Tobias Rotegård i en drive mot landslagskollega og Bærum-kaptein Stian Mjøs. Rotegård hadde 18 poeng og ble avgjørende da Kongsberg Miners vant 97-89 i onsdagens kamp. FOTO: ESPEN SANDENGEN

Ny Kongsberg-seier over Bærum

Bærum ledet 67-62 tidlig i fjerde periode, men med tilbakevendte Tobias Rotegård som ekstra våpen dro Kongsberg Miners til en ny hjemmeseier over de lyseblå.

Kongsberg Miners – Bærum 97-89

Centrum Tigers – Asker Aliens 89-74

Statistikken først, oppdatert etter onsdagens kamp:

Siden Kongsberg kom tilbake i BLNO i 2015/16-sesongen, er det blitt seire i samtlige hjemmekamper mot Bærum, dette var nummer 16.

Da Ludvik Bergseng sendte gjestene foran med 5 poeng (67-62) etter to trepoengere tidlig i fjerde periode, så det lyst ut.

Men Kongsberg snudde det igjen, med noen sterke scoringer:

Tobias Rotegårds vakre turnaround- og fadeaway-skudd over 2,10 m lange Bergseng til 76-71, Aly Hudgins’ retur mellom to Bærum-spillere og reverse-scoring til 81-74, William Lybæks råsterke venstrehåndslayup til 85-77.

20 straffer i siste minutt

Så kom sluttminuttet i kampen som ble stykket opp og varte i flere minutter med to Bærum-timeouts og ikke mindre enn 20 straffekast, 14 til Miners fordi Bærum måtte feile for å stoppe klokka.

Det så ut til å være en smart taktikk fordi hjemmelaget ikke traff mer enn 59 prosent av straffeskuddene (26 av 44 og følgelig 18 bom) og misset 4 av 6 etter at Tobias Rotegård hadde satt de to første i siste minutt.

Plutselig var gjestene bare 4 poeng bak (91-87) med 20 sekunder igjen, men så skjerpet Miners seg fra straffelinja: Erik Lie Viken, Jordan Roberts og Viken igjen satte 2 av 2 og trygget seieren, 97-89.

Seks spillere i tosifret score

– Vi har en blanding av raske og sterke spillere og ville skru opp tempoet litt. Så begynte vi å finne rytmen og mens Bærum scoret mye med Oscar (Hellebust) og Stian (Mjøs) og Sjur (Dyb Berg), fikk vi poeng fra flere. I en tøff kamp fant vi litt ut av hva vi kan få til som lag, sa Rotegård, som ble hjemmelagets toppscorer med 18 poeng.

Samtidig hadde Miners seks spillere på tosifret score og Aly Hudgins rett bak med sine 8 poeng.

Rotegård traff bare 1 av 5 trepoengere før pause, men prikket inn 3 av 3 i de to siste periodene og hadde i tillegg 2 av 3 topoengere og 2 av 2 straffer – pluss 7 returer og 3 steals.

Det var solid etter at 23-åringen prøvde seg fram i de to kampene mot Nidaros Jets i helgen, de to første etter et langvarig skadefravær.

Første kamper siden august

Han hadde ikke spilt kamp siden seieren over Østerrike (84-74) i Varner Arena 5. august. Da var han på vei til Ehingen Urspring i Tysklands Pro B-liga, men kontrakten ble terminert på grunn av Rotegårds skade i venstre hånd. Det viste seg å være et brudd i hånden, som ble operert i oktober.

– Jeg fikk av gipsen i desember og så var det bare å trene seg opp igjen fortest mulig. Det gjør ikke vondt nå, men hånda føles likevel litt rar og litt «delayed», forteller han.

– Nå føltes den bedre. Og det er bare å få sikta seg inn igjen. Jeg har bare hatt fire treninger og tre kamper nå, understreker 23-åringen.

I tredje og fjerde periode onsdag begynte Rotegård å finne seg selv igjen.

– Jeg følte litt mer flyt allerede på slutten av den andre Nidaros-kampen, men hånda var ikke helt jeg følte den skulle være.

– Mulighet i Australia

Om Kongsberg Miners kan få glede av Tobias Rotegård også i sluttspillet i mars og april, er mer tvilsomt. Han ønsker seg ut igjen. Ikke til Tyskland, men denne gang til Australia.

– Jeg må se hva som kommer, men det er en mulighet i Australia i neste vindu. NBL1-ligaen, som er en slags «G-League» for toppligaen NBL, har sesong fra april. Agenten min jobber for å få meg inn der. Så planen er nok at Miners mister meg før playoffs her, erkjenner Rotegård.

Med seieren sikret Kongsberg Miners seg også 2-1 over Bærum i innbyrdes oppgjør denne sesongen.

Bærum vant 83-75 i Nadderudhallen i september, men det var mot et Miners-lag uten Aly Hudgins, Marin Mornar og den senere ankomne AJ Harris.

Så ble det hjemmeseier 72-65 til Miners 3. desember da Bærum kjempet jevnt selv om Stian Mjøs manglet.

Mornar ute

Onsdag spilte ikke Mornar på grunn av en hælskade, men samtidig har Åke Swahn tatt store steg i de siste kampene. Denne gang markerte den svenske forwarden seg med 14 poeng og 6 returer.

Likevel vant Bærum reboundstatistikken så klart som 46-34, mye takket være Sjur Dyb Berg som var kampens gigant med 22 poeng og 19 returer.

Stian Mjøs hadde 22 poeng (4 av 10 på trepoengere) og 8 assists, Oscar Hellebust 18 poeng etter en solid kamp som pointguard.

Erik Lie Viken la 3 av 3 trepoengere og 6 av 8 straffer og var viktig da Miners sikret seieren i sluttsekundene.

Poengscorere Kongsberg Miners – Bærum (97-89):

Kongsberg Miners: Tobias Rotegård 18, Erik Lie Viken 17, William Lybæk 14, Åke Swahn 14, Jordan Roberts 11, AJ Harris 10, Aly Hudgins 8, Benjamin Fisher-Andersen 3, Eldar Hjertø Alagic 2.

Bærum: Sjur Dyb Berg 22, Stian Mjøs 22, Oscar Hellebust 18, Ludvik Mürer Bergseng 12, Osseynou Mbow 9, Aksel Hvalgård Borg 2, Fredrik Kleivdal 2, Scott Priestley 2.

Centrums 13-0-run avgjorde

Asker Aliens holdt lenge følge med Centrum Tigers og lå likt på 32-32 ett minutt før pause. Så stakk hjemmelaget anført av Johannes Dolven og 17-årige Sivert Nordheim fra med 13 ubesvarte poeng til ledelse 45-32 bare 1:15 ut i tredjeperioden.

Etter det måtte Asker jage bak og kom aldri nærmere enn 5 poeng (65-60), men var bare 6 bak (80-74) med 3:45 igjen å spille i Vulkanhallen. Da punkterte Centrum kampen med en 9-0-run, Asker scoret ikke de siste minuttene.

Møter Kongsberg søndag

Seieren sendte Centrum Tigers opp til 14 seire (14-8), det samme som Kongsberg Miners (14-7). Oslo-laget har ett tap mer, men er foran Miners på 2-0 i innbyrdes oppgjør. De møtes igjen i Vulkanhallen førstkommende søndag.

Centrum hadde fem spillere i tosifret score, med Johan Flaa som toppscorer med 16 poeng og Johannes Dolven som mest effektiv med 15 poeng og 6 returer.

Sebastian Sjöberg var tilbake hos Asker og mest effektiv i kampen med 18 poeng, 8 assists og 3 steals. Joshua Hart hadde 18 poeng og 8 returer, Petar Radojicic 14 poeng, 11 returer og 2 blokker.

Hjemmelaget traff 44 prosent av trepoengerne (11 av 25) etter 3 av 6 fra Stian Emil Berg og 2 av 3 fra både Anders Nymo og Øyvind Torsetnes.

Filip Øverås satte 2 av 2 for et Asker-lag som endte på 20 prosent treff (6 av 30).

Asker får bare én dags hvile før de skal til Bergen og opp mot Frøya fredag og Gimle lørdag. Tre kamper på fire dager, et tøft program.

Poengscorere Centrum Tigers – Asker Aliens (89-74):

Centrum Tigers: Johan Flaa 16, Stian Emil Berg 15, Johannes Dolven 15, Sivert Wærstad Nordheim 14, Øyvind Lied Torsetnes 10, Anders Nymo 7, Ulrik Stranger-Johannessen 5, Petar Kutlesic 4, Giorgos Kotrotsios 3.

Asker Aliens: Joshua Hart 18, Sebastian Sjöberg 18, Petar Radojicic 14, Filip Rypdal Øverås 8, Benjamin Alknes Cox 7, Gaute Haugen 7, William Ljones Kruse 2.