Stian Mjøs er eneste gjenværende spiller fra Bærum-laget som tapte NM-finalen mot Asker Aliens i 2015. Mandag sikret Mjøs og Bærum plassen i best-av-fem-finalene etter 3-0 i semifinaleserien mot Frøya. På bildet sørger Juan Ferrales for å nekte gjestenes kaptein tid til å skyte.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stian Mjøs er eneste gjenværende spiller fra Bærum-laget som tapte NM-finalen mot Asker Aliens i 2015. Mandag sikret Mjøs og Bærum plassen i best-av-fem-finalene etter 3-0 i semifinaleserien mot Frøya. På bildet sørger Juan Ferrales for å nekte gjestenes kaptein tid til å skyte. FOTO: ERIK BERGLUND

Tilbake i finalen etter sju år

Bærum holdt med nød og neppe unna for Frøyas sluttspurt, vant 86-80 og er i finale for første gang siden 2015.

– Vi var flate i begynnelsen av kampen og klarte ikke helt å ta dem igjen. Det har vært likt i alle de tre kampene, Bærum har tatt oss i starten, fastslo Baard Stoller.

– Det har vært en bra sesong for oss, men vi er selvfølgelig misfornøyd med måten det slutta på, sa Frøya-treneren.

Etter 0-3 i kamper var det over og ut og sesongslutt for laget som vant 21 av 27 kamper i Firi-ligaen og ble seriemestre.

Det var små marginer som skilte Frøya fra å tvinge fram en fjerde semifinale i Nadderudhallen torsdag.

 

Bærum ledet med 18

Bærum ledet hele kampen, gikk ut med 19-5 etter 6:45 og var oppe i 18 poengs ledelse (50-32) mot slutten av andre periode.

Men Frøya løftet seg til en innspurt og hadde sjansen til å gå forbi i sluttminuttene.

Cam Gregory reduserte til 76-78, Johan Flaa til 78-80 og UIrik Stranger-Johannessen til 80-82 med to minutter igjen å spille, men de gule og røde misset alle muligheter til å utligne eller ta ledelsen med en trepoenger – og scoret ikke mer i kampen.

I stedet måtte de feile Philipp Schwethelm og sende Bærums sikreste straffeskytter (nå 21 av 22!) til straffelinja med 9,3 sekunder igjen på tavla. Tyskeren senket begge og sikret i praksis seieren og finaleplassen med 84-80.

Frøya gjorde et desperat forsøk på å få inn en kjapp redusering, men Bærum stjal ballen og Shane Temara kunne dunke inn 86-80 i siste sekund.

 

Finaler etter påske

Dermed er Bærum klare for best-av-fem-finaler mot Kongsberg Miners eller  Gimle, med første kamp på bortebane onsdag eller torsdag etter påske, 20. eller 21. april.

Kongsberg leder 2-1 før fjerde semifinale i Gimlehallen onsdag.

Bærum er i sin første finale på sju år. Det ble tap 75-81 mot Asker Aliens i 2015, mens Bærum slo Tromsø Storm i finalene både i 2011 og 2013.

– Det blir spennende å se hvem vi møter, men vi er kommet til finalen og får ta det derfra, konstaterte Stian Mjøs, den eneste gjenværende spilleren fra finalen mot Asker, da han spilte sammen med blant andre Harald Eika Frey (den gang 18 år) og Johannes Dolven.

 

– Slutter å flytte ballen

De lyseblå vant de to første semifinalene 95-84 i Frøya Arena og 105-90 i Nadderudhallen. Og mens Baard Stoller måtte være misfornøyd med Frøyas start, var Bærum-coach Mathias Eckhoff tilsvarende irritert over at Bærum slapp hjemmelaget inn i kampen igjen etter å ha ledet med 18 poeng.

– Det stanser opp fordi vi prøver å spille for ikke å tape i stedet for å spille for å vinne, vi slutter å flytte ballen. All ære til Frøya som fighter, og de er et livsfarlig lag fordi de har så gode enkeltspillere.

– Vi er i finalen og er glad for det, men jeg må innrømme at jeg syns dette var litt skuffende kollektivt, sa Eckhoff.

 

Solid fra Schwethelm

Bærum hadde fått Philipp Schwethelm spilleklar igjen etter overtråkket i sluttminuttene av semifinale to, og tyskeren ruvet i Frøya Arena med 18 poeng, 10 returer, 8 assists og solid forsvar.

Gjestene hadde hele sin rutinerte førstefemmer intakt, og bare Stian Mjøs slet litt med foulproblemer og måtte ta pauser på benken.

Da hoppet Benjamin Alknes Cox inn og bidro med blant annet en viktig steal og to 3-poengstreff.

– Det er lett å spille mange minutter og ha rytme og forutsigbarhet, men mye vanskeligere for de såkalte benkspillerne å spille effektivt og konsentrert i korte minutter. Det står enorm respekt av det de gjør, understreket Mathias Eckhoff.

 

Fire turnovers på 40 minutter

Shane Temara var tredjekampens toppscorer med 28 poeng, mens hjemmelagets Cam Gregory noterte seg for 14 poeng og 15 returer.

Returstatistikken endte uavgjort 30-30, mens Frøya hadde bedre treffprosent enn Bærum på trepoengerne: 36 mot 32. Like fullt endte Bærum med 11 av 34 mot Frøyas 8 av 22 som betyr 33-24 til gjestene i treere.

Bærum gjør få feil og hadde bare 4 turnovers i hele kampen, mot Frøyas 14.

 

«Game of attrition»

Nå har Bærum-spillerne drøyt to ukers kampopphold før finaleserien begynner 20. eller 21. april. Det betyr en påske med mye trening.

– Vi må jo ha en slags plan, men for alle lagene er det nå en «game of attrition» (slitasje), mente Mathias Eckhoff.

– Gimle er slitne av skader og sykdom, det samme er Kongsberg, så det handler om hvem som orker i stå i det lenge nok. Vi var heldige med at Philipps ankel var bra nok til at han kunne spille i dag. Men kampen i dag avslørte et par ting vi må jobbe med, som jeg syns ble litt for tydelige, fastslo Bærum-treneren.

 

Poengscorere:

Frøya: Juan Ferrales 18, Wayne Stewart 17, Cam Gregory 14, Johan Flaa 13, Ulrik Stranger-Johannessen 8, Jørgen Lamo 5, Daniel Alsaker Sandven 5.

Bærum: Shane Temara 28, Philipp Schwethelm 18, Eric Gilchrese 14, Stian Mjøs 12, Sjur Dyb Berg 6, Benjamin Alknes Cox 6, Ludvig Bergh 2.