Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Åpnet året med nytt gull
Glade Ulriken-jenter med gullmedaljer etter 34-27 over Aabyhøj i torsdagens finale i Lundaspelen. Bak fra venstre coach DuRell Sanford, Susanne Wærenskjold, Dahaba Nuur, Une Marie Sørvik, Lina Blanco og Trine Strid. Foran fra venstre Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Helene Klett, Aurora Sørbye og Vera Lind.

FOTO: PRIVAT
Glade Ulriken-jenter med gullmedaljer etter 34-27 over Aabyhøj i torsdagens finale i Lundaspelen. Bak fra venstre coach DuRell Sanford, Susanne Wærenskjold, Dahaba Nuur, Une Marie Sørvik, Lina Blanco og Trine Strid. Foran fra venstre Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Helene Klett, Aurora Sørbye og Vera Lind. FOTO: PRIVAT

Åpnet året med nytt gull

Ulrikens U18-jenter var eneste norske lag i Lundaspelen, gikk hele veien uten tap og nedkjempet danske Aabyhøj i sluttminuttene av en jevnspilt finale.

– Vi vant her i U20-klassen i 2011 med Maren og Stine Austgulen og Emilie Grønås, men tapte finalen året etter da Maren og Emilie hadde reist til USA, forteller DuRell Sanford.

Han har ledet Ulriken-jentene til internasjonale seire i 12 år nå, med 03-jentenes triumf i Europaligaen EGBL og to Scania Cup-gull som de største høydepunktene.

Så sent som i fjor var de også i USA og vant de også Las Vegas Easter Showdown med det samme U19-laget som vant et overlegent NM-gull.

Nå kan den meritterte coachen ta med enda en pokal hjem i stua, for Ulriken har verken klubbhus eller premieskap. Kanskje noe å få gjort noe med i 2023?

 

Vant alle sju kampene

05-laget med med A-lagsspillerne Aurora Sørbye og Anna Linnea Hovig Wikstrøm (06-er) i spissen har Stine Austgulen som trener og Mikkel Kolstad som assistent, men ingen av de to kunne være med til Lundaspelen. Da steppet A-lagscoach Sanford velvillig inn.

Det gikk på skinner helt fra start. U18-jentene innledet det nye basketåret med å markere seg som et av de beste lagene i tradisjonsrike Lundaspelen.

Kampene spilles over 2 x 15 minutter ineffektiv tid, klokka stoppes bare de siste 3 minuttene av 2. omgang.

Ulriken scoret likevel 47,4 poeng i gjennomsnitt pr. kamp, klart mest i sin årsklasse – og gikk ubeseiret gjennom hele turneringen.

 

Dansk, svensk, tysk og belgisk motstand 

BMS Herlev som har vært en rival for Ulrikens 03-jenter i flere sesonger, er et av Danmarks beste lag og vant finalene i U15-, U16- og U23-klassen for jenter i Lundaspelen torsdag.

Herlev var i samme gruppe som Ulriken i U18 og motstandere i åpningskampen mandag. Men de rødkledde fra Bergen fikk tidlig kontroll og kontrollerte inn til 36-20.

Så utklasset Ulriken-jentene VGB fra Stockholm 50-24 og slo Lugi fra Lund 51-34 før det ble 57-22 over tyske USV Braunschweig i siste kamp i gruppespillet.

Belgiske Mercurius Foxes ble slått 59-23 i kvartfinalen og danske Amager 45-29 i semifinalen før Ulriken tok kommandoen fra start i finalen mot Aabyhøj, som hadde slått ut BMS Herlev i sin semifinale.

 

Avgjorde i sluttminuttene

Norges representanter åpnet med 6-0-ledelse og var foran med 22-15 ved pause, men Aabyhøj kom sterkt i begynnelsen av den andre omgangen.

Laget fra Aarhus utlignet til 25-25 og hadde momentum, men Ulriken løftet seg igjen. Aurora Sørbye la tre av fire straffer, Lina Blanco satte to poeng og Aurora Sørbye en ny scoring:

32-25 og gullmedaljene var i praksis sikre da lagene gikk inn i siste spilleminutt. Det endte 34-27.

 

– Bedre ferdigheter

– Vi hadde noen turnovers, forsvaret sviktet litt og vi misset noen straffer, så de fikk momentum. Men vi avsluttet godt, kom oss til straffelinja og traff og fikk steals i forsvar som i begynnelsen av kampen, forteller DuRell Sanford.

– Flere av lagene vi møtte har mer size enn oss, men våre spillere har bedre ferdigheter, konstaterer Ulriken-treneren.

 

MVP, toppscorer og «demon» i forsvar

Aurora Sørbye ble kåret til turneringens beste spiller og var også suverent mestscorende med 19,1 poeng i snitt pr. kamp, med 28 og 25 i kvart- og semifinalen som topper.

– Jeg ser ikke så mye på statsen, men hun er «demon» i forsvar, jobber alltid hardt og var helt åpenbart best. Så har hun også lagt mye arbeid for å komme dit hun er, presiserer Sanford.

 

Strenge regler, færre norske lag

Lundaspelen holdes alltid fra 2. til 5. januar, uavhengig av hvilke ukedager datoene faller på. Turneringen i Lund i Skåne har tradisjonelt hatt flere norske lag, men ikke de siste årene, etter at skolene strammet inn på permisjonsreglene.

Med turnering fra mandag til torsdag i år, gikk det tre skoledager for Ulriken-jentene.

– Flere av jentene går på NTG eller Metis og får dispensasjon, for de andre har vi sendt brev til skolene og argumentert med at det er internasjonal turnering, fortalte DuRell Sanford før han og spillerne skulle fly hjem fra København til Bergen torsdag kveld.