Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2019 / Får spille U20-EM for Norge
NBBF Tobias Rotegård EM Island.jpg
​Tobias Rotegård og Norge slo Island 88-80 og vant ytterligere fire kamper under U18-EM i Skopje i fjor.

Får spille U20-EM for Norge

Den sterke 2000-årgangen blir satset på i et nytt mesterskap: U20-EM neste sommer.

- Et steg på veien mot neste EM-kvalifisering for senior menn, sier Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketballforbund.

- Deltakelsen er ikke bekreftet av FIBA ennå, men vi har meldt på laget og regner jo med at det går i orden, sier han. B-EM spilles i Georgias hovedstad Tbilisi 10. til 20. juli neste år.

Hackman var landslagssjef for 00/01-årgangen som utgjorde U18-landslaget i fjor, med Mikal Gjerde, Tobias Rotegård og Sigurd Lorange som de tre ledende spillerne. Laget vant fem av sine åtte kamper i B-EM i Skopje og endte som nummer 13 blant de 24 lagene.

- Kjernen av jentespillere i 2000 og 01 ser ut til å være en viktig del av seniorlandslaget for kvinner, og vi vurderte deltakelse for jentene også, men valgte det laget vi tror har størst potensial og som har klart flest aktuelle spillere, sier Hackman. 

Et norsk kvinnelag i U20-EM ligger trolig to eller tre år fram i tid, med den sterke 03-årgangen som kom til semifinalen i B-EM i Sofia i august.

 

Eskeland coacher

Audun Eskeland er engasjert som trener for U20-landslaget og han har mange spennende spillere å velge mellom.

Fra fjorårets U18-lag er Gjerde, Rotegård, Lorange og William Hay alle i USA, mens Mikkel Aarnes spiller collegebasket i Canada. Jørgen Odfjell storspiller for Gimle, Christoffer Heggelund har fått godt med spilletid i Kongsberg Miners og i tillegg er Daniel Alsaker Sandven i Frøya og Sigurd Sandlie i Centrum Tigers faste i sine lag, mens Erik Borg (01-årgang) er tilbake i Miners etter et langt skadefravær.

- Vi har en god del etablerte spillere i BLNO og har fått opp flere gode 01-spillere, understreker Brent Hackman.

Blant mange aktuelle BLNO-spillere er Jørgen Kjesbu (Nidaros Jets), Haakon Heradstveit (Frøya), August Kristiansen (Fyllingen) og Tromsø Storm-duoen Tord Raddum Berge og Preben Strende. Sandvikas 01-spillere i Bærum vil også være med og kjempe om plasser på EM-laget til Tbilisi.

 

EM-kvalifisering høsten 2021

U20 menn vil trene sammen med senior menn, der Mathias Eckhoff er hovedtrener og Audun Eskeland assistent. Seniorlandslaget skal etter planen delta i Jones Cup i Taipei i juli, og arbeider fram mot starten av en ny EM-kvalifisering høsten 2021.

Norsk basket har ikke hatt U20-landslag for menn siden '92-årgangen spilte nordisk mesterskap i 2012 med Eckhoff og Brent Hackman som coacher.

Norge deltok også i U20-EM med '90- og '91-årgangene.

Årets B-EM i U20-klassen endte med at Portugal, Tsjekkia og Belgia tok de tre øverste plassene og rykket opp i A-divisjonen, mens Russland ble nummer 4 i turneringen i Matosinhos i Portugal og dermed er ett av lagene Norge kan trekke i neste års B-EM. Samtidig rykket Polen, Serbia og Latvia ned fra A, alle sterke basketballnasjoner. Men Norge slo Polen (92-87) da lagene møttes med 00-årgangen i U18-EM i fjor.

 

Turneringer for NBBFs aldersbestemte landslag 2020, datoer og spillesteder:

25.- 29. juni:             Nordisk mesterskap U16- og U18-landslagene, Kisakallio (Finland).

   3.- 12. juli:              U18-EM kvinner (02/03), Oberwart/Güssen/Fürstenfeld (Østerrike).

 10.- 20. juli:             U20-EM menn (00/01), Tbilisi (Georgia).

 17.- 26. juli:              U16-EM kvinner (04), Sarajevo (Bosnia-Hercegovina).

24. juli – 2. august: U18-EM menn (02/03), Oradea (Romania).

 13.- 22. august:       U16-EM menn (04), Sofia (Bulgaria).

 

Alle EM-turneringene er Division B.