Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Får tid og tålmodighet i Tromsø
Sergio Vicente Beleña er tilbake i Tromsø Storm etter to år. Her med Marcus Wynn.
FOTO: TROMSØ STORM
Sergio Vicente Beleña er tilbake i Tromsø Storm etter to år. Her med Marcus Wynn. FOTO: TROMSØ STORM

Får tid og tålmodighet i Tromsø

Forrige gang Sergio Beleña var trener for Tromsø Storm, ble ligaen korona-avblåst før slutt i mars og sluttspillet kansellert. Nå ser 40-åringen fram til å kunne bygge et lag i nord og har fått toårskontrakt med opsjon på et tredje år.

– Jeg hadde noen tilbud fra Spania også, men Tromsø Storm ga meg mulighet til å skape et prosjekt. De siste årene har jeg arbeidet i flere bare ett år av gangen, men nå kan jeg få bygget noe, sier Beleña.

Han var ungdomstrener i Real Madrid og teamet rundt U18-laget, som vant EM-tittel og spanske mesterskap og hadde stjerner på vei opp, Luka Doncic og Willy Hernangómez de to største.

 

– Får ro på seg

Tromsø Storm fikk hentet inn spanjolen i 2020/21-sesongen, som endte med 7 seire og 9 tap, 7.- plass i prosenttabellen og kansellering tidlig i mars, før sluttspillet.

– Én av grunnene til at jeg kom tilbake, var jo nettopp at det var så trist at vi ikke fikk fullføre sesongen jeg var her sist.

Daglig leder Ørjan Hansen utdyper:

– Vi tenker det er veldig positivt at Sergio får ro på seg og i første omgang to år på å bygge det han begynte på. Opsjon på et tredje år gir mer trygghet både til ham og til oss. Det er en langsiktig plan og et ønske fra begge parter om å utvikle seg, fastslår Hansen.

 

Tre importer - og pointguarden tilbake

Tromsø Storm har hentet inn tre nye importer, og like viktig er det at Johannes Lange (23) er klar igjen etter et lengre skadefravær. Det er snart også veteranen Anders Solem (30).

Storm har beholdt spillere som Aron Nielsen Finstad, Marcus Wynn og flere av de unge spillerne som kom inn i fjor, samtidig som Henrik Lange trolig blir med igjen, litt ut i sesongen.

I tillegg er Christopher Dobrée-Bell med fortid i Gimle på plass.

Forrige sesongs stjerneskudd Hallvard Venstad Staff har reist til collegespill i USA, Olle Welander er tilbake i Sverige og Simen Samuelsen tar et hvileår.

 

Gamle kjenninger

Likevel ser laget på papiret sterkere ut enn fjorårets, på grunn av tre importer og at Johannes Lange er tilbake.

Petar Radojicic (28) er en serbisk center på 2,06, William Shane McDonald (28) en amerikansk forward på 2,01 og Cole Brennon Long (25) 2,01 og kommer rett fra college i Canada.

– Jeg har vært coach for Petar, mens McDonald spilte mot mitt lag i Spania. Cole har jeg studert over lengre tid og fått gode rapporter på, forteller Sergio Beleña.

– Petar er en stor center og en spiller vi trenger, som pasningspunkt inside og returtaker. McDonald er veldig atletisk, en scorer og en skytter. Cole Long er 3er-4er-5er, en allroundspiller, forteller coachen.

Johannes Lange er tilbake etter to operasjoner i sommer, i ankel og håndledd.

– Han startet å trene med oss for to uker siden, er ikke 100 prosent ennå, men i fremgang, forklarer Beleña.

 

Etterlengtet comeback

Endelig ser det også ut til at «krigeren» Anders Solem kan gjøre comeback i ligaen etter flere års skadetrøbbel.

– Han har vært plaget med begge anklene i flere år. Nå ser det veldig lovende ut med den ene foten, men det vil gå en del uker før han er kampklar, tror Ørjan Hansen.

 

– Mer profesjonelle, dag for dag

Tromsø Storm har ikke satt seg noe spesifikt mål for sesongen.

– Ikke med tanke på plasseringer og sluttspill, sier Sergio Beleña.

– Mer at vi skal vokse og utvikle oss som klubb. Bli mer profesjonelle dag for dag, arbeide med unge og lokale spillere som vi må utvikle for å kunne ta større steg. Noen av dem er store talenter, men de kjenner ikke nivået i ligaen ennå.

 

U19, 1M og liga

Storm har tatt opp flere hospitanter i ligatroppen.

– Tromsø Storm Ungdom gjør en fantastisk jobb på breddesida. Klubbene jobber tett sammen og det er flere gode årganger som kommer opp, presiserer Ørjan Hansen.

– Det er viktig å gi disse spillerne rikelig med muligheter for matching, derfor har vi tatt opp flere U19-spillere og engasjert Stefan Pettersson på A-laget. Han har dem på U19 og får et ekstra ansvar for oppfølging av spillerne som er i stallen og flyter mellom ligalaget og laget som spille 1. divisjon Region Øst med Tromsø Storm 2.

– Dette blir kjempeverdifull matching for de spillerne som ikke får så mange minutter på Storm. Det blir et naturlig springbrett fra breddeklubben via 1M til ligaen. Modningen og tilpasningen blir bedre, fastslår Hansen.

 

TROMSØ STORM

Trener: Sergio Vicente Beleña (ny, tilbake etter 2 år).

Assisterende trener: Stefan Pettersson (ny, head coach for Tromsø Storm Ungdom BLNO kvinner og U19 menn).

Assisterende trener: Stephen Allen Mayes.

Spillere INN: Petar Radojicic (Baskonia B, Spania), William Shane McDonald (Globalcaja La Roda, Spania), Cole Brennon Long (college, Canada), Christopher John «CJ» Dobrée-Bell (Gimle).

Spillere UT: Rasheed Worrell (Kosovo), Kevin Scott O’Brien (USA), Hallvard Venstad Staff (college USA), Olle Welander (Sverige), Simen Samuelsen (hvileår), Håvard Bratli (lagt opp), Elisar Johansen (flyttet), Vakaris Rogaciovas.

 

SPILLERSTALL 2022/23

1 Omar Meknas, 2 Joachim Vogt Aabel, 4 Johannes Rydningen Lange, 10 Henrik Lange, 11 Christopher Dobrée-Bell, 12 Aron Nielsen Finstad, 13 Preben Strende, 15 Cole Brennon Long, 17 Trym Engelsen, 23 Marcus Wynn, 30 Odin Olsen Kvalvåg, 33 William Shane McDonald, 41 Petar Radojicic, 44 Anders Solem.

Sannsynlig starting-5: J. Lange, Finstad, Long, McDonald, Radojicic.

Åpningskamp: Tromsø Storm – Centrum Tigers, Tromsøhallen lørdag 24/9 kl. 16.30.