Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Kongsberg reiste seg
William Lybæk var overalt i Vulkanhallen og ble kampens toppscorer med 26 poeng. Her har han lagt hele Centrum Tigers-forsvaret bak seg og legger inn en ny scoring. Oliver Bojang Visnes (Kongsberg Miners i fjor) forsøker å stoppe ham, mens de øvrige spillerne er Pat Dickert (til venstre), Øyvind Torsetnes og Giorgos Kotrotsios.
FOTO: ERIK BERGLUND
William Lybæk var overalt i Vulkanhallen og ble kampens toppscorer med 26 poeng. Her har han lagt hele Centrum Tigers-forsvaret bak seg og legger inn en ny scoring. Oliver Bojang Visnes (Kongsberg Miners i fjor) forsøker å stoppe ham, mens de øvrige spillerne er Pat Dickert (til venstre), Øyvind Torsetnes og Giorgos Kotrotsios. FOTO: ERIK BERGLUND

Kongsberg reiste seg

Kongsberg Miners var ute å kjøre mot et offensivt Centrum-lag, ble utklasset i andreperioden og lå under med 40-44 ved pause, men kom ut som et nytt lag i tredje periode og snudde alt.

Centrum Tigers – Kongsberg Miners 67-82

– Centrum er store og utfordrer oss i dag, erkjente Miners-trener Åke Bärlin.

– Vi begynner «jättebra», men i andre periode begynner vi å drible ballen i stedet for å sentre og slutter helt å spille sammen. Det var ikke kjefting i pausen, men vi gjorde det klart at vi måtte spille sammen på alle plan resten av kampen, fortalte den svenske treneren.

Med 23-10 i en nærmest perfekt andreperiode hentet Centrum inn gjestenes forsprang og ledet ved pause, 44-40.

Det ga den entusiastiske hjemmefansen håp om en sensasjon, men Kongsberg kom ut med en helt annen aggressivitet i tredje periode.

 

Knockout etter pause

15-2 på de første tre minuttene snudde kampen tilbake igjen, og så måtte Centrum Tigers jakte for å komme ajour. Det klarte de aldri helt, men hjemmelaget viste mye bra og hang med i store perioder av kampen.

28-9 i tredjeperioden ble avgjørende for at Miners til slutt kunne vinne kontrollert med 15 poeng, 82-67.

– Vi spiller med tempo, beveger ballen bra, får de skuddene vi skal ha og returene vi trenger. Det er derfor dette gjør så vondt, vi hadde så inderlig lyst til å vinne, sa Centrum-kaptein Johannes Dolven, lagets ledende spiller med 16 poeng og 19 (!) returer.

 

– Må venne oss til trykket

Men 22 turnovers og kollapsen i starten av tredje periode ødela.

– De legger trykk på oss, dobler oss fort etter midtbanen – og vi takler det ikke som vi skal. Vi må roe ned og har gode nok basketballspillere til å løse det.

– Vi må bare venne oss til å håndtere det trykket, for det er dette som er normen og dette vi skal spille mot hele tiden, presiserte Dolven.

Centrum skal til Bergen de to neste helgene for å spille mot Gimle, Fyllingen og Frøya.

– Det er viktig for oss, for da er det tempoet og trykket fra i dag vi kommer til å møte. Vi er nødt til å klare å håndtere det, sa den 2,02 m lange forwarden.

Dolven hadde mange tøffe dueller med Marin Mornar i Vulkanhallen og Kongsbergs kroatiske 2,06-mann noterte seg for 15 poeng, 10 returer og 6 blokker – flere av dem mot Centrums store mann.

 

Lybæks fremgang: – Masse arbeid

Men gjestenes mest lysende spiller var likevel William Lybæk. 25-åringen har tatt lange steg de siste sesongene og vokst med tilliten i Kongsberg Miners.

Han endte på 26 poeng i Vulkanhallen etter å ha satt 6 av 9 treere, scoret på tøffe driver og utfordret med stor fart.

At guarden fra Trondheim skulle få en så sentral rolle i Miners, var langt fra opplagt da han kom til klubben for to år siden.

– Jeg har putta inn masse arbeid, sier han som forklaring på fremgangen.

I sommer var William Lybæk en måned i Denver og trente med spillere på høyt nivå.

– Han har virkelig imponert og har lagt ned mye arbeid, sier Åke Bärlin.

– Vi har en gruppe nå som trener mye med to økter om dagen og dessuten er William en spiller som tror på skuddet sitt, han tar raske beslutninger og bare skyter, «catch and shoot». Det viser han når han får en liten slump i dag, han bare fortsetter og kommer tilbake.

Lybæk er også rask med å berømme trenerne i Kongsberg Miners.

– De har virkelig hatt troen på meg, har gitt meg muligheter og latt meg få vokse gjennom feil og tabber. Stein Erik og Åke har gitt meg masse tillit og jeg bare prøvd å jobbe så hardt som mulig og vise at den tilliten er fortjent, sier han.

 

Hudgins ute, Sommerfeldt skadet

Aly Hudgins har en skade i leggen og sto over, og dermed var Kongsberg Miners tynnere besatt enn vanlig.

Bärlin og Stein Erik Rotegård roterte med seks spillere og tidlig i fjerde periode haltet Torgrim Sommerfeldt ut med overtråkk.

– Vi vet ikke nå om Torgrim kan spille mot Fyllingen søndag, men jeg håper Aly spiller. Med Aly ute, Haakon (Ullrich) ikke tilbake ennå og Torgrim skadet, har vi tre ganske store spillere som forsvinner, understreker Åke Bärlin.

Hos Centrum Tigers debuterte en tidligere Kongsberg-helt:

Petar Kutlesic er tilbake fra bryllupsreise og viste seg allerede i første kamp som en nyttig tilvekst. Den 2,06 m lange serberen bidro med 6 poeng og 10 returer på sine 19 minutter.

 

Poengscorere Centrum Tigers – Kongsberg Miners (67-82):

Centrum Tigers: Johannes Dolven 16, Christoffer Heggelund 12, Ulrik Stranger-Johannessen 9, Oliver Bojang Visnes 7, Giorgos Kotrotsios 6, Petar Kutlesic 6, Marcus Barnett 5, Pat Dickert 3, Gard Beinnes 3.

Kongsberg Miners: William Lybæk 26, Xavier Green 19, Marin Mornar 15, Juan Ferrales 12, Torgrim Sommerfeldt 7, Arnas Petrauskas 3.