Basil Shiltagh har skrevet en toårskontrakt med Asker Aliens. Her med veteranen Joshua Hart (32) på trening i Leikvollhallen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Basil Shiltagh har skrevet en toårskontrakt med Asker Aliens. Her med veteranen Joshua Hart (32) på trening i Leikvollhallen. FOTO: ERIK BERGLUND

Ny giv i Asker Aliens

– Målet for oss i år er å komme til sluttspill og kunne konkurrere der. Så får vi ta et steg om gangen og forhåpentligvis om to år kunne ta en semifinaleplass eller finaleplass. Det tror jeg er realistisk med dette materialet, sier Basil Shiltagh, ny trener i Asker Aliens. 28-åringen leder et lag med bare noen av spillerne som var med i den skuffende fjorårssesongen.

– Det er en veldig ny giv her nå, vi trener hardt og vi har fått inn en veldig positiv energi i gruppa, sier Ludvig Bergh (25), klar for sin åttende sesong i Aliens-drakten og kontinuitetsbærer nummer én i laget.

Han er storfornøyd med å ha fått inn Basil Shiltagh som ny trener. 28-åringen har vært hovedtrener på basketgymnasiet RIG Mark med lag i Superettan både for menn og kvinner de siste fire årene og har ledet flere svenske U-landslag.

– Med Basil har vi fått inn en kjempededikert og seriøs trener, fastslår Bergh.

– Han er veldig oppdatert, har fokus på moderne basketball og er veldig flink til å lære bort. Samtidig har vi fått inn en del ulike spillere og noen med mer erfaring enn vi hadde i fjor. Med lederskap og litt erfaring glir ting plutselig mye bedre, sier skuddguarden.   

 

Reddet plassen - så vidt

Forrige sesong ble en stor skuffelse for Asker Aliens, som fikk en skjev start og egentlig aldri klarte å rette seg opp.

Det endte med 6 seire og 24 tap i ligaen, 10.- plass og bare Nidaros Jets (2-28) bak på tabellen. Så måtte Asker ut i BLNO-kvalifisering i Trondheim og reddet plassen etter knepne seire over Nidaros Jets (74-69) og Sverresborg (87-86).

Nå er 11 mann fra forrige sesong ute, mens 11 nye er kommet inn.

Tilbake fra laget i fjor er bare Joshua Hart, Ludvig Bergh og Anders Lislevatn Landenget blant dem med +20 minutter i spilletid, samt unggutta Filip Kaasa (20), Filip Rypdal Øverås (snart 18) og Gabriel Grov Diesen (18).

 

Ny amerikaner - og to svensker

Likevel ser det spennende ut. 2,08 m lange Amadi Ikpeze (25) er kommet inn sammen med pointguarden Sebastian Sjöberg (23), som var i startfemmeren for Kalmar i Basketligan i Sverige i fjor – og skytterguarden Max Andersson (19), som er blitt med Basil Shiltagh fra RIG Mark.

I tillegg kommer Gaute Haugen fra Bærum og Mihajlo Krivokapic fra Nidaros med mye rutine, samtidig som Benjamin Alknes Cox som var assistenttrener for Per Tøien forrige sesong nå er tilbake på banen.

Tøien er også i høy grad fortsatt sentral i Asker Aliens-systemet, som ny sportslig leder i klubben.

 

Basketgymnas og U-landslag

28-årige Basil Shiltagh blir ligaens yngste trener og skal også være head coach for BLNO kvinner. Etter fire år som hovedtrener på RIG Mark i Skene 45 km sørøst for Göteborg kom tilbudet fra Asker Aliens i akkurat rett tid for treneren som har hatt ansvar for flere av Sveriges U15-, U16- og U18-landslag de siste årene, både gutter og jenter.

– Basketgymnasiet skal flytte til Norrköping, så det var en god mulighet til å røre på seg for både meg og samboeren. Asker kontaktet meg, jeg likte folkene her og følte det var en passende klubb å ta neste steg.

 

Pointguard, big man og mange guarder

– Vi satser mer på forsvaret og har fått inn Amadi (Ikpeze) som er 2,08 og er bevegelig og kan løpe. Og Sebastian (Sjöberg) som tok Kalmar opp i Basketligan og startet alle kamper. En veldig god spillefordeler som jeg alltid har villet ha i laget mitt og som var den første jeg ringte, forteller Shiltagh, som har skrevet kontrakt for to sesonger.

– Så har vi Max (Andersson) som snittet på 8 assists i andreligaen i Sverige i fjor, og mange dyktige norske guarder. De liker å spille med hverandre og har skills, alle kan drible ballen og alle kan skyte. Jeg trenger en bra pointguard og en god, stor spiller – og resten skal kunne skyte og spille overalt, sier Askers nye trener.  

Han har også merket seg fremgangen til forwardene William Kruse (16) og Filip Øverås (17).

– William er et av de større talentene i Norge, jeg tror han kan bli et «monster» etter jul, understreker Shiltagh.

 

Forsvinner til Hawaii

Blant nykommerne blir Max Andersson bare med Asker Aliens fram til jul, før han drar videre til collegespill for Chaminade University på Hawaii.

– Jeg skulle dra til college nå, men fikk ikke visum i tide. Så da ringte jeg Basil som sa jeg kunne spille her i Asker fram til jul. Jeg er «jätteglad», det er en «jättefin» klubb og veldig bra energi i laget, sier guarden som opprinnelig er fra Åkersberga utenfor Stockholm.

 

ASKER ALIENS

Trener: Basil Shiltagh (ny).

Spillere INN: Amadi Ikpeze (La Roda, Spania), Sebastian Sjögren (Kalmar Saints, Sverige), Max Andersson (RIG Mark, Sverige), Gaute Haugen (Bærum), Benjamin Alknes Cox (assistenttrener Asker Aliens forrige sesong, BLNO-spiller for Bærum 2015-22), Mihajlo Krivokapic (Nidaros Jets), Jacob Aabel (Bærum/EB85), Alexander Eckhoff Bech (Bærum/EB85), William Kruse, Eskil Grimsmo og Alex Flåterud fra Asker Aliens G19.

Spillere UT: Amir Yusuf, Tom Dumont (klubbforhandlinger i Irland), Eldar Alagic og Niklas Sletten Sandström (Kongsberg Miners), Chiemeka Okeke-Nwakamma (Kalmar Saints, Sverige), Alexander Smári Hauksson (Concordia University Ann Arbor, Michigan), Jørgen Kjesbu (Sverresborg), Ouzhan Farzaneh (Ammerud), Oliver Bergstad, Brage Brustad, Sverre Stray-Pedersen.

 

SPILLERSTALLEN 2023/24

1 Joshua Hart, 3 Max Andersson, 4 Jacob Aabel, 5 Gaute Haugen, 7 Anders Lislevatn Landenget, 8 Benjamin Alknes Cox, 9 Mihajlo Krivokapic, 10 Ludvig Bergh, 13 Amadi Ikpeze, 15 Gabriel Grov Diesen, 24 Filip Kaasa, 32 Sebastian Sjöberg, 33 Filip Rypdal Øverås, 40 William Ljones Kruse.

Trener med BLNO og vurderes utover i sesongen: 0 Alex Flåterud, 2 Alexander Eckhoff Bech, 11 Eskil Rindal Grimsmo.

Sannsynlig starting-5: Sjöberg, Bergh, Haugen (Cox), Hart, Ikpeze.

Åpningskamp: Frøya – Asker Aliens, Frøya Arena fredag 22/9 kl. 20.00.