Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Gullvinnerne vil ut i Europa
Kjelsås jubler for NM-gull i U16 etter finaleseier 84-82 over Ulriken Eagles. Bak fra venstre Jørn Nordal, Ella Julsgaard, Kari Lamvik Horn, Inga Hesthammer, Celine Mannsåker, Rakel Sif Omarsdottir, Hedda Berdahl Løken, Ingvild Johanne Rytter og Omar Örn Sigmarsson. Foran fra venstre Sofija Jozin, Johanna Kolseth Kiland, Andrea Nadine Fergem Faal, Maria Wiktoria Bogacz, Ida Johansen og Nora Werenskiold Proctor.
FOTO: ERIK BERGLUND
Kjelsås jubler for NM-gull i U16 etter finaleseier 84-82 over Ulriken Eagles. Bak fra venstre Jørn Nordal, Ella Julsgaard, Kari Lamvik Horn, Inga Hesthammer, Celine Mannsåker, Rakel Sif Omarsdottir, Hedda Berdahl Løken, Ingvild Johanne Rytter og Omar Örn Sigmarsson. Foran fra venstre Sofija Jozin, Johanna Kolseth Kiland, Andrea Nadine Fergem Faal, Maria Wiktoria Bogacz, Ida Johansen og Nora Werenskiold Proctor. FOTO: ERIK BERGLUND

Gullvinnerne vil ut i Europa

Med ballflyt, lagspill og sterke enkeltprestasjoner styrte Kjelsås-jentene inn til NM-gull og overlevde Anna Hovig Wikstrøms monsterfinale med 49 poeng for Ulriken.

Kjelsås – Ulriken Eagles 84-82 

– Anna er den beste 06-spilleren jeg har sett, men det er godt at et kollektiv slår en enkeltperson. Vi har seks spillere som holder veldig høyt nivå, fastslo Kjelsås-trener Jørn Nordal etter finaleseieren i Benterudhallen på Hønefoss.

Kjelsås kjempet seg til 84-82 i en forrykende finale, den første i norsk basket med to lag over 80 poeng i U16-klassen for jenter – og der lagene totalt traff 15 trepoengere.

Kjelsås hadde fire spillere på tosifret score og en femte med 9 poeng, mens Anna Hovig Wikstrøm nærmest var et angrep alene for Ulriken.

 

Finalerekord?

16-åringen på Ulrikens ligalag leverte den råeste finaleopptredenen vi har sett på U16-nivå i norsk basket. 49 poeng er høyst sannsynlig også en finalerekord. I tillegg hadde hun 8 returer, 7 assists og 3 steals.

– Jo, men jeg skulle gjerne ha vunnet da, sa Anna.

Etter at Kjelsås hadde ledet med 12 poeng på det meste og styrt finalen etter pause, kom Ulriken tilbake og var nede i 5 poeng, 3 poeng, 2 poeng. Siste gang på 79-81 etter to straffer fra Anna Hovig Wikstrøm med 45 sekunder igjen.

 

Kjelsås svarte

Men hver gang svarte Kjelsås, og veldig ofte Ida Johansen – som satte 26 poeng og fikk MVP-prisen, som alltid går til en spiller på vinnerlaget. Da kampen vippet med et halvt minutt igjen, stoppet Ida og skjøt og traff fra kanten: Matchvinnerscoringen til 83-79, før hun også la et straffekast til 84-79 med 9 sekunder igjen. For kort tid igjen, men Anna Hovig Wikstrøm rakk sin fjerde trepoenger for dagen og reduserte til 82-84 før sluttsignalet lød og Kjelsås kunne juble for NM-gull.

– Vi klarte ikke å stoppe dem, de var gode og mange som kunne skyte og score, konstaterte Ulrikens kaptein og ubestridte leder.

Hun scoret på tøffe driver med både høyre og venstre hånd, elegante moves med reverse-layups og spesialen «up and under», steals som resulterte i enkle scoringer – og treff på 4 av 8 trepoengere. Og orket å utfordre mot både to og tre spillere i 40 minutter. 

– Vi er et godt forsvarslag og jeg har ikke sett så mange bedre forsvarsspillere enn Nora (Werenskiold Proctor) og likevel scorer Anna 49 poeng. Det er bare kjempeimponerende, erkjenner Kjelsås-coach Nordal.

 

– Erfaringen hjalp oss

Men Kjelsås fremsto som et bedre lag og revansjerte seg for tapet for Ulriken i åpningskampen i gruppespillet fredag. Der ledet de blå og hvite med 16 poeng på det meste og 49-38 før Ulriken og Anna Hovig Wikstrøm (25 poeng) snudde alt med en 14-0-run de siste fem minuttene.

Søndag morgen holdt Kjelsås-jentene unna for naboene fra Ullern og vant 57-52 i semifinalen.

– Jeg tror det var erfaringen fra forrige kampen mot Ulriken som hjalp oss til å svare hver gang de nærmet seg nå i finalen, og vi hadde litt av den samme opplevelsen i semifinalen mot Ullern, som jobbet seg inn i kampen igjen i fjerde periode. Så det var deilig at kampene bikket vår vei, understreker Jørn Nordal.

 

Drømmer om EGBL-spill

Kjelsås tok første gull i U16-NM siden Anniken Eika Frey & co. vant både i 2015 og 2016, og har en solid 06-årgang.

Laget har vunnet Hansacup i Bergen og to RM-titler i Region Øst, men mistet finaler og muligheter gjennom to koronasesonger.

– Vi får nyte denne seieren her nå og se an litt hva som skjer med jentene med hensyn til ligalag og muligheter. Men vi har lyst til å satse videre med disse jentene og følge alle spor ut i Europa, med Scania Cup og EGBL (Europaligaen) – det er absolutt en drøm, sier Kjelsås-treneren.

 

Én assist fra triple-double

Ida Johansen ble MVP og fikk med seg Celine Mannsåker og Nora Werenskiold Proctor i Allstar-laget, sammen med Anna Hovig Wikstrøm og Ullerns Fanny Dyngeland-Sundén.

MVP-Ida var bare én assist fra en triple-double i finalen med sine 26 poeng, 12 returer og 9 assists.

Maria Bogacz endte på 17 poeng, 10 returer og 3 assists, Andrea Fergem Faal og Nora Werenskiold Proctor hadde begge 8 returer og 4 assists i tillegg til henholdsvis 14 og 13 poeng.

Alle de seks som spilte for Kjelsås i finalen fikk vist kvaliteter, utgjorde en solid lagenhet og unngikk foultrøbbel.

Ulriken bidro til en spennende og velspilt finale og viste også fram en ny Sanford: Siena fra 08-årgangen har to år igjen på U16, men bidro med 12 poeng og traff 3 av 4 trepoengere.

Ullern sikret seg bronse i mesterskapet med 62-40 over EB85.

 

Poengscorere i NM-finalen:

Kjelsås: Ida Johansen 26, Maria Wiktoria Bogacz 17, Andrea Fergem Faal 14, Nora Jazz Werenskiold Proctor 13, Celine Mannsåker 9, Rakel Sif Omarsdottir 5.

Ulriken Eagles: Anna Linnea Hovig Wikstrøm 49, Siena Sanford 12, Lina Blanco 7, Susanne Wærenskjold Vigrestad 6, Gemima Lesole Nkanga 5, Trine Fiona Strid 3.