Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2019 / Vil vokse med Inklu-Basket
NBBF Inklu Centrum Fernanda Nissen.jpg
Tredje- og fjerdeklassinger ved Fernanda Nissen skole setter fart med ballen. Centrum Tigers-spiller Giorgos Kotrotsios til venstre i bildet er trener sammen med Inge-Aleksander Kristiansen.

Vil vokse med Inklu-Basket

Centrum Tigers er ny klubb i Inklu-prosjektet og i full gang på to Oslo-skoler.

- Målet etter tre år er å ha fått med oss alle BLNO-klubbene, sa Hege Rokne for litt over et år siden da Sparebankstiftelsen DNB hadde gått inn med 3,25 millioner kroner i støtte til Inklu AS.

Den tidligere toppspilleren startet med skolebasket på Emma Hjorth i Bærum i mars i fjor, i Sandvika BBKs regi og med blant andre Stian Mjøs og Alex Dakin som trenere. Før jul kom Asker Aliens med som klubb nummer to, og deretter Gimle som de første i Bergen.

Nå er ytterligere seks BLNO-klubber blitt med i satsingen:

Tromsø Storm Ungdom, Nidaros Jets, Fyllingen, Kongsberg Miners, Centrum Tigers og Ammerud.

 

Fire partier på to skoler

Når basket.no dukker opp på Fernanda Nissen skole i Oslo der Centrum Tigers har baskettrening i Aktivitetsskolen (AKS), har Inge-Aleksander Kristiansen og Giorgos Kotrotsios  etter hvert 19 ivrige tredje- og fjerdeklassinger i gymsalen.

Vi har vært litt uheldige med valg av dag: Mange av elevene er opptatt med forberedelser til Halloween, dagen etter.

- På det meste har vi vært oppe i 27 tredjeklassinger og 19 fra fjerde, forteller Inge-Aleksander Kristiansen, BLNO-coach for Centrum Tigers og sportslig leder i klubben. 18-årige Giorgos fra Hellas er i BLNO-troppen, men ikke spilleklar ennå.

- Det er fjerde onsdagen vi holder på her, og litt flytende fortsatt. Mandager er vi på Grünerløkka, også med to partier som øver én time hver. Der er det litt færre foreløpig, og på det meste har vi vært 11, sier Kristiansen.

 

- Fantastisk og utfordrende

Den meritterte treneren, kåret til beste trener i norsk basket for 2017, er ikke i tvil om at det er en viktig og riktig satsing.

- For oss i Centrum Tigers er jo det viktigste å få vekst for klubben og potensiell merkevarebygging av navnet vårt. Samtidig er det fantastisk og utfordrende. Du finner ikke mer idrettsglede enn hos barna her. Og som med klubblag på seniornivå eller aldersbestemte lag eller landslag er det både magiske momenter og utrolig frustrerende momenter, men i rammer av lek og idrettsglede, understreker han.

På Fernanda Nissen skole er han så heldig å ha Bjørnar Holsæter som leder for AKS i de aktuelle klassetrinnene. NBBF kåret Holsæter til «Årets Trenerentusiast» i 2015, og han har nå bygget opp en ny generasjon Bøler-spillere nettopp gjennom AKS, og coacher noen av dem i G07-laget som nylig kvalifiserte seg for neste års Scania Cup.

- Jeg blir nesten litt ydmyk, for i mine øyne er Bjørnar en av de aller beste kapasitetene i landet til å trene disse spillerne. Så jeg prøve å lure ham ned hit i gymsalen så han kan være med litt, sier Inge-Aleksander Kristiansen.

Et av Centrums mål for sesongen er å samle barna på Grünerløkka og Fernanda Nissen til en turnering på nyåret.

 

Over til BLNO-klubbene

Så satser Centrum Tigers i likhet med de andre klubbene på at flest mulig av elevene fra Inklu-treningene blir med over i klubbene og blir aktive spillere der.

Det har Sandvika, Asker Aliens og Gimle allerede greid.

- Fyllingen har også meldt på lag nå i Easy Basket, forteller Hege Rokne.

Prosjektledelsen legger opp til at Inklu-barna skal få trene gratis når de kommer over i basketklubbene.

- Alle klubbene har en kontaktperson i sine kommuner, og et samarbeid med kommunen for å få dekket deler av eller hele treningsavgiften, forklarer Rokne.

- Regjeringen har som satsingsområde at barn skal få delta i fritidsaktiviteter uavhengig av foreldres økonomi, legger hun til.

BLNO-klubbene er blitt kontaktet og de seks nye plukket ut etter en søkeprosess.

- Det er også nytt at flere av klubbene har aktivitet på flere skoler, så det er ikke bare ni skoler, presiserer Hege Rokne.

- Nå håper vi på enda mer midler, så vi kan få med enda flere klubber neste år.

 

900.000 fra Bufdir

Inklu-Basket har i tillegg til de 3,25 millionene fra Sparebankstiftelsen DNB også fått inn 900.000 kroner i støtte fra Bufdir – Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet. Målet er å inkludere barn og ungdom gjennom idrett, og henvender seg i første rekke til lavinntektsfamilier.

- Vi får også til events på BLNO-kampene, der klubbene inviterer Inklu-barna, forteller Hege Rokne.

Inge-Aleksander Kristiansen tror det kan bli enda flere i de fire gruppene han og Giorgos Kotrotios trener, spesielt på Grünerløkka.

- Vi håper på tilsig nå når det blir kaldere ute og færre aktiviteter å konkurrere med, fastslår Centrum-treneren.