Isaiah Alonzo hadde 17 poeng, 10 returer og 4 assists for Oppsal mot Bærum, her med Fredrik Kleivdal (til venstre) og Scott Priestley i forsvar. Bildet er fra lagenes møte i Nadderudhallen 7. november.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Isaiah Alonzo hadde 17 poeng, 10 returer og 4 assists for Oppsal mot Bærum, her med Fredrik Kleivdal (til venstre) og Scott Priestley i forsvar. Bildet er fra lagenes møte i Nadderudhallen 7. november. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Samling i bånn for Oppsal

Mens Bærum har meldt seg på i tetsjiktet og sikter mot topp 4, er Oppsal i praksis fortapt nederst på tabellen. 1-19 i kolonnene for seire og tap betyr at Jarl Jespersens menn må vinne minst 8 av sine 10 gjenstående kamper for å unngå å måtte spille BLNO-kvalifiseringen i Trondheim helgen 15. til 17. mars.

Bærum – Oppsal Panthers 97-73

– Tabellen lyver ikke, men da får vi gå for åtte på rad! sa Oppsal-coachen offensivt og med et smil etter at kampen mot Bærum i Nadderudhallen hadde gått som den måtte gå.

Hjemmelaget dro fra tidlig, ledet med 32 poeng på det meste (81-49) og lot alle 12 på laget spille mye i 97-73-seieren.

– Vi må jobbe med laget og prinsippene våre og fortsette å bygge på noe. Vi skal uansett backe hverandre opp og ha en positiv tone, fortsette å konkurrere og se fremover, understreker Jespersen.

– Så får vi se hvor langt vi kan komme.

Oppsal tok niendeplassen i debutsesongen i fjor (8-22) og innledet årets sesong med en råsterk overtimeseier borte mot Tromsø Storm (86-81). Men tirsdagens tap var det 19. på rad.

 

Basketpause for Thomas Ble

– Ikke i en eneste kamp denne sesongen har vi hatt fullt og friskt lag. Christian Andersen har vært syk, Fredrik Trana og borte i mange kamper, det har alltid vært noen borte og det er litt slitsomt i lengden, sier treneren.

Nå er også lagkaptein og pointguard Thomas Ble ute, og tirsdag spilte heller ikke Isac Angelsen på grunn av sykdom.

– Thomas er ikke med laget nå, han er tobarnsfar og har mye å gjøre og har tatt en liten pause. Vi holder dialogen med ham, men vet ikke når han er tilbake, forteller Jarl Jespersen.

Ble har 15,1 poeng i snitt pr. kamp og betyr mye for Oppsal, men har spilt 12 av kampene og vært med på å tape 11. Så er også Mitchell Kirsch kommet inn som en god erstatter og som amerikaner nummer to ved siden av Isaiah Alonzo.

Mot Bærum var Kirsch både toppscorer og mest effektiv med sine 19 poeng, 5 returer og 4 assists.

 

Ser mot kvalifiseringen

For Oppsal er de siste ti kampene uansett meningsfylte.

– OK, vi taper kanskje, men vi skal fortsette å konkurrere. Og uansett motstander vil alle vi har igjen være bedre enn de lagene vi kommer til å møte i kvaliken, mener Jarl Jespersen.

Pr. i dag er det Ullern (9-1), Sverresborg Hoops (7-1) og Kristiansand Pirates (8-2) som kjemper om de to plassene i kvalifiseringen sammen med nummer 10 og 11 i BLNO.

 

Vanskelig teori

For Oppsal er det langt opp til lagene over «streken», Gimle og Nidaros Jets som begge står med 7-11 og Asker Aliens som er på 7-10.

Siden gutta fra Oslo Øst er bak både Asker (0-2) og Nidaros (0-3) i innbyrdes oppgjør, må de vinne 8 av sine 10 siste kamper og håpe at ett av lagene taper alt – og at Ammerud (4-14) ikke suser forbi. Med 0-1 i innbyrdes mot Gimle kan Oppsal teoretisk ta igjen tittelforsvarerne ved å vinne 7 av 10, men det betinger at Gimle taper alle sine 12 gjenstående kamper. Og det tror INGEN.

– Det er jo bedre å få spille kvalik enn å havne på niendeplassen og få tidlig sommerferie som i fjor, sier Jarl Jespersen.

De åtte beste lagene i ligaen går til kvartfinaler best-av-3 kamper, mens nummer 9 er ferdig med sesongen når seriespillet i BLNO avsluttes 3. mars.

 

Jakter på topp 4

Bærum gikk opp i 10-7 og er på sjetteplass, men med færre kamper spilt enn kvartetten foran.

Bak suverene Fyllingen (18-2) ligger Tromsø Storm (13-6), Frøya (12-6), Centrum Tigers (11-8) og Kongsberg Miners (11-7), følgelig har Bærum ett tap mindre enn Centrum, like mange som Kongsberg og ett mer enn Tromsø og Frøya.

– Jeg sa før sesongen at jeg syns vi burde være i topp 4. På sitt beste er de unge gutta våre smarte og flinke, og jeg har regnet med at de vil utvikle seg fysisk og strategisk med tanke på å forstå vinkler og hva man ikke skal gjøre. Noen av de dumme tingene de gjorde tidlig i sesongen vil poleres bort, understreker Mathias Eckhoff.

 

– Hvem møter hvem?

– Fem lag så tett på tabellen er en morsom kuriositet, for hvem skal møte hvem i sluttspillet? Alt handler om matchuper i basketball og som regel er det tydelig tidlig, men ikke nå. Vi må uansett jobbe med vårt eget prosjekt og kjedelig nok ta én kamp av gangen, så får vi se hvor vi lander, sier Bærum-treneren.

Hos hjemmelaget scoret alle 12 spillere, til slutt også 15-årige Christoffer Vråle Rønning til stor jubel, og spilletiden var jevnt fordelt.

17-årige Oscar Hellebust var klart mest på banen med 28:33 i spilletid, alle andre mellom 9 og 24 minutter.

 

Solid fra Mbow

Publikum fikk også se Osseynou Mbow slå til i sin tredje kamp i lyseblått. Den 2 meter lange forwarden fra Senegal som har flyttet til sin norske kone på Bærums Verk endte med 15 poeng og 6 returer på sine 15 minutter.

– Utfordringen hans er at han må venne seg til vår måte å spille på, sier Mathias Eckhoff.

– Han har nok av individuelle kvaliteter, er høy og har lange armer og er sterk. Han gir oss noe vi trenger mot en del andre lag, men kom litt sent inn i laget og har måttet veksle litt mellom posisjoner, forklarer coachen.

Stian Mjøs var kampens mest effektive spiller med 19 poeng etter 5 av 11 på trepoengere – pluss 9 assists, 4 steals og 4 returer. Alt på drøyt 24 minutter.

Oppsal får Gimle på besøk lørdag, mens Bærums neste kamp er borte mot Kongsberg Miners onsdag 17. januar.

 

Poengscorere Bærum – Oppsal Panthers (97-73):

Bærum: Stian Mjøs 19, Oscar Hellebust 16, Osseynou Mbow 15, Ludvik Mürer Bergseng 11, Sjur Dyb Berg 9, Gabriel Ingi Ögluson 8, Scott Priestley 6, Brage Slott Hovstad 5, Herman Ingstad 4, Christoffer Vråle Rønning 2, Jonas Øye Hansen 1, Fredrik Kleivdal 1.

Oppsal Panthers: Mitchell Kirsch 19, Isaiah Alonzo 17, Kevin Austria 11, Niclas Telle Ellingsen 8, Fredrik Hårstad Trana 7, Nataniel Nikolic 4, Thomas Johansen 3, Christian Andersen 2, Tomas Krogh Ceesay 2.