Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Håper og tror på nordisk
Norges U16-jenter fikk sølv i nordisk i 2019, etter fire seire og et knepent tap for gullvinnerne Sverige (56-62). Her er Karyn Sanford i en drive mellom to svenske spillere. Ulriken-guarden ble valgt ut som turneringens MVP. Nå er mange av de samme jentene klare for U18-landslaget som etter planen skal spille nordisk i Finland 16. til 20. august.
Norges U16-jenter fikk sølv i nordisk i 2019, etter fire seire og et knepent tap for gullvinnerne Sverige (56-62). Her er Karyn Sanford i en drive mellom to svenske spillere. Ulriken-guarden ble valgt ut som turneringens MVP. Nå er mange av de samme jentene klare for U18-landslaget som etter planen skal spille nordisk i Finland 16. til 20. august.

Håper og tror på nordisk

– Mest sannsynlig kan nordisk i Finland gjennomføres, sier Brent Hackman. U18- og U16-landslagene skal etter planen ha regionale samlinger 18.- 20. juni og de første nasjonale samlingene helgen etter. Det skal også kvinnelandslaget, som satser på at Small Countries-EM på Kypros kan bli noe av.

Fem norske basketlandslag ligger i startgropa og krysser fingrene for at det ikke blir en ny sommer hvor alt må avlyses på grunn av koronapandemien.

U18- og U16-landslagenes nordiske mesterskap i Finland er allerede flyttet fra juni til august, og denne gang delt i to:

U16-lagene for jenter og gutter fra lørdag 31. juli til onsdag 4. august og U18-lagene drøyt  to uker senere, fra mandag 16. til fredag 20. august.

Small Countries-EM for kvinnelandslaget er flyttet fra medio juni til 20.- 25. juli, mens seniorherrenes Jones Cup på Taiwan er kansellert, for andre år på rad.

– Finland har samme innreiserestriksjoner som Norge per i dag, det er den største utfordringen, presiserer Brent Hackman.

– Men det er mulig myndighetene endrer noe på det allerede 14. juni. Jeg tror vi er på riktig vei, og vi har laget flere scenarioer å planlegge etter. Men alt med korona er usikkert, fastslår sportssjefen.

Kisakallio-senteret ligger i de finske skoger og er en nærmest ideell «boble» for et mesterskap med tanke på smittevern. Nordisk er splittet i to perioder på grunn av smittevernstiltakene. Det hjelper ikke hvis innreiserestriksjonene forblir som i dag, men her er både de finske arrangører og de øvrige nordiske forbundene optimistiske.

 

«Rødt» Kypros

Nikosia og Small Countries-EM er en større utfordring.

– Kypros er «rødt» land akkurat nå, og vi har jo flere spillere som holder til i USA og som risikerer å måtte være på karantenehotell når de returnerer fra Kypros til Norge, forklarer Hackman.

Kvinnelandslaget er satt opp med regionale samlinger i Oslo og Bergen 18.- 20. og 25.- 27. juni, som også er de to første samlingshelgene for U18- og U16-landslagene – den første regional og den andre nasjonal.

Senior menn skal i utgangspunktet ha nasjonale samlinger 24.- 27. juni og 2.- 9. juli, men har inntil videre ingen kamper å se fram til, ettersom Jones Cup ikke ble noe av.

For U15-landslagene er all aktivitet denne sommeren avlyst.

– De har ikke hatt Talentcamp eller SPU heller, og da er det ikke grunnlag for å ta ut noe lag. Så 2006-årgangen blir skadelidende i år, men får regionale U16-landslagssamlinger allerede i august, opplyser sportssjefen.

 

Nei til challenge-EM

Basketballforbundet bestemte seg tidlig for å droppe FIBAs tilbud om «challenge»-turneringer som erstatning for sommerens EM for U18- og U16-klassene, med seks lag i hver gruppe og uten opp- eller nedrykk.

– Det var ikke avgjort hvilke land som skulle arrangere disse turneringene, og med smittesituasjonen og utenlandsreiser ble det uaktuelt.

– Vi valgte i likhet med de øvrige nordiske landene å prioritere nordisk fremfor FIBAs challenge-EM, også fordi det ble fem kamper (normalt åtte) i EM, altså ikke flere enn i nordisk. Og da mot lag med lik rangering, så vi vil få bedre motstand i kampene i nordisk, understreker Hackman.