Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Norges Basketballforbund mottar kvalitetsmerket Regnbuefyrtårn
nett1.jpg

Norges Basketballforbund mottar kvalitetsmerket Regnbuefyrtårn

Mandag 13. september ble Norges Basketballforbund (NBBF), som første norske særforbund i idretten, tildelt kvalitetsmerket Regnbuefyrtårn. Forbundets administrasjon har siden våren 2021 deltatt på kurs og en rekke workshops gjennom FRI Oslo og Viken, og har nå utarbeidet en handlingsplan for hvordan det skal jobbes for å være et inkluderende og mangfoldig særforbund.

– Regnbuefyrtårn er et kvalitetsmerke. Det handler om kvaliteten i arbeidet vårt i møte med andre mennesker, i vår arbeidshverdag for medlemmene i norsk basketball. Det er også et veldig viktig signal om at vi lever opp til våre verdier, gøy, inkluderende og målrettet, og det viser at vi jobber nettopp målrettet for å ha plass til alle i vår idrett, sier generalsekretær i NBBF Espen A. Johansen. 

Espen mener det er viktig at NBBF har gjennomført prosessen med FRIs kompetanshevingsprogram - både gjennom Skeiv kunnskap og Rosa kompetanse, og legger vekt på at dette mest av alt handler om kvaliteten på forbundets arbeid i det daglige.

– Gjennom arbeidet med å bli et Regnbuefyrtårn tar forbundet på alvor at idretten skal være for alle. Gode holdninger og kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold i ledelsen betyr veldig mye og er et sterkt signal til hele organisasjonen om at basketsporten i Norge skal være nettopp det - åpen, inkluderende og for alle, sier Nils-Erik Aasen Flatø, leder i FRI Oslo og Viken (FRI OV).

Synlighet gjennom hele juni
Prosjektleder i NBBF, Kristin Blakstad-Kvalvik, er fornøyd med arbeidet som er lagt ned og gleder seg til at forbundet nå skal motta kvalitetsmerket.  – Det er stas å være det første særforbundet i norsk idrett som blir sertifisert, sier Blakstad-Kvalvik. Det er en god følelse å være en del av en organisasjon som er så langt fram i skoen, som satser og aktivt arbeider for å bedre forholdene for alle skeive (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og ikke-binære), avslutter hun.

I løpet av uker i mai og juni hadde NBBF tette møter med FRI Oslo og Viken, og forbundets medarbeidere møtte seg selv og sine egne tanker, handlinger og fordommer i døra i en rekke situasjoner og dilemmaer de ble bedt om å ta stilling til.

– Det har vært en spennende og lærerik prosess for både oss i Skeiv kunnskap og NBBF. Det har vært gøy å bli kjent med NBBF. Hele ansattgruppa har kommet til kursene med nysgjerrighet, åpenhet og ydmykhet og det vært spennende og krevende diskusjoner. Det blir spennende å følge utviklingen de neste årene med målene som NBBF har satt, sier prosjektleder i Skeiv kunnskap i FRI Oslo og Viken, Hanna Christophersen.

I tillegg til workshops og refleksjonsoppgaver med FRI over tid, som resulterer i utmerkelsen Regnbuefyrtårn, har NBBF deltatt i Raballder Håndballs #jegstøtterregnbuen-kampanje i juni 2021, og frontet denne med en rekke landslagsspillere.

Forbundet var også først ute blant særforbundene i norsk idrett med å forfatte en veileder for utøvere med kjønnsinkongruens tidligere i 2021.

 

Fakta om Skeiv kunnskap:

Skeiv kunnskap er FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, avdeling Oslo og Vikens fagavdeling som tilbyr kurs, workshops og kunnskapsheving, blant annet overfor Oslo kommunes virksomheter – innen administrasjon, HR og ledelse, helse og sosial, eldreomsorg og i skolen.

Regnbuefyrtårn er Skeiv kunnskaps grundige prosess som involverer ansatte over tid.

Regnbuefyrtårn er et kompetansehevende tiltak som også utløser et fokus på normer, kjønns- og seksualitetsmangfold de neste to årene ved virksomheten som får tildelt kvalitetsmerket, og er et merke som må fornyes når to år er gått. www.skeivkunnskap.no.

Kjetil Kleveland
Kjetil Kleveland
Sports- og kommunikasjonskonsulent

Ansvar for publiseringer på nett og i sosiale medier. Mediekontakt, UNM og kommunikasjon landslag, samt arrangementsansvar for Norges hjemmekamper.