Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Julehilsen fra basketpresidenten
Julehilsen.png

Julehilsen fra basketpresidenten

Kjære Basketvenner. Snart senker pulsen seg, etter nok et ganske så spesielt år for hele samfunnet, også for oss i basketfamilien.

2021 var det året da vi endelig skulle kunne slippe alle hemninger igjen, der vi skulle gå fra full nedstengning til en euforisk gjenåpning og ny giv. Ja det siste fikk vi, men så fikk vi oss igjen en aldri så liten kalddusj nå nylig, og måtte ta en tidlig og forlenget juleferie for alt unntatt Firi-ligaen, dog også der med et minimum av tilskuere.

Jeg håper og tror at, selv med så høye smittetall som det er nå, at dette blir en kortere pause, uten at jeg skal påberope meg å være ekspert på området. Men magefølelsen kan ingen ta fra meg!

Jeg føler at vi, til tross for at mange de siste to årene har fått ødelagt sine sportslige mål, har klart oss forholdsvis bra gjennom pandemien hittil. Mens idretten ellers dessverre opplevde et generelt frafall i fjor, viste tellingene at norsk basket vokste med 13%, og var dermed den lagidretten som hadde størst vekst. Faktisk har vi lagt på oss mere enn 50% i antall ballsprettende atleter de siste fem årene! Tellingene for i år er ikke klare før til våren, men det er indikasjoner på videre vekst. Også flere nye klubbmiljøer ser dagens lys eller gjenoppstår, og basket blir en stadig mer utbredt del av idrettstilbudet i det ganske land. Det ene området som vi har hatt litt tilbakegang på i pandemien er kanskje ikke overraskende antall seniorspillere, men også der kan vi se at en del av frafallet er i ferd med å bli tatt igjen. Årsaken til at vi opplever denne herlige veksten klarer ikke jeg å sette en konkret finger på, men la det være hevet over enhver tvil at det kun er mulig med de flotte klubbene og tilhørende ildsjelene som uselvisk står på og jobber skjortene av seg for å skape et baskettilbud. Det til tross for at man daglig må møte utfordringer som covid-19, begrenset halltid, mangel på trenere og dommere, trang økonomi og mye mye mere. Tusen takk til alle dere som engasjerer dere og gjør dette mulig for idretten som vi er så glade i!

Vi har endelig kommet dit i oppbyggingen av norsk basket at vi også legger mere ressurser inn i toppidretten vår, og herrelandslaget er allerede i gang med pre-qualification til Eurobasket. For første gang siden nittitallet ble det arrangert en offisiell FIBA-landskamp for herrene på norsk parkett, da vi tok imot våre venner fra Kosovo i Haukelandshallen for en knapp måned siden. Kravene til slike kamper er skyhøye i forhold til hva vi er vant til her på berget, og vi gikk inn i det med en smule skrekkblandet fryd. Men for en fest det ble, på direktesendt tv og foran godt over to tusen tilskuere på tribunen! Det at gutta leverte varene på banen, kombinert med andre resultater, gjør at neste hjemmekamp, som er i sommer mot Danmark, trolig vil være en avgjørende basketfest. Kvinnelaget er også på gang, og skal ut i «European Championship for small countries». Den kommende generasjonen skal også få bryne seg i U20EM. Det er nok ikke lenge før vi også får kvinnene inn i bl.a. Eurobasket-kvalifisering, spesielt med den nye lovende generasjonen som er like rundt hjørnet nå. Styret gav klarsignal for både kvinne- og herrelaget, så det er kun sportslige hensyn som gjenstår før vi også får kvinnelandslaget tilbake på norsk parkett i en offisiell og tellende landskamp.

2021 har også vært et skritt i rett retning for toppseriene våre. Endelig er Trondheim representert i toppserien for kvinner da Midtbyen meldte sin ankomst, noe som styrker legitimiteten til denne ligaen. Vi har gått til det skrittet og fått egen navnesponsor for første gang, sammen med vår gode samarbeidspartner Firi. At vi også har gått inn i et langsiktig samarbeid med TV2 er også et kjempeviktig skritt i riktig retning for våre øverste ligaer. Selv om covid-19 er seigere en vi alle trodde, så er jeg sikker på at vi til våren endelig igjen får oppleve sluttspillfest som skal krones med kongepokal for vinnerne!

Noen av dem som vi har hatt mest vondt av de siste to sesongene med nedstengninger har vært våre aldersbestemte talenter, der norgesmesterskapene ofte har vært det ultimate målet, ikke bare for sesongen, men for hele det aldersbestemte løpet. Jeg tror oppriktig, selv om covid-19 igjen påførte oss en aldri så liten jule-time-out, at i 2022 skal vi endelig få gjennomført disse igjen. Kvalifiseringene er unnagjort, og sluttspill-lagene er klare.

For norsk basket er mangfoldet en ekstremt viktig verdi, og også avgjørende for vekstgrunnlaget vårt, som den multinasjonale og multikulturelle verdensidretten vi representerer. Derfor verner vi om, og finsliper, vårt inkluderings- og mangfoldsarbeid kontinuerlig. Dette være seg når det gjelder etnisitet, kultur, rase, religion, legning, fysikk, økonomisk forutsetning, kjønn og hva det nå skal være av elementer i den herlige fargerike buketten som vi mennesker utgjør. I norsk basket skal det være plass for alle, uansett! Derfor er vi ganske stolte av at vi også i år har tatt et skritt videre, som det første særforbundet i norsk idrett som er blitt sertifisert som «Regnbuefyrtårn».

Ja, vi kan se tilbake på et år som igjen var preget av pandemien, men også et år der basketfamilien vår likevel trosset denne og tok nye viktige skritt i riktig retning. Klubbene, spillerne, trenerne, bidragsyterne og ildsjelene våre har bidratt til at vi har lagt et flott grunnlag for at norsk basket kan bevege seg videre i retning av å oppnå den posisjonen som verdens største innendørsidrett også bør ha på det norske idrettskartet.

Jeg gleder meg til det norske basketåret 2022, der videre utvikling og vekst blant annet skal krydres med:

  • Ny og råflott arena for Firi-ligaen i Asker
  • Norgesmestere som omsider igjen skal kåres
  • Alle turneringene og mesterskapene for liten som stor som skal gjenoppstå
  • Basketskoler og camps
  • U-landslag som igjen skal få reise ut
  • Et kvinnelandslag som skal ta nye og viktige skritt i Europa
  • Et heidundrandes og avgjørende slag mot Danmark på norsk parkett den 3. juli.
  • …og mye mye mere!

Med de beste ønsker om en God Jul, og ikke minst alt godt for et fremgangsrikt og aktivitetsfylt Nytt År!

 

Varmeste hilsener

Jan Hendrik Parmann

President NBBF