AJ Harris gjorde livet surt for Nidaros Jets-forsvaret, ble toppscorer med 31 poeng og imponerte også med avgjørende, offensive returer i sluttminuttene. Her er Ammeruds pointguard i en drive mot Torkel Westby.
FOTO: LARS RUNE SKAUG
AJ Harris gjorde livet surt for Nidaros Jets-forsvaret, ble toppscorer med 31 poeng og imponerte også med avgjørende, offensive returer i sluttminuttene. Her er Ammeruds pointguard i en drive mot Torkel Westby. FOTO: LARS RUNE SKAUG

Seier som betyr sluttspill

Nidaros Jets hadde muligheten mot et Ammerud-lag med seks mann som fikk forwardduoen i foultrøbbel i 4. periode. Men gjestene kjempet seg til en ny, sterk borteseier – og sikret i praksis sluttspillplassen.

Nidaros Jets – Ammerud 77-81

– Ja, nå er vi garantert sluttspill og kan begynne å fokusere på de neste kampene, fastslo Andreas Isaksen etter den første av seks kamper på ti dager for laget fra Oslo Øst.

Søndag OG tirsdag er det hjemmekamper mot Gimle, torsdag hjemmekamp mot Centrum Tigers, lørdag og søndag borte mot Gimle og Fyllingen!

Men den viktigste kampen vant Ammerud fredag kveld i Trondheim Spektrum. Med seier ville Nidaros Jets hatt et lite håp om å kunne ta den åttende og siste sluttspillplassen fra de hvite- og grønnkledde.

Nå er det mulig bare i teorien:

Nidaros ligger sist med 2 seire og 20 tap, har bare fem gjenstående kamper og kan maksimalt få sju seire. Ammerud tok sin sjette i går og har 2-0 i innbyrdes på trondheimslaget.

Og at Nidaros skal vinne alle kampene og Ammerud tape alle sine, går det ikke an å tro på.

 

Tre mann tilbake søndag?

Akkurat som i Tromsø forrige helg (seier 81-63) presterte Ammerud en sterk bortekamp med bare seks mann. Denne gang var også Orji Okoroafor ute, men Fredrik Trana tilbake. Samtidig satt Mustafa Dibba på benken, men den svenske forwarden er skadet og neppe aktuell i serien av kamper som kommer til uka.

– Han var her som moralsk støtte, sa coach Marco Sanders.

Han håper å ha med igjen Okoroafor, Aksel Barkvoll og Ouzhan Farzaneh allerede mot Gimle søndag.

– Det holder ikke i lengden å være seks mann, vi må komme oss tilbake på åtte-ni skadefrie og friske spillere, presiserte Isaksen.

 

40 minutter og avgjørende straffer

Lagkapteinen er tilbake for fullt etter sitt lange skadefravær, spilte 40 minutter og var solid hele veien. Til slutt ble 27-åringen også en matchvinner.

Jordan Session hadde nettopp fått sin femte feil da Max Dahl Svendsen reduserte til 77-79 med en trepoenger 12 sekunder før slutt.

Hjemmelaget måtte stoppe klokka, feilet Andreas Isaksen og sendte Ammerud-kapteinen til straffelinja. 9,9 sekunder gjensto, men Isaksen satte iskaldt begge og fikk avstanden tilbake til 4 poeng. Da var det ikke tid igjen for Nidaros.

– Det er jo litt press å skulle sette straffene når bare 2 poeng skiller, men i hodet jeg tenke at jeg er på trening, så det går fint for min del, sa skytterguarden.

 

– Det sureste tapet

For Nidaros Jets var det definitivt en tapt mulighet til å melde seg på igjen i sluttspillkampen.

– Det sureste tapet jeg har vært borti, mente coach Thor Inge Øvermo.

– Vi klarer ikke «execute» som vi er blitt enige om, aggressiviteten vår faller og så kommer de personlige feilene også. Vi ble for passive i angrep og ballen stoppa, fastslo han.

 

– Stress og manglende rutine

– Vi visste hva som sto på spill, vi måtte vinne, samtykket Christian Tøfte.

– Det er vel en blanding av stress og manglende rutine som ødelegger for oss. Vi rusher ting, tar driven som kanskje ikke er der og skuddet som kanskje ikke er der, i stedet for å sette opp angrep og få ballen inn til Chris (Carter). Vi hadde irriterende mange turnovers, mange-og-tyve, sa kapteinen.

Ja, Nidaros kom opp i 23 turnovers, og greide ikke å utnytte at både Jordan Session og Fredrik Trana sto med 4 feil i 4. periode. Samtidig fikk AJ Harris dominere som han gjør mot mange lag i Firi-ligaen:

Ammeruds pointguard ble kampens toppscorer med 31 poeng etter sterke driver og hadde også 6 returer, 5 assists og 4 steals. Harris (1,75) tok også tre viktige angrepsreturer da kampen vippet i sluttsekundene.

– Han er atletisk og det er imponerende av ham, men selvfølgelig ikke godkjent av oss, understreket Christian Tøfte.

 

Viktig trio

Jordan Session hadde 25 poeng, 10 returer og 3 steals for Ammerud, Andreas Isaksen 12 poeng, 7 returer, 5 assists og 4 steals. Men også de tre øvrige spillerne gjorde manns jobb. Erik Silva la to viktige 3-poengere, Jonatan Hjelseth Mæhlum drivet og utfordret, Fredrik Trana kjempet under kurvene. Alle scoret, og ikke minst: Alle bidro sterkt i forsvar.

– De kjempet og var viktige for oss, presiserte AJ Harris.

– Men det betyr ikke noe for oss hvem som er med eller ikke, vi må uansett spille som et lag og komme ut for å konkurrere. Nå må vi passe på å få nok hvile mellom alle kampene, sa pointguarden.

 

Video, taktikk og hvile

– Alle seks spillere leverer, presiserte Marco Sanders.

– Vi begynner å finne oss selv som lag, hva vi er best på. I dag var vi gode i forsvar, men akkurat nå med bare seks mann er det vanskelig å score 90-100 poeng. Når vi får flere mann tilbake, kan vi sette mer trykk, nå mangler vi for mye i rotasjonen.

Med seks kamper på ti dager har Ammerud fire dagers «fri» fra kamp. Og da skal spillerne slippe hardtrening.

– Det blir fokus på video, hvile, få folk tilbake, kanskje skyte litt og ha taktisk trening på halvbane, sa Sanders.

 

Møter Centrum lørdag

Nidaros Jets må nullstille, og det raskt. Allerede lørdag klokka 17.30 er det ny kamp hjemme mot Centrum Tigers. Begge lag står med to seire og inntil videre er dette kampen for å unngå sisteplassen i ligaen.

– Når vi går ut herfra er vi ferdige med kampen i dag og ser fram til den i morgen, fastslo Christian Tøfte før han forlot Trondheim Spektrum.

Chris Carter var igjen trondheimslagets fremste angrepsvåpen. Amerikaneren endte med 28 poeng og 12 returer. 

 

Poengscorere:

Nidaros Jets: Chris Carter 28, Mateusz Nilsen 11, Max Dahl Svendsen 9, Mikkel Aarnes 8, Brage V. Sørensen 6, Mihajlo Krivokapic 5, Torkel Westby 4, Arne Marius Grevskott 3, Christian Tøfte 3.

Ammerud: AJ Harris 31, Jordan Session 25, Andreas X. Isaksen 12, Erik Silva 6, Jonatan Hjelseth Mæhlum 4, Fredrik Hårstad Trana 3.