bislet – Tromsø Storm Ungdom 107-68.

11.- 12. plass: Sverresborg – EB85 100-79.