Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Tromsø slo seg løs - og vant!
Vilde Havnes åpnet kampen med to 3-poengere, fortsatte med giftige driver og satte Høybråten-forsvaret på store prøver. 17-åringen ble kampens toppscorer med 24 poeng. Her kommer hun seg forbi Emily Osborn Andersen. Bak ser vi dommer Nikola Bejat.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Vilde Havnes åpnet kampen med to 3-poengere, fortsatte med giftige driver og satte Høybråten-forsvaret på store prøver. 17-åringen ble kampens toppscorer med 24 poeng. Her kommer hun seg forbi Emily Osborn Andersen. Bak ser vi dommer Nikola Bejat. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Tromsø slo seg løs - og vant!

- Vi kom for å vinne i dag, for vi nektet å dra hjem med to tap, sa Vilde Havnes etter utklassingsseieren over Høybråten. Det var Tromsø-jentenes første seier på nesten 20 måneder.

Høybråten – Tromsø Storm Ungdom 54-77

Bergen Elite – Bærum 35-84

I den amputerte fjorårssesongen ble det sju strake tap for Tromsø Storm Ungdom, og vi må helt tilbake til 1. mars 2020 for å finne den forrige seieren:

59-57 over Høybråten i Furusethallen, der gjestenes 1,91 m lange USA-import Kyasia Duling hadde 24 poeng og 22 returer.

Vilde Havnes, Ingrid Elise Karlsen og lagkaptein Oda Marie Austheim var de eneste av søndagens spillere som var igjen fra den seieren. Motstanderen var den samme, men et fornyet Tromsø-lag hadde denne gang full kontroll fra start til mål.

- Gøy at det løsnet og at skuddene trillet inn, i motsetning til i går, fastslo Tromsø-coach Stefan Pettersson.

Også i lørdagens kamp mot Asker Aliens spilte Tromsø angrepsbasket med god ballbevegelse og kom til mange avslutninger, men bommet det meste. Det endte med tap, 51-63.

Vilde Havnes var toppscorer mot Asker med 14 poeng, men etter 4 treff på 22 skudd totalt og 1 av 7 på trepoengere – der laget hadde 2 av 21!

 

Traff 6 av 10 trepoengere

Forvandlingen var total allerede fra start på parketten i Apalløkkahallen:

Vilde Havnes traff sine to første trepoengere til 8-2-ledelse, før Maki Kubota, Vilde Robertsen Sjåvik, Stine Rasmussen Schjølberg og Havnes igjen traff hver sin. 6 av 10 på trepoengere, 44-21 noen minutter før pause og i praksis game over.

Med god aggressivitet, mye fart og flotte angrepskombinasjoner økte gjestene til 29 poengs ledelse (65-36) tidlig i fjerde periode, før Høybråten kom litt tilbake i sluttminuttene og reduserte seieren til 23 poeng, 77-54.

 

- Vinner som et lag

- Det har vært kjipt å tape alle kampene, men nå er det veldig fint at vi klarer å vinne som et lag og at vi har utviklet oss så bra uten å måtte ta inn importspillere, mente Vilde Havnes.

17-åringen herjet over hele banen, ble toppscorer med 24 poeng og hadde 7 returer, 4 assists, 3 blokker og 2 steals. I tillegg skapte hun flyt i angrepet, utfordret med sterke driver og dro på Høybråten-spillerne fouls.

- Vi hadde en rusten start mot Asker, for vi hadde jo ikke spilt kamp siden januar og har ikke noe kamptilbud oppe i nord, ikke treningskamper heller. Men vi kom for å vinne i dag, for vi nektet å dra hjem med to tap, presiserte den 1,80 m høye guarden.

 

34-årig student styrer

Samtidig styrte rutinerte Alexandra «Sasja» Polishchuk laget støtt fra pointguard og endte på 14 poeng og 10 returer.

- Hun er kommet inn i laget ganske nylig, men har allerede klart å spille seg inn. Og hun opptrer ikke som en import som skal gjøre alt selv, hun viser at hun er her for å gjøre laget sitt bra, sier Vilde Havnes.

34-årige Polishchuk er i Tromsø for å ta en mastergrad i internasjonale relasjoner ved UiT (Universitetet i Tromsø) og er følgelig ikke en importspiller. Men hun har lang erfaring fra blant annet Ukrainas U20-landslag, Gonzaga University og klubber i Canada, Tyskland, Sverige (Mark Basket) og Ukraina.

- Jeg har vært i Tyskland de fire siste årene og spilt bare to av dem, i fjor ble jo hele sesongen spolert av Covid og da passer det å ta en pause fra basket. Men nå er jeg Tromsø-spiller helt sikkert ut denne sesongen og kanskje én til, forteller ukraineren, som flyttet til Vancouver som 10-åring og som derfor har både ukrainsk og kanadisk statsborgerskap.

 

- Starter ikke på null

- Det har vært en glede å komme inn i dette Tromsø-laget, jeg er glad jeg kan bidra. Vi har god ballbevegelse i angrep, mange her har spilt sammen i noen år og jeg føler ikke at vi starter på null fordi alle vet hva de skal gjøre. Vi var nok litt nervøse i kampen lørdag siden det var det første etter en lang pause, men jeg tror vi skal bli bedre og bedre, sier 34-åringen.

- Jeg var ubesluttsom og skulle scoret 6 til 8 poeng mer, flere andre spillere misset muligheter de normalt setter og egentlig var det en kamp vi kunne tatt, mener Polishchuk om Asker-kampen.

- I dag var vi definitivt mer aggressive og mange spillere gjorde mye bra. Jeg tror vi blir et lag ingen i ligaen skal ta lett på.

Stine Rasmussen Schjølberg og Vilde Robertsen Sjåvik hadde henholdsvis 12 og 9 poeng, lagkaptein Oda Austheim dro ned 11 returer.

Tromsø som lag hadde 10 steals og vant returstatistikken 49-41 til tross for at hjemmelagets Sigrid Male Davidsen og Frida Liholm Strøm endte på 13 og 12.

 

Davidsen med double-double         

Ingen av de to forwardene er tilbake i full styrke ennå, etter lange skadefravær – men blir viktige for laget utover i sesongen. Sigrid Male Davidsen kom sterkt i andre del av kampen og ble Høybråtens mestscorende med 11 poeng og beste rebounder på 13.

De 17-årige tvillingene Ingrid og Jofrid Jansen Gjersvik var positive og viste mye bra i angrep.

Søndagens kamp var den første av to hjemmekamper Høybråten skal spille i Apalløkkahallen denne sesongen, i et samarbeid med Ammerud. Neste gang er 23. januar mot Ulriken Eagles.

 

Poengscorere:

Høybråten: Sigrid Male Davidsen 11, Ariam Germeskel 9, Ingrid Jansen Gjersvik 8, Emily Osborn Andersen 8, Jofrid Jansen Gjersvik 7, Frida Liholm Strøm 5, Milena Kodzhailieva 4, Adrianna Live Berg 2.

Tromsø Storm Ungdom: Vilde Havnes 24, Alexandra Polishchuk 14, Stine Rasmussen Schjølberg 12, Vilde Robertsen Sjåvik 9, Ingrid Elise Karlsen 6, Oda Marie Austheim 4, Maki Kubota 3, Jenny Børresen Sogge  3, Ingrid Johanna Sand 2.

 

Bærum-seier i Bergen

Bærum tok sesongens første seier for sesongen og var som ventet en klasse bedre enn Bergen Elites nykomponerte lag. Hjemmelaget kom fra en sterk åpningssseier mot Høybråten (48-46), men Bærum gikk ut med 8-0-ledelse og var foran 25-14 etter første periode.

Så skjerpet gjestene spesielt forsvaret i de tre siste periodene og økte til sluttseier 84-35.

Julie McCarthy endte på 14 poeng og 24 returer (!) og var kampens mest effektive spiller, mens Raziyah Farrington hadde 22 poeng, 9 assists og 6 returer.

 

Poengscorere:

Bergen Elite: Emma Thowsen Harloff 9, Hanna Nordtveit Sand 8, Maren Eskeland Schutz 7, Sunniva Vik Pettersen 4, Frida Drivenes 3, Rikke Sjumarken 2, Kristin Skåtun Hannestad 2.

Bærum: Raziyah Farrington 22, Shiba Haji Ahmadi 15, Keelie Lamb 15, Julie McCarthy 14, Bodil Brokhaug 6, Camilla Gjerstad 5, Mathea Lindbråten 4, Cecilia Riise 3.