Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Intenst, fysisk og spektakulært
Sigurd Staver fra Tigers Nation får tøff oppdekking av Miners-guard Ognjen Nisavic i 3x3-finalen på Bryggetorget i Oslo. Bak ser vi dommer Yousuf Sultany.
FOTO: ERIK BERGLUND
Sigurd Staver fra Tigers Nation får tøff oppdekking av Miners-guard Ognjen Nisavic i 3x3-finalen på Bryggetorget i Oslo. Bak ser vi dommer Yousuf Sultany. FOTO: ERIK BERGLUND

Intenst, fysisk og spektakulært

3x3-basket debuterte som OL-idrett i Tokyo og fikk et solid løft også i Norge gjennom helgens festival og NM-arrangement på Aker Brygge i Oslo. «Powerpuffs» med Bærum-jenter og et Kongsberg Miners med gjestespiller Joshua Hart vant NM-finalene, mens Bølers 04/05-gutter sikret seieren i U18-klassen.

- Et veldig bra arrangement, virkelig kult med rammen rundt her på Aker Brygge og en så flott dag. Jeg håper det blir tradisjon å ha det her og at det blir flere lignende turneringer i Norge gjennom sommeren, sa Ognjen Nisavic.

Kongsberg Miners-guarden var sentral i «Minerz»-laget som vant helgens NM – med Joshua Hart (Asker Aliens), Nicolai Østbye og norsk-amerikanske Haakon Ullrich (23) som lagkamerater.

- Dette er helt vilt hjemme i Serbia, med 3x3-turneringer hver helg fra april-mai til september i mange forskjellige byer.

- Jeg spilte mye 3x3 før, men nå er det blitt tre-fire år siden sist. Det er langt mer intenst og fysisk enn vanlig basket, dommerne tillater mye mer kontakt. Det skjer noe hele tiden og alle kan slå alle. Her tapte vi jo første kampen vår mot et litauisk lag (Kaph Team) og det var ingen underdogs, mente Nisavic.

Minerz dominerte finalen mot et Centrum Tigers-lag anført av Øivind Lundestad og vant til slutt klart, 21-11.

 

McCarthy dominerte

Like suverene var Bærum-trioen «Powerpuffs» i kvinnenes finale, der Julie McCarthy viste at hun er ferdig med skader og sykdom og stiller sterkt i den nye sesongen. Den 1,89 m lange centeren var ekstremt effektiv og scoret over halvparten av poengene i 20-9-seieren over Høybråtens «Spons Oss plz»-lag.

- Jeg har aldri spilt 3x3 før, men dette var bare kjempegøy, fastslo Julie McCarthy.

- For meg som er post-spiller blir det ofte til at jeg må holde meg under kurven i 5 mot 5, men her som vi også hadde fått inn «Massou» (Massoutar Caiampitim), kunne jeg bevege meg mer ute. Veldig gøy å få utvikle spillet og få en større rolle.

- Jeg er iallfall sikker på at det ikke er siste gang jeg er med i 3x3. Det var bra opplegg, jeg har hørt flere unge på sidelinja her si de har lyst til å begynne med basket, og så var det så sentral og så mye folk. Og en så vakker sommerdag, det kunne jo ikke blitt bedre, konstaterte Bærum-giganten.

 

Kneskade og Covid-19

Hun forsvant ut med en kneskade i desember i fjorårssesongen, og ble Covid-smittet ikke lenge etter.

- Jeg fikk ikke begynt treningen før nå i sommer, egentlig. Men nå er jeg i gang, forsikrer hun.

Shiba Haji Ahmadi styrte vinnerlaget fra guardplass, mens 1,83 m høye Massoutar Caiampitim gjorde et solid inntrykk. Den franske forwarden er niese til Émilie Gomis som spilte for Bærum forrige sesong, og kan bli en viktig forsterkning i BLNO-laget denne sesongen.

 

Bøler best i jevn U18-turnering

«Bølers Stolthet» med 04- og 05-spillere imponerte med å vinne U18-klassen (03-årgangen), etter 12-9 over Bricklayers – med spillere fra forskjellige klubber – i finalen. Mest dramatisk var lokaloppgjøret i semifinalen, der Oppsals kvartett fra U16-landslaget i nordisk ledet i sluttsekundene før Jonas Øye Hansen avgjorde med 13-12 for Bøler.

31 lag deltok i helgens 3x3-festival på Bryggetorget, og i tillegg var et titalls lag på venteliste.

- Interessen var stor og jeg tror det har betydd mye at 3x3 ble eksponert i OL i Tokyo, sier utviklingskonsulent og 3x3-ansvarlig i NBBF, Kristin Blakstad-Kvalvik.

 

Flere turneringer på gang

- Det ble en kjempehit og folk fikk sett hvor underholdende 3x3 er. De kjappe kampene gjør det også til en ekstremt publikumsvennlig idrett, presiserer hun.

Om Aker Brygge og torget der kan bli en fast arena for festivalen hver sommer, er for tidlig å si noe om.

- Men det er en ypperlig lokasjon, en fantastisk plass som er midt i byens hjerte og med en perfekt atmosfære. Samtidig har vi flere turneringer og tilbud på gang. Kjelsås har sin 3x3-turnering igjen neste helg. Kristiansand Pirates har jobbet fantastisk hele sommeren, Tromsø jobber veldig bra – Tønsberg, Skien, Skjetten, mange klubber står på veldig, sier Kristin Blakstad-Kvalvik.

 

World Tour siden 2012

Etter flere år med «streetball»-konkurranser innførte FIBA (det internasjonale basketballforbundet) 3x3-basket i Asialekene i 2007, mens ungdoms-OL i Singapore i 2010 hadde 20 lag med både for kvinner og menn.

Siden 2012 har FIBA hatt sin World Tour og FIBA 3x3 Pro Series og Women Series. Hele verden spiller, Miami var første finalearena og de tre siste årene er vinnerne blitt kåret i Beijing, japanske Utsunomiya og Jeddah i Saudi-Arabia. Riga er regjerende mester, og Latvia ble også første OL-vinner i 3x3 etter finaleseier 21-18 over Russlands Olympiske Komité.

De beste nasjonene har egne 3x3-serier og landslag, med spillere som ikke deltar i 5 mot 5.

- Skal vi dit, må vi først få opp bredden, men målet nå er å gi et best mulig tilbud både til lavterskel og til spillerne som ønsker å utvikle seg, sier Kristin Blakstad-Kvalvik.

 

- Bråka fælt

Det var mange skuelystne på Bryggetorget, der Kongsberg Miners’ faste speaker gjennom mange år, Harald Quaynor, sørget for å holde stemningen oppe blant det ungdommelige publikumet.

Men som Quaynor også påpekte, på vegne av arrangørene i NBBF:

- Vi har bråka fælt, så takk til naboene og alle restaurant-folkene her for tålmodigheten i går og i dag!

 

Norsk-amerikaner på Miners

Kongsberg Miners kan også glede seg over en spennende tilvekst i den nye BLNO-sesongen. Haakon Ullrich var et nytt bekjentskap for alle i 3x3-finalen.

- Moren min er født og oppvokst i Bergen og jeg har fått navn etter my bestefar, fortalte 23-åringen som har spilt for UC Santa Cruz.

- Jeg fikk dobbelt statsborgerskap for et par år siden og kommer til Norge for å spille basketball. Siden jeg har familie i Bergen, kunne jeg ha spilt der, men agenten min kontaktet Kongsberg Miners og fant at det var en bedre mulighet for meg, forklarte den 2 meter høye forwarden.

 

RESULTATER

Senior kvinner

Semifinaler: Powerpuffs – Pink Panthers 16-5, Spons Oss plz – Ninja Turtles 9-5.

Finale: Powerpuffs – Spons Oss plz 20-9.

 

Senior menn

Semifinaler: Minerz – e.a. Johannes 20-14, Tigers Nation – One Team 14-11.

Finale: Minerz – Tigers Nation 21-11.

 

U18 menn

Semifinaler: Bølers Stolthet – Oppsal Superteam 13-12, Bricklayers – Skien Deep Game 14-8.

Finale: Bølers Stolthet – Bricklayers 12-9.