Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Tar juleferie på andreplass
Juan Ferrales var sentral som pointguard og scoret 18 poeng for Frøya mot sine tidligere lagkamerater i Kongsberg Miners. Her i en drive mot hjemmelagets Bryan Alberts.
FOTO: ERIK BERGLUND
Juan Ferrales var sentral som pointguard og scoret 18 poeng for Frøya mot sine tidligere lagkamerater i Kongsberg Miners. Her i en drive mot hjemmelagets Bryan Alberts. FOTO: ERIK BERGLUND

Tar juleferie på andreplass

Fornøyde Frøya-spillere tok turen tilbake til Bergen over fjellet etter helgens andre bortetriumf og 100-poengskamp. Med 12 seire på 15 kamper har de gule og røde festet et lite grep om andreplassen bak Gimle i Firi-ligaen.

M Kongsberg Miners – Frøya 89-101

K Bærum – Bergen Elite 74-54

– En veldig bra helg for oss, og det føltes bra å dra i land seire mot to så sterke motstandere, sa Baard Stoller etter at lørdagens 104-90 over Asker Aliens var fulgt opp med 101-89 over Kongsberg Miners, i en kamp gjestene fra Bergen kontrollerte fra start i fjerde periode.

Men noen andreplass, som både gir seriesølv og en gunstig start på NM-sluttspillet, tar ingen i Frøya for gitt.

– Det er 12 kamper igjen for oss, og vi har to mot Gimle, to mot Kongsberg, Bærum én gang til, Asker og Fyllingen, Tromsø som kan slå alle i sine beste stunder, Ammerud som har sett bra ut nå, understreker Frøya-treneren.

Men laget hans har fått et løft og en ny dimensjon med 2,03-mannen og reboundkongen Cam Gregory inn som siste import etter at Corey Brown forsvant til portugisisk basket.

 

Fire 3-poengere og 12-0 på 1:30

I Kongsberghallen vant Frøya alle de fire periodene, med henholdsvis 4, 4, 2 og 2 poeng, i en kamp de ledet i 38 av 40 minutter. Unntaket var i midten av 2. periode da trepoengstreff fra Marin Mornar og Christian Seterlund sendte Miners forbi og opp i 33-29.

Men Frøya svarte med samme mynt:

I løpet av 1:30 la Faris Verlasevic og Ionas Berg Garras to 3-ere hver, en 12-0-run til 41-33. Og i resten av kampen måtte Kongsberg Miners jage gjestenes ledelse, uten å komme nærmere enn   

6 poeng (64-70) mot slutten av tredje periode.

Da sørget Juan Ferrales og Wayne Stewart for at Frøya fikk 10 poeng igjen før periodens slutt (74-64), og da bortelaget åpnet fjerdeperioden med 9-2, var løpet kjørt.

 

Hyggelig gjensyn

Dermed ble det seier for Ferrales i gjensynet med hjemmearenaen gjennom fem sesonger, Kongsberghallen.

– Det var en rar følelse å skulle gå til den «andre» garderoben og sitte på motsatt benk. Men hyggelig å være her igjen, fastslo 30-åringen, som noterte seg for 18 poeng – alle i 3. og 4. periode da Frøya dro fra hjemmelaget og på det meste var oppe i 17 poeng (83-66 og 85-68).

– De to sterke seirene i helgen gir oss et dytt framover. Nå kan vi gå inn i julepausen med selvtillit og momentum, før vi møter Gimle 5. januar. Det blir en virkelig stor test for oss, presiserte Ferrales.

Wayne Stewart var Frøyas beste spiller med viktige initiativ og scoringer i andre del – og totalt 28 poeng, 8 returer, 4 assists, 2 blokker.

Cam Gregory var bunnsolid med 13 poeng og 14 returer, men fikk hard fight under kurvene av i første rekke Marin Mornar, som leverte en ny monsterkamp og endte på 33 poeng, 13 returer og 3 blokker. Sammen med Aly Hudgins (6 poeng og 11 returer) bidro han sterkt til at hjemmelaget vant reboundstatistikken så klart som 43-35.

Ognjen Nisavic skapte også mye for Miners og landet på 21 poeng og 11 assists, nest høyeste assist-antall i ligaen denne sesongen bak AJ Harris' 14 for Ammerud mot Fyllingen.

Bommer for mye

Men Frøyas angrepsspill fløt bedre og gjestenes skudd satt, i motsetning til Kongsbergs.

Gjestene traff på 50 prosent av 3-poengerne (12 av 24), Kongsberg Miners løftet seg først mot slutten opp i 30 prosent (10 av 33). Bryan Alberts kom aldri i gang og traff bare 1 av 7 utenfra, Ognjen Nisavic satte 3 av 9.

– Vi har gode skyttere, så de tallene stoler jeg på vil bli bedre etter hvert, sa Miners-coach Doug Marty.

– Men først og fremst må jeg gi kred til Frøya, som var veldig godt forberedt og avslørte våre mangler. Vi har et godt lag med talentfulle spillere, men må jobbe med disse tingene og bygge kjemi, presiserte den nye head-coachen.

 

Miners-debut for Yele

Hos Kongsberg Miners debuterte Djo Loo Yele, et og et halvt år etter at vi sist så den råsterke forwarden i Asker Aliens-drakt nettopp i finalene mot Kongsberg Miners.

39-åringen er bare så vidt i gang i sin nye klubb, men blir garantert en forsterkning og bidro med 7 poeng og 5 returer på bare 9 minutter.

Ifølge Stein Erik Rotegård kan Kongsberg Miners også ha andre spillere på gang, blant dem pointguarden Jahmal McMurray (24) som er registrert innen fristen som var 15. desember.

 

Verlasevic og Garras viktige

De tre USA-importene sto for 59 av Frøyas 101 poeng, men det var bosniske Faris Verlasevic som satte i gang gjestene med sin 3-poengsskyting, og samtidig gjorde Ionas Berg Garras sin beste ligakamp for bergenslaget. Verlasevic endte på 21 og Garras på 10, etter henholdsvis 6 av 11 og 2 av 2 på trepoengerne.

– Faris var veldig viktig for oss i første halvdel av kampen da Miners var i ferd med å overta momentum, fastslo Baard Stoller.

 

– Blir kamp om minuttene

– Ionas kom inn i høst med brukket arm og har hatt en lang periode med mye frustrasjon. Skaden har tatt lengre tid enn han trodde, og det har vært tungt, spesielt da han fikk vite at han måtte i gang med nye uker med gips. Men han traff viktige skudd i dag, spiller bra forsvar og er såpass stor (1,94) at han også kan hjelpe oss med returer. En veldig aktiv spiller som fortsetter å stå på og som viser at han har potensial.

– Det kommer til å bli kamp om minuttene hos oss, med mange jevngode og unge, norske spillere. Johan (Flaa), Jørgen (Lamo) og Ionas (Garras) delte minuttene nå, men så får vi Ulrik (Stranger-Johannessen) hjem fra Spania og klar i januar, Daniel (Alsaker Sandven) er ikke her i dag, Edvard (Aamodt Kristiansen) er på vei tilbake fra skade og vi har fremdeles forventninger om at «Hamis» (Hamewend Arif) kan klare å knekke noen koder, sier Frøya-treneren.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Marin Mornar 33, Ognjen Nisavic 21, Bryan Alberts 9, Djo Loo Yele 7, Aly Hudgins 6, Christian Seterlund 6, Oliver Bojang Visnes 4, Matias Save 3.

Frøya: Wayne Stewart 28, Faris Verlasevic 21, Juan Ferrales 18, Cam Gregory 13, Ionas Berg Garras 10, Johan Flaa 6, Jørgen Lamo 5.

 

Bergen Elite ga Bærum fight

Et Bærum-lag uten en skadet Julie McCarthy og en syk Shiba Haji Ahmadi måtte slite mer enn ventet mot Bergen Elite.

Gjestene vant tredjeperioden 17-9 og lå bare 4 poeng bak (48-44) da den fjerde perioden begynte i Nadderudhallen, men måtte til slutt se seg slått 74-54.

Med seieren tok Bærum tilbake andreplassen på tabellen fra Asker Aliens. Begge har 7-2 i seire og tap etter 9 kamper, men Bærum går foran etter å ha vunnet lagenes eneste innbyrdes møte hittil, 97-54.

Hjemmelagets to USA-importer, Raziyah Farrington og Keelie Lamb, dominerte som ventet stort – og ble toppscorere med 25 poeng hver, 50 av Bærums 74.

Lamb hadde i tillegg 12 returer, 7 assists og 7 steals, Farrington 13 returer, 7 assists og 3 steals.

Lagkaptein Rikke Sjumarken hadde 8 poeng og 14 returer for Bergen Elite, Hanna Nordtveit Sand en ny double-double med 18 poeng og 11 returer. De bidro også sterkt til at gjestene vant returstatistikken 44-43, i Julie McCarthys fravær.

 

Poengscorere:

Bærum: Raziyah Farrington 25, Keelie Lamb 25, Sofia Brokhaug Koch 9, Bodil Brokhaug 6, Lea Heiene Tveteraas 5, Mathea Lindbråten 4.

Bergen Elite: Hanna Nordtveit Sand 18, Emma Thowsen Harloff 12, Maren Eskeland Schutz 9, Rikke Sjumarken 8, Sunniva Vik Pettersen 4, Frida Drivenes 3.