Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2019 / Ulriken: Helt supre i Superfinalen
NBBF EGBL Superfinale Ulriken 2019.jpg
​Ulrikens vinnerlag rett etter medaljeseremonien i Superfinalen i EGBL - European Girls Basketball League. Fra venstre Nea Toften, Victoria Barkovskij-Jakobsen, Karyn Sofie Sanford, Maya Carroll, Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye, Celine Klett og Fatima Mohammad.

Ulriken: Helt supre i Superfinalen

Seks dager etter Scania Cup-triumf nummer to, erobret Ulriken-jentene Europaligaen EGBL.
 

​- Absolutt den største seieren vi har vunnet, samtykker trener Ingvild Sanford. 

Da de åtte beste lagene i European Girls Basketball League var samlet til Superfinale i Ostrava i Tsjekkia, gikk Ulriken fra Bergen og Norge helt til topps etter å ha storspilt mot det russiske akademilaget MBA Moskva i semifinalen (78-62) og nedkjempet Litauens U15-landslag i finalen (62-53).

Ulrikens 03-jenter har vunnet Scania Cup i Södertälje to år på rad, i år i én årsklasse opp (2002) og dermed «forsterket» med Hanne Nybø og Maria Hallingstad – og var suverene vinnere i U16-NM i fjor.

I tillegg har de to seire fra Högsbos høstcup, 3. plass fra Superfinalen i EGBL i fjor og bronse fra Scania Cup.

Men å vinne Europaligaen mot akademilag og landslag fra gode østeuropeiske nasjoner samt Finland og Italia, overgår alt.

- Jeg er utrolig stolt over laget og at vi greide det. Disse jentene har noe i seg som jeg aldri har sett maken til. Og de spiller som et lag – det er ikke nok å stoppe én spiller, da stepper bare andre på laget opp, forklarer Ulriken-treneren.

 

To seire, surt tap - og super semifinale

Ulriken innledet Superfinalen med to kontrollerte seire: 56-37 over Kolibri fra Riga (Latvia) og 64-38 over Young Angels Academy fra Kosice (Slovakia). Dermed var de semifinaleklare før siste gruppespillskamp mot Litauens U15-landslag, og røk på et knepent og surt tap, 47-50 i en kamp der de litauerne fikk momentum og snudde kampen med noen viktige scoringer mot slutten.

Så kom Ulrikens beste kamp i semifinalen mot MBA Moskva, som hadde vunnet den andre firelagsgruppen. På 4 x 8 minutter scoret de norske jentene 78 poeng og vant 78-62.

Ikke minst var det Karyn Sanfords store kamp. Etter at hun hadde bommet mye i gruppespillskampene, slo pointguarden til med 27 poeng etter 7 av 12 på 3-poengere – og med en «run» som lignet på den hun hadde og avgjorde Scania Cup-finalen med: 8 strake poeng, inkludert to 3-poengere som brakte Ulriken fra 63-60 til 71-60 midtveis i fjerde periode.

Etter det kom russerne aldri tilbake.

- Hele laget traff bedre i den kampen, sier trener og mamma Ingvild Sanford.

- Men jeg er ikke overrasket. Det er typisk for jentene å reise seg etter et tap og en skuffelse.

Celine Klett (2004-årgang!) bidro med 20 poeng, Synne Jacobsen hadde 14 poeng og 9 returer og Fatima Mohammad 13 poeng og 6 assists.

 

Kontroll i finalen!

I finalen hadde Ulriken en slags kontroll hele veien, eller iallfall ledelsen. Litauens U15-landslag var ikke på noe tidspunkt foran i poengprotokollen, og ble slått 62-53.

Etter at bergenserne hadde tapt for «U15 Karta» i seriespillet i oktober i Minsk (41-48) og i gruppespillet i Ostrava lørdag (47-50), kom seieren i det tredje oppgjøret og da det gjaldt som mest.

- Det var ikke vår beste offensive kamp, men vi desidert en veldig god forsvarskamp der vi holdt dem til 53 poeng, og finalen gikk over 4 x 10 minutter, forteller Ingvild Sanford.

Aller mest effektiv i finalen var Synne Jacobsen. Forwarden fra Ytrebygda, som har parallell spilletillatelse i Ulrikens BLNO-lag og i tillegg er gjestespiller for Ulriken i EGBL – fullt lovlig og akseptert i ligaen – imponerte med 20 poeng og 13 returer.

Karyn Sanford endte på 13 poeng og 8 returer, Celine Klett hadde 13 poeng og 5 steals og Sunniva Sørbye 10 poeng og 7 returer.

 

Turneringens MVP

Karyn Sanford ble kåret til MVP for hele turneringen, mens Synne Jacobsen ble finalens MVP, Fatima Mohammad «best team player» og Sunniva Sørbye kom med i Allstarlaget.

Etter finaleseieren fikk jentene god middag på restaurant og tid til litt shopping.

- Det har de aldri fått anledning til de andre gangene, for da har vi alltid hatt behov for hvile før neste kamp eller måttet rekke flyet hjem, forklarer Ingvild Sanford. 

Mandag tar Ulriken lyntog til Wien og flyr hjem til Bergen.

- Vi har U19-NM neste helg og U16-NM helgen etter det, men nå må vi bare få nyte denne følelsen, fastslår treneren.