Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Viola Györgyi skal dømme i OL
viola.jpg

Viola Györgyi skal dømme i OL

Den norske basketballdommeren Viola Györgyi er som første norske dommer noensinne tatt ut av FIBA (det internasjonale basketballforbundet) til å dømme i OL. Utnevnelsen kommer etter at Györgyi har prestert jevnt godt på et høyt internasjonalt nivå over lang tid.

Trondheimsdommeren Györgyi har markert seg med meget god dømming i de norske toppseriene i en årrekke. Hun har også dømt kamper i FIBA EuroLeague i flere sesonger, og denne våren har hun dømt flere store kamper som hoveddommer. Dette har hun gjort så godt at FIBA nå har belønnet henne med deltakelse i OL.

Båret på en drøm i 16 år
Viola fikk sine første kamper som dommer i BLNO bare 24 år gammel, og har siden det vært i toppsjiktet blant norske dommere. Det er en glad og ydmyk dommer som har mottatt gledebeskjeden fra FIBA. Jeg har drømt om å dømme i OL i 16 år. Helt siden jeg startet å dømme har dette vært målet, sier Viola. Hun er veldig glad for anerkjennelsen hun nå har fått internasjonalt. Skuffelsen var stor da fjorårets OL ble avlyst, ettersom hun var nominert da også. Derfor er gleden desto større i år. Viola har tidligere dømt både EM og VM, og har derfor for lengst markert seg som en internasjonal toppdommer.

- Viola baner vei
- Både i norsk idrett, men også i FIBA gjennom prestisjeprosjektet «Women in Basketball», jobbes det nå målrettet med høy prioritet for å utjevne kjønnsforskjeller. Det som Viola presterer gang på gang er med på å bane vei for flere kvinner både i norsk idrett og i FIBA, sier president i NBBF, Jan Hendrik Parmann, som selv sitter i et utvalg i Idrettsforbundet som jobber for nettopp en bedre kjønnsutjevning i idretten.

- Nå har vi en dommer helt i toppsjiktet i verden, og jeg er full av respekt for det Viola stadig oppnår og det arbeidet hun har lagt ned for å bli så god. Vi bør la oss inspirere og være såpass hårete i målene våre at vi tar sikte på at det med tiden også kommer norske spillere inn på de aller gjeveste internasjonale parkettene, avslutter presidenten.

Norge satser for øyeblikket på EM-kvalifisering for herrelandslaget, og Viola Györgyis nominasjon til OL-dømming er derfor enda en pil som peker i riktig retning for norsk basketball.

Tor Christian Bakken er tidligere norsk FIBA-delegat og FIBA-dommer. Han er også imponert over Györgyi. Det er bare å gratulere Viola med nok en internasjonal nominasjon på høyeste nivå. At hun får et slikt oppdrag, er resultatet av mange års målbevisst og systematisk innsats, sier han. Det viser at man kan nå helt til topps, selv om man kommer fra et lite basket-land som Norge. Nominasjonen er ikke bare en anerkjennelse av Violas posisjon internasjonalt, men også av det arbeidet med dommerutvikling som Dommerkomiteen i NBBF har nedlagt gjennom en årrekke. At Viola dømmer i OL, vil være en motivasjon også for andre norske dommere, avslutter Bakken. Også lederen i dommerkomiteen, Jan Korshavn, er glad for at gode dommere fra små land kan få dømme i store mesterskap, og at dette er en anerkjennelse av Violas satsing. Jeg er nesten mer glad nå enn da hun ble valgt ut for et år siden, sier han.