Reidar Greve flyr gjennom Fyllingen-forsvaret og legger to av sine 33 poeng for Gimle. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Haakon Ullrich, Isaac Likekele, Terrell Brown og Lars Espe.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Reidar Greve flyr gjennom Fyllingen-forsvaret og legger to av sine 33 poeng for Gimle. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Haakon Ullrich, Isaac Likekele, Terrell Brown og Lars Espe. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Råsterke borteseire

Fyllingen ledet med 16, men et Gimle-lag uten Mikkel Kolstad kom tilbake og skjøt seriemestrene i senk. Bærum hadde tapt alle sine 16 tidligere kamper mot Miners i Kongsberghallen, men imponerte med å ta hjem den første semifinalen. Favorittene Fyllingen og Kongsberg har mistet hjemmebanefordel og må slå tilbake på bortebane i best av fem-serien i semifinalene.

Fyllingen – Gimle 94-100 (0-1)

Kongsberg Miners – Bærum 90-96 e.o. (0-1)

De som hadde trodd på 3-0 til både Fyllingen og Kongsberg ble mektig overrasket da Gimle og Bærum tok hjem kamp én og i praksis har overtatt hjemmebanefordelen.

Lørdag fortsetter semifinaleserien med Bærum – Kongsberg i Nadderudhallen (16.00), søndag får Gimle besøk av et revansjsugent og presset Fyllingen (18.00).

– Jeg tipper de har «pride» og vil gjøre alt for å slå tilbake, og de har litt mer press på seg enn tidligere. Men ingen av disse kampene er lette på noe vis og det er gøy å ha kamp i Gimlehallen, det skal bli bra med trøkk der, lover Audun Eskeland.

 

Osland og Greve avgjorde

Laget hans lå under med 16 poeng mot slutten av andre periode (45-29 og 47-31), men hentet inn alt gjennom tredje og fjerde periode der de regjerende mestrene bare malte på og fikk flyt både i forsvar og angrep.

Så dro Gimle fra til 9-poengsledelse 85-76 med 5 minutter igjen, men Fyllingen leverte en sterk sluttspurt og var foran med 93-92 da Morten Osland la kveldens viktigste trepoenger med 37 sekunder igjen.

Nikolas Skouen fikk to straffer til å utligne, men traff bare den andre (94-95) og så var i stedet kampens store spiller Reidar Greve som drivet inn 97-94 til gjestene, satte en «and one»-straffe til 98-94 med 13 sekunder igjen og ble matchvinner.

 

Likekele og Brown: 64 poeng

Gimle vant til tross for at både Isaac Likekele og Terrell Brown spilte hele kampen uten foultrøbbel og dominerte. Likekele med 37 poeng, 14 returer og 5 assists, Brown med 27 poeng.

– De er utrolig gode og vanskelige å hamle opp med, ingen tvil om det. Men i dag handlet det om hvordan kampen utviklet seg, vi klarte å snu momentum i andre omgang og skjøt veldig bra, sa Eskeland.

Greve endte med 33 poeng etter å ha satt 6 av 16 treere, Milovan Savic hadde 19 poeng og 11 assists. Fem spillere kom opp i tosifret score og Gimle traff 47 prosent på trepoengere – 15 av 32.

Gjestene vant også returstatistikken 34-27 og tok de to siste periodene klart, 25-19 og 33-22.

 

Første tap med USA-duoen

Dermed fikk Fyllingen også sitt første tap i en kamp hvor begge de amerikanske klassespillerne var med. Mot Asker og Centrum Tigers tidlig i sesongen spilte ikke Brown, mot Kongsberg i februar var Likekele ute med skade.

Ekstra sterkt var det fordi Gimle manglet sin lederguard, 3-poengsskytter og forsvarsklippe Mikkel Kolstad. Landslagsspilleren er ute med et brudd i hånden, går med gips og er uaktuell gjennom hele semifinaleserien.

– Vi har et lite håp om at han kan spille hvis vi kommer til finaler, sier Audun Eskeland.

 

16 seire på rad

Gimle tok sin 16. strake seier, det forrige tapet kom mot nettopp Fyllingen i årets første kamp, 79-88 i Gimlehallen 3. januar.

Audun Eskeland var storfornøyd med Reidar Greves kamp.

– Jeg er veldig glad på Reidars vegne, han viser at han kan spille SÅ bra i viktige kamper mot god motstand. Han klarte å holde relativ ro, tidligere har han av og til vært for vinglete, men våget å være aggressiv og fikk bra uttelling også. Og Haakon (Ullrich) kommer inn og gjør viktige ting, det var et kjempeideelt bytte, presiserer Gimle-coachen.

 

– Lever på hans nåde

Morten Oslands treer i siste minutt er han også imponert over.

– Sånn er Morten! Han kan gå fra det mest tåpelige til å gjøre det mest fantastiske, vi lever på hans nåde. Men han har avgjort flere kamper for oss i det siste, minner Eskeland om.

Og det merkeligste: Gimle traff 2 av 27 trepoengere i den andre kvartfinalen mot Frøya, 15 av 32 i første semifinale.

– Det er helt absurd. At det er mulig å ha to så ulike skytekamper er interessant, sier Audun Eskeland.

 

Poengscorere Fyllingen – Gimle (94-100):

Fyllingen: Isaac Likekele 37, Terrell Brown 27, Eric Etienne Fongué 13, Nikolas Kvåle Skouen 8, Peter Bullock 4, Lars Fredrik Espe 3, Haji Jawara 2.

Gimle: Reidar Greve 33, Milovan Savic 19, Haakon Ullrich 13, Espen Fjærestad 12, Jørgen Odfjell 12, Hallvard Venstad Staff 6, Morten Floen Osland 5.

 

Første Bærum-seier på Kongsberg!

Etter 16 tap i Kongsberghallen kom Bærums første seier da det virkelig gjaldt i den første NM-semifinalen.

Tabellsekseren ledet med 14 poeng (41-27) i slutten av andre periode, med 12 (70-58) da 8 minutter gjensto av kampen og med 7 (80-73) 1:55 før slutt, men Kongsberg Miners kom likevel tilbake.

I et livlig sisteminutt la Tobias Rotegård en trepoenger til 84-81 for hjemmelaget, men Stian Mjøs svarte med sin sjuende treer i kampen – til 84-84 og 20 sekunder igjen på klokka!

 

To straffebom i siste sekund

Så kom øyeblikket der Miners kunne og burde tatt seieren:

Marin Mornar ble tildelt to straffekast med 0,7 sekunder igjen, men misset begge!

Dermed måtte lagene ut i overtime, der det også svingte. Aly Hudgins sendte Miners foran med 88-87 og AJ Harris la inn 90-87 med 1:45 igjen, men så slo Bærum til. Oscar Hellebust og Osseynou Mbow senket hver sin treer og Stian Mjøs brøt gjennom og satte en lekker scoring til 95-90 da 23 sekunder gjensto. Det klarte ikke Kongsberg Miners å svare på.

 

– Heltemodige

– Vi manglet litt ballflyt, men holdt oss foran ganske greit og syntes vi hadde en komfortabel ledelse før vi klarte å rote det til med noen hårreisende og idiotiske turnovere, kommenterer Mathias Eckhoff.

– Men så kom noen heltemodige scoringer treere med Sjur (Dyb Berg) fra hjørnet og Oscar (Hellebust) og «Kobe» (Mbow) med hver sin kjempedigre treer.

– Vi må polere bort noen dumme turnovere, men jeg tror vi har mannskap til å vinne hele greia hvis vi får marginene på vår side. Vi har lengde og kan krige nå, og det er viktig at Kobe spiller opp og er «mann» inni der, sier Bærum-treneren.

 

Kamp to lørdag

Lørdag kommer Kongsberg Miners til Nadderudhallen for semifinale to.

– De har mye «firepower», er godt besatt på utlendingssiden og har gode norske spillere. Hver kamp lever sitt liv og jeg regner med at vi må spille bedre lørdag for å kunne vinne igjen. I dag var vi ganske gode på å kontrollere tempo og unngikk for mye «opp og ned-greier», men jeg regner med at AJ Harris kan bli et problem. Jeg syns gutta gjorde en kjempejobb på ham i dag, fastslo Eckhoff.

Stian Mjøs satte 7 av 13 trepoengere, endte på 32 poeng og var som alltid Bærums fremste angrepstrussel. Sjur Dyb Berg herjet under begge kurver og kom opp i 19 poeng og 17 returer.

Osseynou Mbow og Oscar Hellebust la 17 poeng hver og ble matchvinnere med sine scoringer i sluttminuttene. Ludvik Bergseng hadde 7 poeng, 6 returer og 2 blokker.

Jordan Roberts var hjemmelagets ledende spiller med 20 poeng, 12 returer, 5 assists og 2 blokker. Men Miners som lag traff ikke som de pleier, måtte opp i 16 turnovers og klarte aldri å få tak på Mjøs og Bærums angrep.

 

Poengscorere Kongsberg Miners – Bærum (90-96):

Kongsberg Miners: Jordan Roberts 20, Tobias Rotegård 19, Marin Mornar 15, William Lybæk 14, Aly Hudgins 8, AJ Harris 7, Erik Lie Viken 5, Åke Swahn 2.

Bærum: Stian Mjøs 32, Sjur Dyb Berg 19, Oscar Hellebust 17, Osseynou Mbow 17, Ludvik Mürer Bergseng 7, Herman Ingstad 3, Jonas Øye Hansen 1.