Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Har fått fart på Lommedalen
Harald Grevskott i en timeout med  en ung utgave av Lommedalens 01-gutter og da alle på laget fortsatt var lavere enn treneren.
Harald Grevskott i en timeout med en ung utgave av Lommedalens 01-gutter og da alle på laget fortsatt var lavere enn treneren.

Har fått fart på Lommedalen

- Å skape en velfungerende gruppe er målet mitt for alle disse lagene, sier Harald Grevskott. Mandag ble Lommedalens sportslige leder og primus motor kåret til «Årets trenerentusiast» i norsk basket.

- Jeg ble litt satt ut da jeg ble oppringt av Brent og fikk nyheten, for jeg kjenner basket-Norge godt og det er lett å tenke seg at mange andre har fortjent det mer, sier Grevskott på telefon fra hyttekontoret i Trysil.

- Men jeg er takknemlig for juryens valg, det er veldig stas og moro, fastslår 56-åringen, som er sportslig leder i basketgruppa i Lommedalens IL. Den har vokst fra 35-40 til over 120 medlemmer på få år.

Den trønderske lommedølen er også trener for klubbens 06/07-gutter, som har fått invitasjon til Scania Cup de to siste sesongene.

Trenerprisene i norsk basketball blir alltid delt ut under Den Store Trenerhelgen, men i den digitale 2021-versjonen valgte sportssjef Brent Hackman og NBBF en ny vri: Vinnerne blir presentert her på basket.no onsdag, torsdag og fredag denne uka.

Prisen til «Årets topptrener» ble vedtatt droppet for 2020, etter at fjorårets BLNO-sesong ble kansellert i mars.

 

«Den evige treneren»

I juryens begrunnelse for valget av Harald Grevskott beskrives han som:

«Den evige treneren, han som bryr seg om spillerne, tar seg tid og har omsorg for alle. Han viser vei til samhold i praksis og hvordan en skal ivareta et fellesskap. Han viser og lærer gleden av å gi uten å stille krav. Han stiller alltid opp. Han er erfaringen, kontinuiteten og kulturbæreren i Lommedalen Basket».

 

Ble kjempeivrig i USA

Og selv om det var mange gode kandidater til utmerkelsen, er det ingen tvil om 56-åringen er en verdig vinner.

Singsaker i Trondheim var moderklubben, men Harald Grevskotts interesse for basketball ble for alvor vekket da han var utvekslingselev i Ohio i  1981/82.

- Jeg hadde fått litt tenninga på basket i første-gym og sett på NTHI med Terje Prestmo og Arne Jacobsen, men hadde aldri spilt selv. Jeg var for dårlig til å komme på skolelaget på Tuslaw High School, men fikk være med som praktisk hjelper med ansvar for drakter og vannflasker, og hadde lyst til å begynne å spille. Men head-coachen så at jeg skjøt som ei krøkke, tok seg tid og var grundig til å lære meg et basketballskudd, så jeg ble kjempeivrig og begynte å trene på det. Og plutselig satt skuddet, forteller han.

Harald Grevskott spilte aktivt for Singsaker fra 1982 til ’89 og senere en sesong med Martin Raz som trener i Lørenskog, før det ble old boys og veteranbasket i Sandvika og Snarøen.

Men som trener markerte han seg tidlig.

- Da jeg kom hjem fra militæret i ’85 begynte jeg som trener i Singsaker og starta et juniorlag. Fra å være 35 medlemmer økte vi til 125 på tre år og fikk i gang flere lag i aldersbestemte klasser, der vi brukte de eldste til å trene de yngste. Litt komisk er det også at han som fikk prisen som trenerentusiasten i NBBF for to år siden, Frode Ramberg, var én av spillerne på laget mitt, forteller Grevskott.

 

Skapte topplag i Lommedalen

Han var i gang som trener igjen i 2008 i Lommedalen med sønnen Arne Marius og 01-årgangen.

- Da var de seks og sju år gamle, og så hadde jeg dem i Lommedalen i åtte sesonger før vi gikk til Sandvika med hele gjengen i 2016. Da hadde vi to Scania Cup-deltakelser bak oss, hadde vunnet seriemesterskap og RM, med nesten et rent klasselag, påpeker 56-åringen.

Da 01-laget gikk til Sandvika, ga han seg etter fem år som leder i Lommedalen Basket, men bidro videre i styret som sportslig ansvarlig.

Fire av spillerne var med på Sandvika-laget som vant U16-NM og som deltok i Europaligaen EYBL i flere sesonger.

Harald Grevskott var head coach for Sandvikas 2.- lag som tok seriesølv og RM-bronse i G16-sesongen.

I de etterfølgende sesongene (2017-20) var han jevnlig vikar på treningene og assistant coach i turneringer for Hördur Unnsteinsson, Inge-Aleksander Kristiansen, Stian Mjøs og Per Tøien.

 

- Skal ikke ha all æren

Parallellt drev han basketgruppa i Lommedalen og skal ha mye av æren for klubbens kraftige vekst.

- Klubben har økt fra 35-40 spillere da jeg kom, til over 120 nå. Jeg har starta og organisert lag, men skal ikke ha all æren for det. Jeg må gi stor kreditt til foreldretrenerne som har dratt i gang flere lag. Å skape en velfungerende gruppe er vel målet mitt for alle disse lagene, som det var i de tre-fire sesongene jeg hadde lag i Sandvika.

- Vi har hatt dedikerte og dyktige hjelpetrenere hvert eneste år, og entusiastiske og flinke lagledere. På 06/07-laget jeg har nå, er det et team med tre-fire lagledere som gjør en fantastisk innsats, fastslår Harald Grevskott.

Han fullførte Basketballforbundets trener 3-utdanning i fjor.

- Jeg er ikke topp skolert, men hvis jeg kan bidra til å få frem kull med unge spillere som er flinke og har lyst til å bli toppidrettsutøvere, er det jo veldig gøy. Men det kunne også vært gøy å trene et seniorlag, sier treneren som etter suksessen med 01-årgangen ser ut til å skape et nytt sterkt lag fra Lommedalen med gutter 06 og 07.

 

- Positiv sirkel

Grevskott har også en trenerfilosofi han følger og bruker overfor spillerne.

- Det sa jeg på første treninga til 01-erne da de var seks og sju år gamle, og har alltid gjentatt: Det viktigste med basket er å ha det gøy – og alle skal ha det gøy. Det nest viktigste med basket er å bli bedre i basket – og alle skal bli bedre i basket. For jeg er veldig opptatt av å bygge en gruppe, for man blir best som lag når alle kommer opp på et høyt nivå. Hvis du har det veldig gøy på trening, blir du fort bedre. Og hvis du blir fort bedre, blir det enda mer gøy!

- Hvis du klarer dette, får du en positiv sirkel. Det virker som jeg har lyktes, for begge de to generasjonene jeg har hatt, er blitt veldig gode. Hadde jeg trent et elitelag for voksne ville jeg hatt samme motto.

- For har du det ikke gøy på trening, får du ikke det beste ut av gruppa.