Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Gutta kunne også vinne!
U16-landslaget som overrasket og imponerte med 58-56 over Island i nordisk mesterskap. Bak fra venstre Marcus Lorgen, Nataniel Nikolic, Etienne Nasser Aspevik, Hjalmar Linnestad, David Berntsen, Filip Øverås og Bram Kroder-Schille. Foran fra venstre Emil Unnli, Henrik Schneidt, David Ayden, Alexander Bech, Gabriel Grov Diesen, Jacob Aabel og Scott Priestley.
FOTO: ARILD SANDVEN
U16-landslaget som overrasket og imponerte med 58-56 over Island i nordisk mesterskap. Bak fra venstre Marcus Lorgen, Nataniel Nikolic, Etienne Nasser Aspevik, Hjalmar Linnestad, David Berntsen, Filip Øverås og Bram Kroder-Schille. Foran fra venstre Emil Unnli, Henrik Schneidt, David Ayden, Alexander Bech, Gabriel Grov Diesen, Jacob Aabel og Scott Priestley. FOTO: ARILD SANDVEN

Gutta kunne også vinne!

De var nærmest avskrevet i nordisk, men U16-gutta sjokkerte Island fra start og nektet å gi fra seg seieren de kjempet så hardt for. Avgjørelsen falt da Etienne Nasser Aspevik under voldsomt press traff begge straffene sine 10 sekunder før slutt – og Island misset i sitt siste angrep.

Kisakallio

U16 gutter Norge – Island 58-56

Etter en kamp de norske gutta hadde ført helt fra start, gikk Island i ledelsen 40 sekunder før slutt da Thórdur Freyr Jónsson senket en trepoenger til 56-55.

Men islendingene hadde lagfeil, fikk tre mann utvist med fem feil og sendte Etienne Nasser Aspevik til straffelinja to ganger i sluttsekundene.

Alle de islandske U16-jentene sto på sidelinja og skrålte da Oppsal-gutten skjøt, og han bommet det første. Men Etienne traff nummer to og utlignet til 56-56, og da Island gikk i angrep og misset en trepoenger, ble han feilet på nytt.

10 sekunder gjensto da Norges nummer 15 gikk til linja igjen – og traff begge!

58-56, men Island var ikke slått. Ikke ennå. Jónsson fikk sendt av gårde en ny trepoenger, men traff ikke. Jacob Aabel plukket ned returen, tida var ute og Norge hadde vunnet!

 

Hørte ikke bråket!

- Jeg var litt nervøs og hørte jo at de sto og hylte, det var så masse lyd at jeg hørte nesten ingenting, fortalte Etienne.

Det norske laget var mektig populært i hallen, der både jentene og guttene fra Finlands U16-lag ble med de norske jentenes taktfaste rop på «Defense, defense» de siste minuttene.

 

- Glemte de andre kampene

Etter stortapene mot Sverige (66-96), Finland (48-115) og Danmark (41-93) hadde de færreste trodd at Norge skulle kunne måle seg med Island, som hadde spilt jevnt med hittil ubeseirede Estland og Finland og tapt med henholdsvis 7 og 9 poeng i sine to første kamper.

- Vi bare slappet av og glemte de andre kampene. Fokuserte på at vi hadde en god sjanse til å vinne denne kampen. Og nå leverte vi endelig, fastslo forwarden som deler kapteinsansvaret i U16-landslaget med Jacob Aabel.

Etienne måtte stå over kampen mot Danmark etter kraftig overtråkk mot Finland, men nå var han tilbake for fullt og ble norsk toppscorer med 12 poeng – og matchvinner.

- Med to Paracet og høyreankelen teipet gikk det bra, forsikret han.

 

24 poeng fra benken

Men det var mange norske helter i Sisu 2-hallen i Kisakallio-sentret. Hele laget kjempet for seieren, og jevnheten viste seg ved at seks spillere hadde scoret i første periode og åtte til pause. Laget fikk 34 poeng fra startfemmeren og så mye som 24 poeng fra benken.

Marcus Lorgen hadde en massiv kamp inside med 11 poeng og 13 returer, Jacob Aabel styrte og briljerte fra pointguarden og hadde 11 poeng og 5 steals, mange flere hadde viktige bidrag og gode statistikker.

Norge løftet seg også på utblokkering og returtagning: Returstatistikken viste 48-42 i norsk favør.

 

- Mektig imponert

- Vi hadde et par sessions med forsvarstrening før kampen, og det var ganske stas å holde et så bra lag til så bra score, sa Pål Berg.

- Det hjelper litt at de skyter litt dårligere enn vi hadde trodd og vi litt bedre. Men gutta fant ut av det islendingene gjorde og sto klare til å stoppe skuddene deres, det var jeg mektig imponert over.

- Men det kuleste er at vi evner å beholde troen på at det kan gå. Vi hadde bra trøkk hele veien, understreket U16-coachen.

I går sa han at det var fem veldig gode lag i turneringen – og Norge det sjette.

- Det sjette gode, mente jeg.

 

Ledet med 9 poeng

Knokkelkampen mellom Norge og Island endte med 47 fouls og tre islendinger ut med 5 feil. Begge lag bommet mye, men forsvarene var aggressive og knallharde. Scoren i tredje periode var 8-7 til Island!

Norge ledet med 9 poeng på det meste (23-14 i 1. periode) og med 7 (48-41) tidlig i fjerdeperioden.

Men Island kom tïlbake og ledet to ganger (53-51 og 56-55) før Etienne Nasser Aspevik og de andre norske gutta avgjorde det siste halvminuttet.

 

Estland i siste kamp

Nå slipper Norge å reise hjem med 0-5 i seire-tap, og spillerne kan gå til siste kamp mot Estland onsdag (13.00) norsk tid uten press og med nyvunnet selvtillit.

- Det betyr veldig mye for oss, så i dag må vi nesten få feire og kose oss litt på rommene. Men vi skal gi alt igjen i morgen mot Estland, lover Etienne Nasser Aspevik.

 

Poeng Norge: Etienne Nasser Aspevik 12, Marcus Lorgen 11, Jacob Aabel 11, David Ayden 6, Gabriel Grov Diesen 6, Scott Priestley 6, Alexander Bech 4, Emil Unnli 2.

Toppscorer Island: Brynjar Kári Gunnarsson 11.

 

Øvrige kamper tirsdag: Estland – Sverige 83-79, Finland – Danmark 76-67.

Stillingen (seire-tap): Finland 3-0, Estland 3-0, Danmark 2-2, Sverige 1-2, Norge 1-3, Island 0-3.