Synne Jacobsen vant gull med Ulriken Eagles denne sesongen og ble tatt ut på Allstar-laget i BLNO. Nå er hun klar for nordisk og B-EM med Norges U20-landslag. Her i aksjon mot Asker Aliens med Kristine Nyegaarden og Siri Granheim (bak) i forsvar.
FOTO: ERIK BERGLUND
Synne Jacobsen vant gull med Ulriken Eagles denne sesongen og ble tatt ut på Allstar-laget i BLNO. Nå er hun klar for nordisk og B-EM med Norges U20-landslag. Her i aksjon mot Asker Aliens med Kristine Nyegaarden og Siri Granheim (bak) i forsvar. FOTO: ERIK BERGLUND

U20-landslagene i startgropa

Etter mange år med kun U18 og U16 utvides nordisk mesterskap med U20-landslagene denne sesongen. Nå har landslagstrenerne Gunnar Nesbø og Sergio Beleña tatt ut sine foreløpige tropper til turneringen i Södertälje 27. juni til 2. juli. Jentene skal også til B-EM i Romania i månedsskiftet juli/august.

Sist det var U20-nordisk, var i 2012 da Norge deltok med et guttelag fra 1992/93-årgangene, med dagens sportssjef Brent Hackman som coach.

Nå er både U20 kvinner og U20 menn klare for årets nordiske mesterskap i Södertälje. Stort sett med spillere som har vært med fra U15 via U16- og U18-landslagene de siste årene.

Gunnar Nesbø som coacher U20-jentene sammen med Ståle Frey og Ragnhild Riis har tatt ut 16 spillere, Sergio Vicente Beleña som har U20-gutta sammen med Milovan Savic og Benjamin Alknes Cox har to regionale samlinger i Bergen og Oslo før uttaket på 16 som skal bli til 12 før nordisk.

Landslagstropper og program er lagt ut på basket.no/landslag.

 

Fire fra USA-college

Jentene tjuvstartet i fjor og ble nummer 7 blant 18 lag i B-EM i Skopje, med et i stor grad «underårig» lag. Nå er 2003-årgangen eldst, og fire fra fjorårets lag har spilt collegebasket i USA denne sesongen:

Maria Thoresen Myklebust som var i NCAA-sluttspillet med Vermont, Karyn Sanford i Albany i New York, Fatima Mohammad i Wheeling University i West Virginia og Felicia Dyngeland-Sundén i North Park University i Chicago.

I tillegg inneholder troppen en rekke BLNO-profiler, anført av Ulrikens gullvinnere Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye og Celine Klett.

Tiril Løtvedt Frogner (04) fra danske Aabyhøj er også kommet med, mens svensk-norske Stella Louise Hudin (Åkersberga) som også er 04-er får prøve seg for første gang med et norsk landslag.

Hanne Løkkebø Nybø og Eirin Vreim Holm eneste 02-ere som er ute av troppen siden i fjor.

 

– Rutinert gjeng

Så mange som åtte spillere er igjen fra U16-landslaget som sto for norsk baskets beste prestasjon i U-mesterskapene med semifinale i B-EM i Sofia i 2019. Der slo Norge sterke basketnasjoner som Israel og Ukraina og spilte jevnt med og ledet lenge over Kroatia og turneringsvinnerne Slovenia.

– For fire år siden hadde vi mer størrelse og mye erfaring fordi mange av spillerne hadde vært med i den europeiske ligaen (EGBL) og flere hadde spilt mye i BLNO. Det fortrinnet har vi kanskje ikke lenger, men vi har fortsatt en rutinert gjeng som har spilt mye ute, så vi får se hvor godt vi kan konkurrere, sier Gunnar Nesbø og velger å være «forsiktig optimist».

 

Måtte velge bort nordisk

Maria Thoresen Myklebust som storspilte da Vermont måtte gi tapt for overmakten UConn i NCAA-sluttspillet, har nå byttet til Florida Atlantic. Men Sandvika-forwarden blir ikke med i nordisk fordi skolen ikke vil slippe henne til to turneringer i løpet av sommeren.

– Da valgte vi EM siden det er en lengre turnering, nordisk er jo en oppkjøring til EM, forklarer Gunnar Nesbø.

 

Ulriken-duo flyttes opp fra U18

Før EM kommer også U18-jentene Aurora Sørbye og Anna Linnea Hovig Wikstrøm inn i U20-troppen.

– Begge har hatt en kjempeutvikling de siste årene og markert seg både på senior og U19. De har en god treningshverdag og er veldig spennende, sier Nesbø om de to Ulriken-jentene som er født i henholdsvis 2005 og 2006.

 

Samlinger i Bergen og Oslo

03-årgangen på guttesiden har ikke spilt internasjonalt siden U16-EM i 2019, siden de fikk sitt nordisk og EM som 18-åringer avlyst på grunn av pandemien.

Fra laget i 2019 er bare tre av 12 spillere tilbake. Blant alle som er ute, er langtidsskadde Georg Helvik (nå i Centrum Tigers), som var lagets toppscorer (16,1 poeng pr. kamp) og beste rebounder.

Troppen skal ha regionale samlinger, én i Bergen og én i Oslo med til sammen 25 spillere. Deretter tas 16 spillere ut til første landslagssamling i Oslo 16.- 19. juni, før 12 blir plukket ut til nordisk mesterskap i Södertälje.

 

– Rollespillere

– Jeg kjenner en del av spillerne, men ønsker to regionale samlinger for å få et klarere bilde og kunne ta et perfekt valg, sier Sergio Beleña.

Bare sju av de 25 spillerne er født i 2003, følgelig er 18 såkalt «underårige» med ett år til som U20-spillere.

– Men jeg er ikke bekymret for spillernes alder, noen ganger er yngre spillere bedre. Jeg ser heller ikke nødvendigvis etter de 12 beste spillere, men de 12 som utgjør det beste laget. Vi har spillere som er vant til å være på banen i 35 minutter, men som her skal være rollespillere og kanskje bare spille fem-seks minutter. Noen er kanskje ikke klare for en sånn rolle, vi får se.

 

En norsk fordel

Beleña var Tromsø Storm-trener i 2020/21-sesongen som ble avbrutt og så igjen denne sesongen der laget endte på fjerdeplass (20-10) og ble slått ut av Frøya i kvartfinalen.

Han var tidligere ungdomstrener i Real Madrid og i trenerteamet i laget der den slovenske NBA-stjernen Luka Doncic tok sine første, lange steg.

– Jeg tror det blir et godt lag, sier spanjolen om det norske U20-landslaget. ‘

– Vi har mange spillere som spiller seniorbasket i BLNO, mens motstanderne våre i Danmark, Sverige, Island og Finland ikke slipper til på A-lagene sine på grunn av nivået, eller i beste fall er i troppen og bare får begrenset med spilletid. Det gir oss en fordel i erfaring, vi har spillere som (Jørgen) Lamo og (Christopher) Dalland i Frøya og flere i Bærum og Asker som har spilt mange minutter.

 

Sju i Bergen, 18 i Oslo

Blant de gjenværende spillerne fra U16-landslaget i 2019 er Edvard Aamodt Kristiansen, som har tilbrakt denne sesongen på International Sports Academy i Ohio, rett i utkanten av Cleveland.

Edvard kommer hjem til Bergen 28. mai og får med seg den siste dagen i regionsamlingen der.

Fordelingen er ujevn med bare sju spillere i Bergen (inkludert to fra Trondheim) og 18 i Region Øst-samlingen – inkludert Mathias Hansen Nymo fra Tromsø og tre mann som spiller i utlandet: Aksel Borg, Emil Grosse og Bjørn Vestre. Men matchingen på samlingen i Bergen skal likevel bli god nok.

– Vi får ordnet med at andre gode spillere, gjerne U23-spillere, blir med og gir god matching, forteller Sergio Beleña.

 

Landslagstroppene:

U20 kvinner – 16 spillere til samling i Oslo 16.- 19. juni:

Ane Schanke-Næss, Bergen Elite (04)

Selma Deisz, EB85 (04)

Camilla Gjerstad, EB85 (04)

Mathea Lindbråten, EB85 (04)

Lea Heiene Tveteraas, EB85 (04)

Maja Kristine Osmundsvåg, Midtbyen (04)

Felicia Dyngeland-Sundén, North Park University (USA)

Synne Jacobsen, Ulriken Eagles

Celine Klett, Ulriken (04)

Sunniva Sørbye, Ulriken Eagles

Ingeborg Nitter Gruber, Tromsø Storm Ungdom (04)

Vilde Havnes, Tromsø Storm Ungdom (04)

Karyn Sanford, University of Albany (USA)

Fatima Mohammad, Wheeling University (USA)

Tiril Løtvedt Frogner, Aabyhøy (Danmark, 04)

Stella Louise Hudin, Åkersberga (Sverige, 04)

 

Spillere som slutter seg til troppen før B-EM i Craiova (28. juli – 6. august):

Maria Thoresen Myklebust, Florida Atlantic (USA)

Aurora Sørbye, Ulriken Eagles (fra U18)

Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Ulriken Eagles (fra U18)

 

U20 menn – 23 spillere innkalt til regionale samlinger:

Bergen, 27.- 29. mai:

Christopher Dalland, Frøya (04)

Jørgen Lamo, Frøya

Jovan Radulovic, Fyllingen

Itthiphat Sumpaopong, Fyllingen

Edvard Aamodt Kristiansen, International Sports Academy, Ohio (USA)

Mats Bergsjordet, Nidaros Jets (04)

Jo Mathias Bjørnevog Ramberg, Nidaros Jets (04)

 

Oslo, 10. og 11. juni:

Eldar Alagic, Asker Aliens (04)

Oliver Bergstad, Asker Aliens (04)

Brage Gleditsch Brustad, Asker Aliens (04)

Chiemeka Okeke-Nwakamma, Asker Aliens (04)

Niklas Sletten Sandström, Asker Aliens (04)

Bjørn Vestre, Bal Weert (Nederland, 04)

Laurence des Bouvrie, Centrum Tigers

Aksel Hvalgård Borg, Chlorella (Spania, 04)

Emil Grosse, Citybasket Recklinghausen (Tyskland)

Jonas Øye Hansen, Kolbotn/Bøler (04)

Herman Ingstad, Kolbotn/Bøler (04)

Brage Slott Hovstad, Kolbotn/Bøler (04)

Amar Pinjo, Kolbotn/Bøler (04)

Victor Soltvedt, Kolbotn/Bøler (04)

Erik Lie Viken, Kongsberg Miners (04)

Isac Ashraf Angelsen, Oppsal

Benjamin Fisher Andersen, Skien (04)

Mathias Hansen Nymo, Tromsø Storm Ungdom (04)