Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Ny Stewart ble avgjørende
DeAngelo Stewart leverte en knalldebut i BLNO. Frøyas nye amerikaner noterte seg for 30 poeng og 7 returer mot Gimle, og var sterkt delaktig i hjemmelagets 90-86-seier. Her er Stewart i en drive mot Morten Osland.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
DeAngelo Stewart leverte en knalldebut i BLNO. Frøyas nye amerikaner noterte seg for 30 poeng og 7 returer mot Gimle, og var sterkt delaktig i hjemmelagets 90-86-seier. Her er Stewart i en drive mot Morten Osland. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Ny Stewart ble avgjørende

I fjor var Wayne Stewart ligaens MVP og toppscorer for et Frøya-lag som overraskende vant seriegull. Onsdag utgjorde nykommeren DeAngelo Stewart en avgjørende forskjell da hjemmelaget nedkjempet serietoer og regjerende mester Gimle i Frøya Arena.

Frøya – Gimle 90-86

Centrum Tigers – Asker Aliens 63-64

– En kjempestart for DeAngelo, men vi visste at dette er nivået hans og det var derfor vi hentet ham inn, fastslo Frøya-trener Hugo Salgado etter den sterke seieren.

Lagets nye Stewart debuterte med 30 poeng etter å ha satt fire 3-poengere og utfordret med sterke driver inn i feltet. 27-åringen fra Detroit spilte sist for Dinamo Batumi i Georgia og har bare vært noen uker i Bergen. Men den 1,96 m høye forwarden var sammen med landsmannen John Knight hovedårsaken til at Frøya kunne slå Gimle.

 

Knight: 36 poeng

Knight styrte igjen det meste, storspilte og endte med 36 poeng, 9 returer, 7 assists og 5 steals i en av sesongens beste prestasjoner i BLNO.

– Importene våre er viktige, spesielt fordi de andre i laget spillerne fortsatt er unge og lærer mye. I dag fikk flere av dem mye spilletid og leverte viktige bidrag, understreket Salgado.

Lagets tredje importspiller Nikola Roso kom tidlig i foultrøbbel og fikk ikke satt sitt preg på kampen. Dermed spilte Burak Kizilirmak (20), Kim-Abdou Ndow (21) og greske Stefanos Makariadis (19) mellom 18 og 21 minutter og hadde flere viktige bidrag.

 

Ndow - en matchvinner

Kim-Abdou Ndow – lillebroren til landslagsforward og Nederland-proff Chris-Ebou – la inn den avgjørende scoringen til 87-83 da han ble frispilt av John Knight 25 sekunder før slutt.

Like før hadde Reidar Greve senket en trepoenger til 85-81 og Mikkel Kolstad redusert til 85-83 etter en retur. Men nærmere kom ikke Gimle i sluttminuttet. Og da Greve satte en ny treer til 89-86, var det bare 3,5 sekunder igjen og for sent.

Frøya førte det meste av kampen, men det sto 48-47 ved pause og Gimle var foran for siste gang med sifrene 60-57 i tredje periode.

I den fjerde kom hjemmelaget opp i 12 poeng (76-64), før Milovan Savic ledet an i Gimles sluttspurt.

 

45 fouls - tre mann ut

I et intens og tett Bergensoppgjør ble lagene idømt totalt 45 fouls (!) – Gimle 23 og Frøya 22.

Roso, Jørgen Lamo og Savic måtte alle ut med 5 fouls før kampen var slutt, mens ytterligere fem spillere hadde 4 – Knight, Stewart, Dante Thompson, Greve og Kolstad.

Frøya spilte igjen uten Skyler White, som er nybakt pappa og hjemme i London med sin kone. Gimle manglet Jørgen Odfjell som «tråkket over» på trening tirsdag, men trener Audun Eskeland ville ikke legge noe vekt på landslagsforwardens forfall.

– Vi hadde mange muligheter til å ta kontroll over kampen, men spilte ikke bra nok og gjorde ikke god nok jobb for å stoppe John Knight.

– Vi spiller ikke med nok kjemi offensivt og gjør for mange dårlige vurderinger når vi har ballen, mente Gimle-coachen.

 

Tre lag på 11 seire

Med seieren er Frøya igjen på 11 seire (11-8) og på 22 poeng, det samme som Bærum (11-7) og Tromsø Storm (11-6). Så er det lenger opp til Fyllingen (13-4), Gimle (14-5) og Kongsberg Miners, som med 16-3 styrket posisjonen som serieleder etter Gimles tap.

Men lagene skal spille 30 kamper, og det er lenge igjen.

– Alle vil fortsatt tape kamper, så jeg håper vi ikke vil tape like mange, sier Hugo Salgado.

– Det kommer til å bli en veldig jevn og spennende avslutning, for her er det nesten som at alle kan slå alle. Men målet er selvfølgelig å komme i best mulig posisjon før sluttspillet, fastslår Frøyas portugisiske trener.

Allerede søndag skal laget hans ut i en ny, tøff kamp – mot Bærum hjemme i Frøya Arena.

 

Poengscorere Frøya – Gimle (90-86):

Frøya: John Knight III 36, DeAngelo Stewart 30, Nikola Roso 7, Burak Kizilirmak 4, Stefanos Makariadis 4, Kim-Abdou Ndow 4, Jørgen Lamo 3, Christopher Dalland 2.

Gimle: Milovan Savic 22, Espen Fjærestad 19, Reidar Greve 17, Mikkel Kolstad 13, Morten Osland 8, Dante Thompson 7.

 

Askers tredje strake

Asker Aliens er oppe på 3-14 og bare én seier bak Oppsal (4-12) etter den tredje seieren på rad. Centrum Tigers ble slått 64-63 i Vulkanhallen i en kamp som var spennende til siste sekund.

Gjestene ledet gjennom det meste av kampen med noen få poeng, men Centrum var foran med 49-48 tidlig i 4. periode og likt på 55-55 med 4:30 igjen.

Heldigvis for Asker våknet Joshua Hart i sluttminuttene. Ligaens nest-toppscorer la inn den viktige 3-poengeren til ledelse 58-55 og to viktige poeng til 60-57, men Centrum kom tilbake – og gikk i ledelse da Patrick Dickert la inn 61-60 med 2:10 igjen å spille i Vulkanhallen.

Hart sendte Asker foran igjen med 62-61 og Amir Yusuf la inn 64-61 før det var slutt på Asker-scoringene og Centrum dominerte sluttminuttet i kampen.

Men hjemmelagets og spesielt toppscorer Johannes Dolvens straffeskyting ble skjebnesvanger. Landslagsforwarden misset to av to da 1:04 gjensto, satte én av to med 21 sekunder igjen og på nytt én av to 9 sekunder før slutt. Med 63-64 trengte Centrum en scoring til og var ytterst nær. Pat Dickert tok returen etter Dolvens siste straffe, men ble blokket. Ballen gikk ut igjen til Ulrik Stranger-Johannessen, men hans 3-poengsforsøk gikk i bakkant av ringen og ut.

Dermed kunne Asker Aliens juble over nok en seier og et steg nærmere fornyet kontrakt og kanskje sluttspillplass.

Alle kamper teller, men det er lett å fastslå at Asker – Oppsal 1. februar i Leikvollhallen kan bli særdeles viktig. Før den tid skal Asker Aliens spille borte mot Ammerud torsdag 19. januar, hjemme mot Fyllingen lørdag 21. og borte mot Tromsø Storm lørdag 28.

Oppsal har fire hjemmekamper på rad i samme periode – mot Kongsberg Miners, Tromsø Storm, Centrum Tigers og Gimle.

 

Poengscorere Centrum Tigers – Asker Aliens (63-64):

Centrum Tigers: Johannes Dolven 18, Petar Kutlesic 16, Christoffer Heggelund 12, Pat Dickert 5, Giorgos Kotrotsios 3, Marcus Barnett 3, Øyvind Torsetnes 3, Sivert Wærstad Nordheim 3.

Asker Aliens: Joshua Hart 14, Amir Yusuf 14, Oliver Bergstad 13, Tom Dumont 10, Chiemeka Okeke-Nwakamma 4, Ludvig Bergh 3, Jørgen Kjesbu 3, Gabriel Grov Diesen 3.