Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Satser på fem kvinnelandslag
Karyn Sanford legger to av sine 23 poeng mot Sveits i U16-EM i 2019. Norge vant kampen 67-41 og avanserte helt til semifinalen i B-EM i Sofia, som de avsluttet med knepne tap i semifinalen mot Slovenia (60-67) og bronsefinalen mot Kroatia (45-49). Nå får jentene fra 03-årgangen sjansen igjen i U20-EM neste sommer.
FOTO: FIBA.COM.
Karyn Sanford legger to av sine 23 poeng mot Sveits i U16-EM i 2019. Norge vant kampen 67-41 og avanserte helt til semifinalen i B-EM i Sofia, som de avsluttet med knepne tap i semifinalen mot Slovenia (60-67) og bronsefinalen mot Kroatia (45-49). Nå får jentene fra 03-årgangen sjansen igjen i U20-EM neste sommer. FOTO: FIBA.COM.

Satser på fem kvinnelandslag

NBBF satser bredt på landslagene kommende sesong. Nytt av året er U20-landslag for kvinner, som skal spille B-EM i Skopje.

– Dette er en del av satsingen på talentfulle spillere som kommer opp, for å utvikle kvinnelandslaget på lengre sikt, forteller Brent Hackman, sportssjef i Basketballforbundet.

03-jentene spilte seg helt fram til semifinalen i B-EM for U16-landslag i Sofia for to år siden, da de slo sterke basketnasjoner som Israel og Ukraina og tapte knepent for Slovenia (60-67) og Kroatia (45-49) i de avgjørende kampene.

Denne sommerens U18-EM ble koronaavlyst, men nå får det Ulriken Eagles-dominerte laget muligheten allerede i 2022, sammen med de beste 02-spillerne:

Styret i NBBF har vedtatt å melde på lag til U20-EM for kvinner, der «Division B» skal spilles i Nord-Makedonias hovedstad Skopje fra 9. til 17. juli neste år.

Det vil være åtte år siden sist Norge deltok i et U20-EM. 94/95-årgangen for jenter spilte B-EM i Sofia i 2014, der de vant én kamp, 52-45 over Romania. Fra det laget er fem aktive spillere i Firi-ligaen denne sesongen - Stine Austgulen, Vilde Tveito, Siri Granheim, Kristine Nyegaarden og Fredrikke Hylen. 

 

U20-jentene kan «doble»

Samtidig er det klart at seniorlandslaget for kvinner deltar i Small Countries-EM i Nikosia (Kypros) fra 28. juni til 3. juli.

– Vi er også i dialog med det irske forbundet om treningslandskamper i Irland i forkant av Small Countries-EM, opplyser Brent Hackman.

Der vil de beste U20-jentene være aktuelle, de får anledning til å «doble» og spille på to landslag.

– Ja, det er planen at U20-spillere også kan bli tatt ut på seniorlandslaget. Det er seks dager mellom Small Countres-EM i Nikosia og U20-EM i Skopje, så det blir tilstrekkelig med hvile og belastningen ikke så stor. Det vil gi de beste fin matching, presiserer sportssjefen.

Neste steg er å få Norge med i EM-kvalifiseringen for kvinner senior. Med fem landslag i aksjon på kvinnesiden er satsingen strømlinjeformet og styrket.

 

Fire lag i nordisk og EM

U18- og U16-landslagene skal delta i nordisk mesterskap i Finland 29. juni til 3. juli og deretter i hvert sitt B-EM:

U18-jentene i Oberwart, Güssing og Fürstenfeld (Østerrike) 6. til 14. august og U16 i Sarajevo (Bosnia-Hercegovina) 19. til 27. august.

I tillegg skal Norge også ha et U15-landslag, som i 2022 blir for 07-årgangen.

– De skal være med i en internasjonal turnering, men det er foreløpig ikke klart hvor og når, sier Brent Hackman,

Gunnar Nesbø fortsetter som head coach for senior kvinner og Ola Gravem Knutsen skal lede U20-jentene. Assistenter og øvrige landslagstrenere er ikke avklart pr. i dag for alle de fem lagene.

 

Andre norske lag i A-sluttspill?

Satsingen på U20 kvinner er tenkt toårig, slik at de beste spillerne fra 03-årgangen får to muligheter.

I beste fall kan de rykke opp fra B-divisjonen i 2022 og som andre norske lag spille A-EM i 2023.

Juniorlandslaget for menn kvalifiserte seg til A-sluttspillet i Bulgaria i 1982, som ett av 12 lag. Den gang var det ikke A- og B-divisjoner med opprykk, men Norges lag kom seg gjennom en tøff kvalifisering i Nadderudhallen der det ble seire over Sverige og England.

 

Potensial

Prestasjonene mot toppnasjoner som Slovenia, Kroatia og Israel i U16-EM i 2019 viser at potensialet er der.

– Men det er vanskelig å vurdere, det har ikke vært aktivitet på to somre og andre land med litt løsere koronaregler enn oss har hatt landslagsaktivitet, understreker Hackman.

– Samtidig har våre spillere kunnet matche seg i ligaen, og i noen land har den aldersgruppen kun hatt landslag og ikke seriespill. Så har vi spillere i USA som Maria (Thoresen Myklebust) og Selma (Nybø Vangstein) og Eirin (Vreim Holm) i Canada som har hatt en litt annen matching og Ulriken-jentene som har spilt EuroCup. Så noen bra basket-tilbud har det vært, fastslår NBBF-sportssjefen.