Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Topplaget Asker tar form
Stian Emil Berg avslutter en lekker slalåm-drive med en layup og scoring mot Sjur Dyb Berg, med Benjamin Alknes Cox til høyre.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stian Emil Berg avslutter en lekker slalåm-drive med en layup og scoring mot Sjur Dyb Berg, med Benjamin Alknes Cox til høyre. FOTO: ERIK BERGLUND

Topplaget Asker tar form

Etter to tap i Bergen og smellen mot Frøya er Asker Aliens tilbake på vinnersporet med to seire på rad. Bærum holdt lenge følge i et underholdende lokaloppgjør i Nadderudhallen, men gjestenes fysikk og solide skyting ble avgjørende.

Bærum – Asker Aliens 85-95

- Vi trengte å våkne litt og få den smellen i trynet som vi fikk mot Frøya, sa Aksel Bolin etter seieren over Bærum.

- Nå opptrer vi mer samlet, og samtidig er det deilig å få hjemmekamper igjen. Nadderudhallen regner vi jo også nesten som hjemmebane, og så mye folk her som i dag er det ekstra moro, det beste som finnes, la 30-åringen til.

Med 21 poeng, 13 returer og solid forsvar fremsto Bolin igjen som banens ledende spiller.

I den siste oktober-helgen fikk Asker sine to første tap: 72-73 mot Gimle da gjestene og nettopp Aksel Bolin ble snytt for ett poeng tidlig i kampen, etterfulgt av 29 poengs nederlag (67-96) for Frøya.

 

Seks seire

Så har de svarte og gule løftet seg med hjemmeseier over Kongsberg Miners (74-62) lørdag og 95-85 over Bærum. 6-2 i seire og tap betyr en foreløpig andreplass på tabellen i Firi-ligaen bak Frøya (8-0), eller reelt tredjeplass siden Gimle er ubeseiret og står med 5-0.

Uansett begynner det å se bra ut for Asker, som imponerte med både solid skyting og sin vanlige inside-styrke i Nadderudhallen.

 

Viktig Bærum-duo ute

- Men Bærum er «undersized», erkjente Aksel Bolin og siktet til at hjemmelaget manglet både tyske Philipp Schwethelm – opptatt med jobb i Ålesund – og newzealandsk-amerikanske Shane Temara, som er nyoperert i mageregionen og trolig ikke vil være tilbake før andre halvdel av ligaen starter i januar.

- Da tar vi mye boards, selvfølgelig. Men vi må bare bygge videre på dette her, og som alle andre sier: Prøve å være best etter jul, sa Bolin, som også sto bak «Play of the day»:

En bak ryggen-assist til Miilah Kombat, som dunket inn 77-69.  

Lagene fulgte hverandre og byttet på ledelsen 10 ganger i de to første periodene, som bød på stor underholdning og mye god skyting. Gaute Haugen satte i gang Bærum med 9 av lagets 12 første poeng (12-8), mens Stian Mjøs og Stian Emil Berg nærmest hadde en 3-poengs-skytekonkurranse fram til Bærum-ledelse 24-23: Mjøs med 4 av 7 og Berg med 4 av 5.

 

- Mektig imponerende

Så kom spesielt Aksel Bolin mer til sin rett i andre periode, og duellene mellom Asker-forwarden og hjemmelagets Sjur Dyb Berg ble bokstavelig talt høydepunkter.

Berg spilte med feber, men markerte seg likevel med 7 poeng, 14 returer (!) – mot Bolins 13 – og i tillegg 3 assists og 2 blokker.

- Jeg mener han får altfor lite kredit. Sjur er en motor og jobber seg «i hjel», han kan alt som kan gjøres på en basketbane, sa Aksel Bolin.

- Han var mektig imponerende, kjempet som en helt og var hovedårsaken til at Bærum var så nær. Det var en stor oppgave å skulle være alene mot forwardrekken vår, supplerte Askers spillende trener, Stian Emil Berg.

 

Sterk 3-poengsskyting

3-poengsskytingen i kampen var solid fra begge lag: Bærum endte på 17 av 42 (40 prosent), Asker med 50 prosent etter 13 av 26.

Stian Emil Berg endte på 5 av 8 og Anders Stien på 5 av 10 hos Asker, Stian Mjøs hadde 6 av 16, Eric Gilchrese 4 av 11 og Gaute Haugen 3 av 5 for Bærum.

Joshua Hart ble toppscorer for Asker med 22 poeng etter sterke driver og soloprestasjoner pluss to 3-poengere - og i tillegg 7 returer.

Stian Mjøs var kampens mestscorende med 26 poeng og sto for flest assists, 8.

 

Nye seire i sikte?

Asker har bortekamp mot Nidaros Jets lørdag og spiller hjemme mot Tromsø Storm, en mulighet til to nye seire og nye steg mot topp 4-plassering i ligaen. I så måte var det godt for gjestene å se spillere som Oliver Bergstad (17) og Christian Støring Bakken (32) komme inn og levere viktige bidrag.

- Vi trenger rotasjon, ikke bare på grunn av skader og sykdom, men fordi vi trenger 10 spillere når vi har to kamper i uka som nå, presiserte Stian Emil Berg.

Gjestene manglet Roy Nwachukwu og Berg var ikke i tvil om at det betydde mye.

- Jeg mener han har masse å si for oss, fremfor alt i forsvar. Roy og Aksel er våre viktigste spillere i begge ender av banen. Likevel var det Bærum som hadde mest ulempe av forfallene i dag, innrømmet Askers pointguard.

 

- Kommer til å se bra ut

Bærum hadde ingen grunn til å være misfornøyd med kampen, men falt til 3-5 i seire og tap etter 8 kamper.

- Vi er for «softe» på ball og lar Asker få diktere og kontrollere tempo, og så blir lengde avgjørende, fastslo Mathias Eckhoff, som savnet sine to høyeste spillere, Shane Temara (2,02) og Philipp Schwethelm (2,01).

- Jeg føler meg ganske sikker på at vi kommer til å se bra ut når vi har lengden vår tilbake. Det viktigste nå er å utvikle laget trinn for trinn, ha et grunnspill, bli skarpere, bygge kjemi og få et forsvarsspill som funker, oppsummerte Bærum-treneren.

Eric Gilchrese ble liggende noen minutter og ble hjulpet av banen, tydelig svimmel, etter et ublidt sammenstøt med Anders Stien et drøyt minutt. Forhåpentligvis er Bærums pointguard spilleklar igjen i hjemmekampen mot Tromsø Storm lørdag. Da er også Philipp Schwethelm tilbake for de lyseblå.

 

Poengscorere:

Bærum: Stian Mjøs 26, Eric Gilchrese 22, Gaute Haugen 17, Sjur Dyb Berg 7, Anders Lislevatn Landenget 6, Ludvig Bergh 5, Benjamin Alknes Cox 2.

Asker Aliens: Joshua Hart 22, Aksel Bolin 21, Stian Emil Berg 19, Anders Stien 15, Miilah Kombat 8, Haakon Hellebust 4, Christian Støring Bakken 4, Oliver Bergstad 2.