Gimle fikk kampene mot Frøya onsdag 26. januar og Ammerud søndag 30. utsatt på grunn av koronasmitte. De regjerende seriemestrene har bare spilt 18 kamper, men er på topp i en prosent-tabell med 15 seire og 3 tap, som gir 83,3 prosent seire (0,833). På bildet ser vi Lars Fredrik Espe i en drive mot Tromsø Storms Vakaris Rogaciovas.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Gimle fikk kampene mot Frøya onsdag 26. januar og Ammerud søndag 30. utsatt på grunn av koronasmitte. De regjerende seriemestrene har bare spilt 18 kamper, men er på topp i en prosent-tabell med 15 seire og 3 tap, som gir 83,3 prosent seire (0,833). På bildet ser vi Lars Fredrik Espe i en drive mot Tromsø Storms Vakaris Rogaciovas. FOTO: NICHOLAS NORENG

Prosent-tabeller i år også?

– Det viktigste er å komme oss gjennom smitteøkingen nå i februar og til et sluttspill, sier Brent Hackman, sportssjef i NBBF. På vei mot sluttspillet tåler ligaene godt en korona-avlysning eller fem. Da overtar bare prosenttabellene som ble innført i fjor.

Regjeringens pressekonferanse tirsdag kveld var også en gladmelding til norsk basket, med gjenåpning av breddeidretten og ikke lenger antallsbegrensninger på arrangementene. Som betyr mer publikum og større stemning på Firi-ligakampene.

Samtidig er det forventet en smittetopp i februar, og dermed er det fare for at flere ligakamper må avlyses. Og nå strykes.

Til nå er 13 kamper i ligaene for menn og kvinner denne sesongen utsatt på grunn av korona. Etter 1. februar vil korona-avlyste kamper i Firi-ligaen for menn strykes, mens fristen er satt til 1. mars for kvinnenes liga, der siste serierunde ikke spilles før 27. mars.

– Vi har ikke halltid og tid nok til å sette opp disse kampene på nytt, forklarer Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketballforbund.

I det øyeblikk én ligakamp må avlyses nå i februar eller mars, vil hele tabellen bli omgjort til «NBA-varianten» som ble innført i fjor – lagene rangert etter seiersprosent.

 

Gimle topper prosent-tabellen

Det ferske eksempelet: I dagens tabell for menn topper Frøya med 32 poeng etter 16 seire og 5 tap på 21 kamper, foran Gimle som har 15 seire og 3 tap på 18 kamper og dermed 30 poeng. Men i en prosent-tabell går Gimle foran med 15-3 som gir 0,833 mot Frøyas 0,762 for 16-5.

– Det er et prinsipp vi har snakket om lenge, men som vi ble enige med klubbene om i fjor, forteller Hackman.

– Det viktigste er å komme oss gjennom smitteøkingen nå i februar og til et sluttspill, fastslår han.

 

Best-av-5 i semifinaler og finale

Koronapandemien har satt en stopper for sluttspillene de to siste sesongene, verken for menn eller kvinner er det kåret noen norgesmester siden 2019.

Nå er det all grunn til å være optimistisk og tro at sluttspillene kan bli gjennomført.

For mennenes del med best-av-3-kvartfinaler, best-av-5-semifinaler og best-av-5-finaler i mars og april, faktisk med en eventuell fjerde og femte finale terminfestet til 2.-3. og 5.- 6. mai.

 

NM-sluttspill i Frøya Arena

I kvinneklassen med «Final Eight» som de siste sesongene: Alle de åtte sluttspillagene i Frøya Arena helgen 1. til 3. april, med kvartfinaler fredag, semifinaler lørdag og finale og plasseringskamper søndag.

På vei dit kan det bli noen avlysninger. De siste ukene er flere kamper blitt utsatt på grunn av korona, fordi ett av lagene ikke har vært i stand til å stille til kamp med de nødvendige seks spillerne.

– 13 kamper er utsatt på grunn av korona, og alle er satt opp igjen, med unntak av Ammerud – Gimle (menn) og Høybråten – Ullern (kvinner) fra søndag, forteller Eivind Jensen, turneringsansvarlig i NBBF.

 

Korona-utfordring for sluttspillet?

Fra 1. februar blir kampene i mennenes liga altså ikke utsatt, bare strøket. Problemet er større hvis lag må melde pass til sluttspillkamper på grunn av korona.

– I utgangspunktet vil man da tape kampen på walkover, sier Jensen.

– Men vi kan kanskje tenke litt på den. Det er jo satt av til best-av-fem både i semifinalen og finalen, så der har vi kanskje tid til litt utsettelse. Men i kvartfinalen med tre tette runder har vi ikke muligheten, erkjenner han.

 

Sluttspillstart 12. mars

Første kamp i kvartfinalene spilles helgen 12.- 13. mars, returkampene i midtuka (15. til 17. mars) og eventuelle tredjekamper helgen 19.- 20.

Så begynner semifinalerunden med første kamp allerede den påfølgende helgen, 26.- 27. mars.