Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / - Starten på et eventyr
Chris-Ebou Ndow har dunket inn to av sine 21 poeng og jubler ellevilt sammen med Karamo Jawara - og 2000 på tribunene i Haukelandshallen. Bak i bildet ser vi også Torgrim Sommerfeldt.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Chris-Ebou Ndow har dunket inn to av sine 21 poeng og jubler ellevilt sammen med Karamo Jawara - og 2000 på tribunene i Haukelandshallen. Bak i bildet ser vi også Torgrim Sommerfeldt. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

- Starten på et eventyr

Haukelandshallen kokte da Norge snudde kampen med en 9-0-run i andre periode og gikk opp til 21 poengs ledelse over Kosovo. Det ble spennende mot slutten, men de norske gutta sto imot og tok den viktige åpningsseieren i EM-kvalifiseringen.

Norge – Kosovo 86-77

 – Helt magisk! En av de kuleste kampene jeg har spilt, fastslo Harald Eika Frey i jubelen etter seieren over Kosovo, der han overtok hovedrollen da Norge snudde kampen i andre periode.

– Det viktigste er seieren, men vi har snakket om det hele uka: Dette er starten på et eventyr for norsk basket, og det starter ikke bare på banen. Vi kommer ikke så langt uten det engasjementet vi hadde i hallen her i dag, sa Spania-proffen.

Den 1,84 m høye guarden sto for et av kveldens desidert høydepunkt, bokstavelig talt:

Dunken til 59-42 midtveis i andre periode!

– Det var veldig på tide, sa 24-åringen og lo godt. – Men her må jeg gi Sindre Antonsen masse kred, det er han som har jobbet med styrkeprogrammet og jeg må si det hjelper.

 

Enorm støtte fra over 2000

Rammen rundt Norges første FIBA-hjemmekamp på over 20 år var perfekt. Haukelandshallen var så godt som fullsatt med 2143 tilskuere, blant dem også nærmere 100 Kosovo-tilhengere som var med på å lage stor stemning.

Det norske laget fikk enorm støtte med taktfaste «Defense, defense!» og «Norge, Norge!» da gjestene plutselig begynte å nærme seg i sluttminuttene.

Norge var oppe i 21 poengs ledelse (75-54) med åtte minutter igjen etter en trepoenger fra Stian Mjøs og var fortsatt 16 foran (76-61) da under fem minutter gjensto.

 

Fra 21 til 5 poeng!

Men i basketball blir ledelser fort spist opp, og med én gang scoren går under 10 poeng, snur momentum.

Kosovo kom ned i 5 poeng (79-74) med 45 sekunder igjen, og den «sikre» norske seieren var i fare.

Men ballen gikk raskt fra Harald Eika Frey til Karamo Jawara som fant Mikkel Kolstad under kurven, og Gimle-guarden kjempet inn 81-74 med et halvt minutt, en matchvinnerscoring og hans to første poeng i kampen!

Kolstad skulle bidra mer. I Kosovos desperate angrep fikk Karamo Jawara inn en steal, Mikkel Kolstad plukket opp ballen og spilte fri Chris-Ebou Ndow til en befriende dunk: 83-74 med seiersbrøl fra hele Haukelandshallen.

 

Sentral trio

Det var en kamp med runs og spenning, men viktigst:

Norge vant og viste seg som et bedre lag enn Kosovo.

– Jeg føler dette er starten på noe skikkelig gøy. Vi er en gruppe spillere som tilbyr mye forskjellig, så jeg tror vi kan spille flere varianter. Når vi er en så sterk gruppe, kan mye kult skje, mente Harald Eika Frey.

Han endte på 13 poeng og 8 assists, men var aller viktigst som den trygge pointguarden Kosovo aldri fikk has på – og som gjestene pådro seg lagfeil og straffer mot i forsøkene på å stoppe.

Utenlandsproffene var ikke uventet sentrale i det norske laget. Chris-Ebou Ndow som innledet kampen med Norges 7 første poeng (7-5) etter to 3-poengere ble toppscorer med 21 poeng og hadde 8 returer.

Karamo Jawara gikk ut av kampen med 16 poeng, 7 returer og 7 assists.

Det var trioen Kosovo ikke helt kunne matche.

 

– Gøyeste jeg har vært med på

– Gøyeste jeg har vært med på i basketball så langt, sa Chris-Ebou Ndow, til daglig proff for Boulazac på nivå to i Frankrike, men en gang NCAA-mester i Division 2 for Northwest Missouri State.

– Jeg syns jeg har vært med på mye, men ingenting er som å spille for sitt eget land, på hjemmebane for første gang og vinne på den måten, sa 28-åringen.

 

Rørt basketpresident

Basketballpresident Jan Hendrik Parmann var bare lykkelig, og nesten litt utkjørt etter den spennende avslutningen av kampen.

– For å være helt ærlig, er jeg rørt. Nå er vi godt i gang med å bygge norsk baskets toppetasje, og at vi kunne begynne på denne måten med seier og fulle tribuner var bare helt herlig, sa Parmann.

– Og dette er bare begynnelsen, det lover jeg! la den glade bergenseren til.

Mathias Eckhoff fikk se sitt lag starte middels, kjøre over Kosovo i andre og tredje periode og nesten miste det på slutten igjen.

– Det er rett og slett momentumet, kraften snur seg jo. Vi har ikke fått trent mot sone som de kom med på slutten, og så spilte vi for mye for å unngå å tape i stedet for å vinne. Men vi må bare være fornøyd, det var veldig mye bra og vi kommer til å bli tryggere og tryggere i det vi gjør. Vi fikk mye viktig lærdom i dag også, presiserte landslagssjefen.

Poengscorere Norge: Chris-Ebou Ndow 21, Karamo Jawara 16, Harald Eika Frey 13, Stian Mjøs 9, Bouna Black Ndiaye 7, Lars Fredrik Espe 6, Jørgen Odfjell 4, Johannes Dolven 4, Torgrim Sommerfeldt 3, Mikkel Kolstad 3.

Toppscorer Kosovo: Dardan Berisha 18.