Miilah Kombat kjempet godt og endte på 11 poeng og 11 returer, men Asker Aliens strevde mot et aggressivt Bærum-forsvar og scoret bare 13 og 12 poeng i de to første periodene. Her er det fra venstre Philipp Schwethelm, Sjur Dyb Berg og Shane Temara som legger press på Kombat. Bak til venstre dekker Eric Gilchrese opp Joshua Hart.
FOTO: ERIK BERGLUND
Miilah Kombat kjempet godt og endte på 11 poeng og 11 returer, men Asker Aliens strevde mot et aggressivt Bærum-forsvar og scoret bare 13 og 12 poeng i de to første periodene. Her er det fra venstre Philipp Schwethelm, Sjur Dyb Berg og Shane Temara som legger press på Kombat. Bak til venstre dekker Eric Gilchrese opp Joshua Hart. FOTO: ERIK BERGLUND

Sesongen over for outsiderduo

Før sesongen var Asker Aliens og Fyllingen to lag mange trodde på i toppen av Firi-ligaen. Onsdag ble de slått ut etter 0-2 i kvartfinalene, som de to første lagene.

Asker Aliens – Bærum 61-99

Fyllingen – Gimle 87-103

På papiret så både Asker og Fyllingen styrket og spennende ut, men sesongen har gått i rykk og napp for begge.

Asker har hatt skadetrøbbel, koronautfordringer og flere spillere som har vært altfor mye til og fra. Fyllingen har også hatt problemer, og fikk ikke uttellingen de ønsket etter å ha hentet inn Bouna Black Ndiaye og Jay Harris i serieinnspurten og sluttspillet.

– Hvis vi på ufortjent vis hadde klart å gå videre, hadde vi ikke hatt noe i semifinalen å gjøre, sa spillende trener Stian Emil Berg etter at Asker var blitt utklasset 99-61 av Bærum i onsdagens returkamp i Leikvollhallen.

– Vi klarer ikke å komme oss gjennom en serie på tre kamper engang, så i best-av-fem-semifinaler ville vi ikke hatt noe å hente, vi måtte nesten hatt to uker mellom hver kamp, erkjente han.

Etter å ha spilt jevnt lenge mot Bærum i Nadderudhallen søndag (75-84), var det et slitent Asker-lag som stilte til kamp to. De bommet mye, scoret bare 11 og 12 poeng i de to første periodene og var tidlig kjørt av lasset.

 

– Har mistet interesse og passion

Gjestene i blått ledet med 26 poeng etter tre perioder, 69-43 – og cruiset inn til 99-61.

– Vi har hatt en rykkete sesong, men jeg skal ikke skylde på sykdom og fravær, for nesten alle andre lag har hatt det på samme måte. Men vi har håndtert det dårligere, og folk har mistet litt interesse og passion.

– På mange måter er det fint for oss å være tidlig utslått, ta en pause og se mot neste sesong for å bygge noe bedre, sier Berg, som har lyst til å være med videre.

– Men ikke som trener på noe vis, det vet ledelsen, presiserer han.

 

Lekne og treffsikre

Hos Bærum var Stian Mjøs tidlig i lekehumør, briljerte med slalåm-driver, floatere og trepoengere og endte som toppscorer med 27 poeng. Philipp Schwethelm har funnet skuddet, satte 4 av 9 trepoengere og landet på 23 poeng. Eric Gilchrese hadde 10 poeng og 8 assists, Sjur Dyb Berg massive 18 returer og i tillegg 6 poeng.

– Vi lærte av hva Asker gjorde i forrige kamp og var mer fokuserte i dag. Vi var litt flate i første kamp, men visste vi kunne spille bra forsvar mot dem, fastslo Mathias Eckhoff.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Joshua Hart 13, Roy Nwachukwu 12, Miilah Kombat 11, Haakon Hellebust 8, Oliver Bergstad 7, Stian Emil Berg 4, Eldar Hjertø Alagic 4, Petar Kutlesic 2.

Bærum: Stian Mjøs 27, Philipp Schwethelm 23, Eric Gilchrese 10, Ludvig Bergh 8, Anders Lislevatn Landenget 8, Sjur Dyb Berg 6, Benjamin Alknes Cox 6, Shane Temara 4, Plaisir Nzitani Mukoko 3, Gaute Haugen 2, Emil Grosse 2.

 

Bare nesten for Fyllingen

Fyllingen kjempet jevnt med Gimle helt fram til sluttminuttene, og resultatet 103-87 til gjestene lyver.

Med 2:30 igjen å spille sto det 83-85 etter en scoring av Magne Fivelstad, men så overtok Gimle og spesielt Lars Fredrik Espe taktstokken.

Landslagsguarden satte den viktige trepoengeren til 88-83, hadde en steal og påfølgende layupscoring til 92-85 og drivet inn 94-85 – da 1:15 gjensto.

Fyllingen misset alle skudd, måtte feile Gimle-spillere for å stoppe klokka og se gjestene sette inn 9-0 på straffer det siste minuttet.

 

– Går vekk fra lagbasket

– Når vi må score, går vi vekk fra lagbasket og over til 1-mot-1-basket, en svakhet vi har snakket om lenge, men ikke helt klart å gjennomføre, sa Calix Black Ndiaye.

– Det er mitt ansvar som trener å få laget til å forstå viktigheten av å spille sammen og få spillerne til å stole på hverandre. Mot slutten i dag har vi fire possessions på rad hvor personen med ballen tar et raskt skudd og bommer uten at noen av de andre har vært nær ballen. Det er demoraliserende, og så kommer Gimle og jobber med oss i 15 sekunder før de får et åpent skudd.

– Gimle spiller bedre basketball enn oss, de klarer å bevege ballen og spiller lagbasket hele veien, sier Fyllingen-treneren.

Hos Fyllingen var Magne Fivelstad tilbake i bra slag med 22 poeng, 7 returer og 3 assists, mens Maurice Jones endte på 20 poeng og 13 returer.

Jay Harris var langt bedre enn i comeback-kampen søndag og endte på 15 poeng, men traff bare 2 av 9 trepoengere. Her hadde hjemmelaget 8 av 28 – 28 prosent, men Gimle var bare marginalt bedre med sine 9 av 29.

Fyllingen sløste også fra straffelinja med 17 av 25 (68 prosent), mens Gimle traff 20 av 24.

Med 15 poeng, 13 returer og flere matchvinner-scoringer var Lars Fredrik Espe den ledende spilleren i kampen. Bryan Coleman og Milovan Savic med 28 og 21 poeng ruvet også i kampen.

Etter onsdagens kamper er Bærum klare for semifinaler mot Frøya eller Ammerud, mens Gimle skal møte Kongsberg Miners eller Tromsø Storm.

Frøya og Kongsberg ligger godt an etter seier på hjemmebane og kan punktere serien med borteseier og 2-0 torsdag.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Magne Fivelstad 22, Maurice Jones 20, Jay Harris 15, Nikola Vasojevic 10, Ljubomir Campara 8, Bouna Black Ndiaye 6, Nikolas Skouen 3, Peter Bullock 3.

Gimle: Bryan Coleman 28, Milovan Savic 21, Lars Fredrik Espe 15, Eivind Lamo 14, Jørgen Odfjell 11, Mikkel Kolstad 8, Espen Fjærestad 6.