Gimles seier synes klar i sluttsekundene og Mikkel Kolstad og hjemmelaget kan juble. Til høyre er Bærums Sjur Dyb Berg.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Gimles seier synes klar i sluttsekundene og Mikkel Kolstad og hjemmelaget kan juble. Til høyre er Bærums Sjur Dyb Berg. FOTO: BRAGE TITLESTAD

«Small ball» godt nok for Gimle

Da Dante Thompson (2,03) ble sendt ut med en kontroversielt femte foul, hadde Gimle bare guarder igjen mot et langt større Bærum-lag. Men hjemmelaget tok tilbake initiativet og ledelsen og tok en viktig 1-0-ledelse i best av fem-serien i semifinalen mellom forrige sesongs NM-finalister.

Gimle – Bærum 87-81 (1-0 sammenlagt)

– Vi hadde ikke de største musklene utpå der, men mange som spilte med hjertet utenpå drakten. Vi måtte slåss mot større og mer fysiske spillere, sa Audun Eskeland etter at de regjerende norgesmestrene hadde sendt Bærum ut med tap i den første semifinalen.

Gimle gikk rett fra 0-4 til 13-4 i åpningen av kampen og ledet hele veien bortsett fra to ganger i et lite minutt midtveis i fjerde periode.

Bærum lå under med 16 poeng (28-44), men nærmet seg utover i kampen og hadde overtatt momentum da Eric Gilchrese serverte Raivis Scerbinskis 70-69 og Stian Mjøs i angrepet etter la en stepback-treer til 73-71, samtidig som Thompson var blitt utvist.

 

Holdt unna i sluttminuttene

Men den neste scoringen i kampen var en drive fra Mikkel Kolstad som dro en foul på Eric Gilchrese og satte bonusstraffen til 74-73. Like etter la Espen Fjærestad 77-73 med en ny treer for hjemmelaget, men Bærum var hele tiden på skuddhold:

Mitchell dunket inn reduseringen til 77-75, Gilchrese la en trepoenger til 79-78 – og ikke engang på 83-78 med 16 sekunder igjen var det trygt for Gimle. Da pådro Mikkel Kolstad sin femte foul da han feilet Stian Mjøs på innkast fra baseline og Mjøs både scoret og la and one-straffen: 83-80!

Men dagens matchvinner var Reidar Greve. I løpet av de to siste minuttene fikk 20-åringen inn en steal mot Sjur Dyb Berg, blokket Stian Mjøs og ble til slutt feilet to ganger i sluttsekundene – av Mjøs og Gilchrese. Så satte Greve de fire straffekastene som ga Gimle-seier 87-81.

 

Kolstad: 31 poeng, 5 av 7 treere

Mest imponerende: Mikkel Kolstad som la 5 av 7 trepoengere, herjet med sterke driver og ble toppscorer med 31 poeng. Inkludert 6 av 7 på topoengsskudd og 4 av 4 på straffer.

– Mikkel hadde en stor offensiv kamp og gjorde en kjempejobb defensivt også, understreket Audun Eskeland, som er i gang med å forberede laget på semifinale to i Nadderudhallen søndag.

– Både vi og Bærum vil nok gjøre offensive justeringer foran neste kamp, da håper jeg flere kan melde seg på offensivt for oss. Søndag må vi være flinkere til å unngå fouls, vi er sårbare når vi havner i foultrøbbel. Vi må også være litt smartere til å ta vare på ballen, jobbe litt med å lese switchene i Bærums forsvar. Forberede oss mentalt på å spille borte, det er noe annet, oppsummerte Gimle-treneren.

 

Bærum: 4 av 24 på trepoengere

Etter tapet i første semifinale har Bærum litt mer press på seg, mens Gimle på sett og vis har «råd» til å tape de to bortekampene hvis de vinner sine tre hjemmekamper i semifinaleserien. Men det er ikke akkurat noe å basere seg på.

Onsdag spilte Bærum helt jevnt til tross for at de skjøt elendig i hele kampen – med 4 av 24 (!) på trepoengere, 16 prosent!

Men heller ikke Gimle som lag traff som de kan på sine beste dager, bare Mikkel Kolstad med 5 av 7 og Espen Fjærestad med 3 av 6, resten av laget hadde 1 av 9 og trakk prosenten ned i 39.

På returene var det overraskende jevnt, ikke mer enn 37-34 i Bærums favør selv om Sjur Dyb Berg dro ned 15 og Steffon Mitchell 11.

– Flere av guardene våre «skitnet til hendene» bra, mente Eskeland. Jørgen Odfjell hadde 8 returer og Lars Fredrik Espe 7, Dante Thompson også 8.

 

– Fortjente ikke å vinne

– Jeg syns aldri vi var gode i denne kampen og vi fortjente ikke å vinne, ikke i det hele tatt, erkjente Mathias Eckhoff.

– Gimle dikterte premissene og spilte klart best basketball. Ikke noe av det de gjorde overrasket oss, men de gjør sine ting mye bedre og er veldig forankra i hvem de er. De er veldig små og gir opp noe, men samtidig får de noe. Mikkel Kolstad var nesten sensasjonelt god i begge sider av banen og de spiller «gjennom» ting.

– De spiller «small ball» veldig bra og vi klarer ikke å utnytte godt nok at vi er mye større, fastslo Bærum-treneren.

 

Sterk Mitchell-retur

Han kan iallfall glede seg over å ha Steffon Mitchell tilbake etter skade. Den tidligere Boston College-starteren viste sin verdi med 18 poeng, 11 returer, 5 assists, 3 steals og 1 blokk, i tillegg til solid forsvar – og var Bærums mest effektive spiller.

Sjur Dyb Berg hadde 12 poeng og 15 returer, Eric Gilchrese 16 poeng, 6 assists og 4 steals, mens Stian Mjøs og Raivis Scerbinskis til tross for 18 og 13 poeng hadde en dag der langskuddene ikke satt.

Jørgen Odfjell var igjen bunnsolid hos Gimle og endte med 20 poeng, 8 returer og 4 assists.

 

Savic fortsatt ute

Milovan Savic jublet på benken, men er ute med meniskskade – og tvilsom deltaker i resten av sluttspillet.

– Han er tidligst klar i en tredjekamp nå i semifinale, hvis vi er heldige, er Audun Eskelands vurdering. Den 2,05 m lange centeren var MVP i finalene i fjor, da Gimle vant den fjerde kampen 76-74 i Nadderudhallen.

PS. Dagens beste og mest elleville scoring sto den tidligere Ulriken-spilleren Zdravko Brkic for. Med høyrearmen i fatle etter et uhell på ski la 39-åringen et skudd fra midtstreken, stillestående med venstre hånd – rett i kurven! Dermed vant han også 5.000 kroner fra Gimle-sponsoren Sparebanken Vest.

Poengscorere Gimle – Bærum (87-81):

Gimle: Mikkel Kolstad 31, Jørgen Odfjell 20, Dante Thompson 14, Espen Fjærestad 11, Reidar Greve 6, Lars Fredrik Espe 5.

Bærum: Steffon Mitchell 18, Stian Mjøs 18, Eric Gilchrese 16, Raivis Scerbinskis 13, Sjur Dyb Berg 12, Fredrik Kleivdal 4.