Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Centrums første U16-gull
Centrum Tigers' spillere og trenere jubler med gullmedaljer etter 70-66 over Sandvika i finalen i U16-NM. Bak fra venstre Isak Prinos, Johannes Wangensteen, Gustav Goody-Eide, Storm Hospes Karlsen, Jonathan Kleven-Fredriksen, Luka Zivkovic-Tønder, Dante Olsen, Jonathan Kristoffersen og Inge-Aleksander Kristiansen. Foran fra venstre Mads Grindalen Blenne, Jeremias Isak Joseph, Silver Norment-Åsdam, Elias Demoniere og Sebastian Castellaro Hommersand.
FOTO: ERIK BERGLUND
Centrum Tigers' spillere og trenere jubler med gullmedaljer etter 70-66 over Sandvika i finalen i U16-NM. Bak fra venstre Isak Prinos, Johannes Wangensteen, Gustav Goody-Eide, Storm Hospes Karlsen, Jonathan Kleven-Fredriksen, Luka Zivkovic-Tønder, Dante Olsen, Jonathan Kristoffersen og Inge-Aleksander Kristiansen. Foran fra venstre Mads Grindalen Blenne, Jeremias Isak Joseph, Silver Norment-Åsdam, Elias Demoniere og Sebastian Castellaro Hommersand. FOTO: ERIK BERGLUND

Centrums første U16-gull

Sandvika ledet 62-61 da 3:35 gjensto av finalen i U16-NM, men en trepoenger fra Dante Olsen og to kjappe scoringer fra Johannes Wangensteen ga Centrum Tigers det avgjørende forspranget i sluttminuttene.

Centrum Tigers – Sandvika 70-66

– Vi har alltid sett for oss at vi skulle være her og vinne dette, men det føles likevel ubeskrivelig å klare det, sa Isak Prinos, som fikk sin første trenerjobb med Centrums 06-gutter for fire år siden.

Søndag jublet de for NM-gull i Benterudhallen på Hønefoss, klubbens første i U16-klassen etter at Jarl Kristian Jespersen coachet U19 til gull i 2014 og Inge-Aleksander Kristiansen vant NM-gull med ligalaget både i 2016 og 2017. 

Ullern hadde aldri tidligere tapt for noen av helgens NM-motstandere og var den store favoritten før røk mot Sandvika i semifinalen søndag formiddag.

Sandvika vant 70-66 etter å ha holdt Oscar Hellebust til 22 poeng – og hadde overtaket på Centrum etter seier 63-46 i lagenes åpningskamp i gruppespillet i NM fredag.

 

Sandvika-opphenting og ledelse 

Men til tross for at pointguard, kaptein og toppscorer Elias Demoniere tidlig kom i foultrøbbel og måtte sitte mye på benken, ledet Centrum 37-31 ved pause og med 9 poeng (49-40) tidlig i tredje periode før Sandvikas opphenting begynte.

2,08 m lange Ludvik Bergseng kom mer og mer til sin rett utover i tredje og fjerde periode. De rødkledde var ajour på 53-53 da fjerdeperioden begynte og lagene fulgte hverandre og byttet på ledelsen noen minutter.

Med 3:35 igjen å spille ledet Sandvika 62-61, da Centrums avgjørende rykk fulgte:

Dante Olsen la en trepoenger akkurat da skuddklokka var i ferd med å nå 24 sekunder, før Sandvika ble avblåst for backcourt og Johannes Wangensteen i neste angrep la inn 66-62 for de burgunderrøde. Så fikk Elias Demoniere inn en steal og spilte fri Wangensteen i breakangrepet: 68-62 med 1:50 igjen.

Det avgjorde – Sandvika kom ikke nærmere enn 4 poeng etter å ha misset flere muligheter i sine siste angrep.

 

– Mye mer energi

– Forskjellen fra den første kampen fredag var at vi kom med mye mer energi og var klare, mente Dante Olsen.

Den 1,94 m høye forwarden endte som kampens toppscorer med 33 poeng, hadde 12 returer og 4 assists og ble kåret til finalens MVP.

Han og Luka Zivkovic-Tønder (1,98) gjorde lenge livet surt for Ludvik Bergseng, men utover i tredje periode fikk Sandvikas store mann både drivet og skutt laget inn i kampen.

– Vi har jobbet mye med samspillet og syns det fungerte bra i dag mot Sandvika. Vi klarte å få mange gode looks og sekvenser, men traff ikke så bra som vi pleier, konstaterte Isak Prinos.

 

– Sterke som kollektiv

– Jeg må gi stor honnør til «bigsa» våre, selv om Ludvik (Bergseng) kom sterkere etter hvert. De var på ham som mygger overalt og lot ham aldri få fred. Men han er stor og vanskelig å stoppe når han kommer inn i painten. Spesielt Dante må få mye skryt for jobben han gjorde.

– Så viser vi hvor sterke vi er som kollektiv når vi klarer å dra i land seieren selv om Elias får feiltrøbbel og må være mye ute. Vi har flere gode guarder og Jeremias (Joseph) som kommer inn fra benken og som er 07-er gjorde en fantastisk kamp, mente Centrum-coachen.

Han innrømmet at Centrum etter semifinaleseieren over Kjelsås (87-74) hadde ventet seg Ullern og ikke Sandvika som motstander i NM-finalen.

– Ullern har jo vært ubeseiret i mange år, men Sandvika har vært veldig gode i denne turneringen, så jeg var ikke SÅ overrasket over at de slo Ullern. Ullerns spill er mye basert på én spiller (Oscar Hellebust), og når han blir presset og får det vanskelig, sliter de litt som lag, sier Prinos.

 

Sølv var nedtur

Sandvika-spillerne var langt nede etter finaletapet.

– Sølv i NM er jo bra, men det var likevel en nedtur etter at vi slo Ullern i semifinalen. Det er første gang vi slår dem, men det har vært planen vår i fire år å greie det her i NM, sa Niels Otto Bergseng.

Med 66-62 ble Sandvika laget som stoppet Ullerns seiersrekke.

– Vi satte fokus på å stoppe Oscar Hellebust og jeg sa før kampen at vi ikke måtte la ham score 40 poeng, men holde ham til maks 22. Så ble det akkurat 22. Poenget er at han er en veldig god spiller som måtte stoppes for at vi skulle ha en mulighet til å slå Ullern, og det klarte vi.

– Men i finalen er det for mange som ikke leverer, de er slitne og klarer ikke få ting på plass i kampen. Det er småting her og der. Likevel er vi med og kjemper til det siste, fastslo Sandvika-treneren.

 

Centrum-duo i Allstarlaget

Elias Demoniere og Dante Olsen fikk begge plass i turneringens Allstarlag, det gjorde også Ludvik Bergseng og Oscar Hellebust, mens Sivert Nordheim fra Kjelsås også kom med i femmeren.

Ullern sikret seg bronsemedaljer etter 99-69 over Kjelsås, i en kamp der Oscar Hellebust hadde 24 poeng til pause og endte på 34.

I likhet med Kjelsås’ gulljenter i U16-NM, ser Centrum Tigers for seg Europaligaen EYBL som neste mål. – Vi satser på å være med i EYBL neste sesong og deretter føler vi at vi faktisk har en god mulighet til å konkurrere i Scania Cup. Vi følte ikke at lagene der var så mye bedre enn oss men vi må jobbe fysisk og hardt for å bli bedre. Da kan vi bli et av Nordens beste lag i 06-klassen, tror Isak Prinos.

 

Poengscorere i NM-finalen:

Centrum Tigers: Dante Olsen 33, Johannes Wangensteen 14, Elias Demoniere 13, Luka Zivkovic-Tønder 8, Jeremias Isak Joseph 2.

Sandvika: Ludvik Mürer Bergseng 24, Sivert Stavnem von Krogh 17, Mathias Myrvang 6, Samuel Barmen 5, Gabriel Inge Ögluson 5, Fabian Engedal 4, Mirza Ljeskovica 3, Anders Naug 2.

 

Søndagens kamper:

Semifinaler: Sandvika – Ullern 66-62, Centrum – Kjelsås 87-74.

Bronsekamp: Ullern – Kjelsås 99-69.

Finale: Centrum – Sandvika 70-66.

 

11.- 12. plass: Sverresborg – Sørsia 87-61.

9.- 10. plass: Tromsø – Kirkevoll 91-57.

5.- 8. plass: Hop – Gimle 65-60, Asker – Lommedalen 52-40.

7.- 8. plass: Lommedalen – Gimle 74-65.

5.- 6. plass: Hop – Asker 63-58.

 

U16-NM GUTTER – DE 6 SISTE FINALENE:

2015 Ullern – Sverresborg 72-50

2016 Asker – Kongsberg 79-55

2017 Sandvika – Bøler 88-65

2018 Ulriken – EB85 71-40

2019 Asker – Ullern 82-67

2020 – (avlyst)

2021 – (avlyst)

2022 Centrum – Sandvika 70-66