Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2019 / Tromsø-seier som gir spenning
NBBF Preben Strende U19-NM Tromsø.JPG
​Preben Strende og Tromsø Storm Ungdom veltet storfavorittene Ulriken Eagles på åpningsdagen i U19-NM på Kongsberg.

Tromsø-seier som gir spenning

Tromsøs sensasjonelle seier betyr at Ulriken står i fare for å ryke ut i gruppespillet.
 

Første dag i U19-NM på Kongsberg ga nesten bare favorittseire – noen med store og stygge sifre – men i guttas gruppe B er alt åpent for lørdagens siste kamp mellom EB85 og Tromsø Storm Ungdom.

Ulriken Eagles slo EB85 i det de aller fleste trodde var kampen om førsteplassen i gruppen, men etter bare halvannen times hvile skulle Ulriken ut i kamp to mot Tromsø Storm Ungdom. Der overrasket Tromsø stort ved å spille jevnt, før de dro fra mot slutten og fikk det avgjørende overtaket da Ulrikens Jonas Kessler måtte ut med sin femte feil tidlig i fjerde periode.

Tromsø vant så klart som 73-58 over Ulriken-laget som hadde slått EB 73-63.

Men det betyr at det meste er åpent for siste kamp i gruppen lørdag morgen: EB85 mot Tromsø.

Vinner EB, står alle lagene i gruppen likt med hver sin seier. Der er Ulriken på minus 5 poeng (seier med 10 og tap med 15), Tromsø på pluss 15 og EB på minus 10.

Som igjen betyr at Tromsø kan tape med 19 og gå videre og vinner gruppen på tap med 12 poeng eller mindre. EB går videre om de vinner med minst 6 poeng – og vinner gruppen om de vinner med 13.

Fjerdeseedede Ulriken, en het medalekandidat i NM, ryker ut på tredjeplass hvis EB vinner med alt fra 6 til 20 poeng. Vinner EB med 21 eller mer, forsvinner Tromsø ut – mens Ulriken redder annenplassen som betyr kvartfinale.

 

Sisteseedet

Mye teori, og derfor blir det også et spennende oppgjør i den gamle Idrettshallen på Kongsberg lørdag kl. 09.00.

Uansett var det åpningsdagens store overraskelse at 12.- og sisteseedede Tromsø Storm Ungdom slo Ulriken Eagles – som kom med NM-finalist Jørgen Odfjell (Gimle) og flere av nøkkelspillerne fra U17-laget som spilte finale i Scania Cup i påsken, anført av Jonas Kessler, Reidar Greve og Meris Mehulic, som da alle riktignok er underårige og har to år igjen i U19-klassen.

Men Ulriken slo Tromsø 94-79 i NM-kvalifiseringen i Bergen i desember der de vant, og er fjerdeseedet i NM. Tromsø slo Gimle 78-71 i gruppespillet der og kom med som fjerde og siste lag i Bergen-kvalifiseringen.

- At vi vinner i dag er vel en kombinasjon av at vi har trent og matchet godt siden desember, og at Ulriken hadde spilt kamp rett før, sier Tromsø-coach Baard Stoller.

 

Seriespill i Oslo

Samtidig har det utvilsomt vært viktig for Tromsø Storm Ungdom at både U19 og U17 gutter og U17 jenter denne sesongen har gjestespilt i Region Øst.

- Alle lagene har hatt fem turer til Oslo, og det har gitt oss verdifull matching, fastslår Stoller.

- I nord har vi bare spilt to kamper mot Griffen (Harstad), men med NM-kvalifiseringen og kampene i Region Øst er vi oppe i 20 kamper, forteller han.

Så gjenstår det å se om Tromsø-guttene kan følge opp mot EB85 lørdag. Alle kampene mot EB denne sesongen har endt med tap, uten at noen av lagene har spilt med «toppet» mannskap.

 

Lorange ut med skade

I guttenes gruppe C vant Oppsal Tigers den viktige åpningskampen mot Sverresborg (76-69) og sikret førsteplass i gruppa med seier over Frøya i kamp to.

For Sverresborg er det grunn til bekymring: Sigurd Lorange som spilte hele kampen klarte nesten ikke å gå etterpå, og måtte til fysioterapeut.

- Han ble tråkket på bakpå akilleshælen og kunne ikke bøye ordentlig på foten, forklarte coach Vegard Tøfte.

Gimle-kometen er derfor svært tvilsom til kampen mot Frøya og resten av U19-NM.

 

Kjelsås ga Ytrebygda kamp

Asker Aliens sikret kvartfinale etter seier over Persbråten (74-68) i en kamp som var spennende helt til slutt, mens de to toppseedede lagene Kongsberg Miners og Sandvika vant komfortabelt og i likhet med Oppsal er klare som gruppevinnere.

Sandvika møter Asker i kvartfinale kl. 16.00, mens Kongsberg Miners spiller mot vinneren av Hop - Ullern i sin kvartfinale med kampstart 17.30 - begge i den gamle Idrettshallen.

I jenteklassen spilte Kjelsås helt jevnt med Ytrebygda, men bergenserne var sterkest mot slutten og vant 67-61. De øvrige kampene var preget av store nivåforskjeller og utklassingsseire, med Ullern i to kamper og Ulriken i sin første opp i tresifret score.

 

RESULTATER U19-NM, FREDAG:

Menn:

Pulje A: Kongsberg Miners – Persbråten 102-50, Kongsberg Miners – Asker Aliens 87-39, Asker Aliens – Persbråten 74-68.

Pulje B: Ulriken Eagles – EB85 73-63, Tromsø Storm Ungdom – Ulriken Eagles 73-58.

Pulje C: Oppsal Tigers – Sverresborg Hoops 76-69, Oppsal Tigers – Frøya 67-53.

Pulje D: Sandvika – Hop 89-53, Sandvika – Ullern 76-45.

 

Kvinner:

Pulje A: Ullern – Oppsal 101-17, Ullern – Kirkevoll 104-33.

Pulje B: Hop – Bøler 71-26, Ulriken Eagles – Tromsø Storm Ungdom 119-14.

Pulje C: Ytrebygda – Kjelsås 67-61, Sandvika – Sverresborg 88-27.