Jordan Session hadde 32 poeng og 13 returer da Ammerud klinket til med 98-74 over Gimle i Bergen søndag. Bildet er fra lagenes møte på Apalløkka tirsdag med Session på skudd mot Eivind Lamo og Bryan Coleman til høyre i bildet.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Jordan Session hadde 32 poeng og 13 returer da Ammerud klinket til med 98-74 over Gimle i Bergen søndag. Bildet er fra lagenes møte på Apalløkka tirsdag med Session på skudd mot Eivind Lamo og Bryan Coleman til høyre i bildet. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Nå vil Ammerud klatre

Sjokkseieren over Gimle var Ammeruds femte på seks kamper, og plutselig er laget på 8.- plass rett bak Tromsø Storm og Asker Aliens på tabellen.

Gimle – Ammerud 74-98

Fyllingen – Centrum Tigers 79-59

Asker Aliens – Bærum 64-99

Tromsø Storm – Nidaros Jets 79-66

 – Det var kanskje mange ikke andre enn oss som hadde trodd vi kunne vinne her. Men at vi skulle blåse dem av banen, var litt overraskende, innrømmet Ammerud-kaptein Andreas Isaksen.

Etter at Ammerud hadde hentet inn 27 poeng og vunnet 82-79 på AJ Harris’ 3-poenger i siste minutt på Apalløkka søndag, slo Gimle tilbake med 106-91 i samme hall tirsdag.

Men i lagenes tredje møte styrte plutselig Ammerud alt.

Hjemme i Gimlehallen hadde de mørkerøde alle unntatt Mikkel Kolstad med igjen, men lite stemte for Audun Eskelands menn.

 

12-0, 9-0 og 13-0

En 12-0-run mot slutten av andre periode sendte Ammerud foran med 48-35 og med 9-0 fra start i den tredje var kom gjestene opp i 20 poengs ledelse.

Gimle var 16 poeng bak (57-73) før de siste ti minuttene, men fjerdeperioden begynte med 13-0 til Ammerud!

– Bare direkte pinlig, mente Audun Eskeland.

– Vi har en avtale om hvordan vi skal spille, men gjør ikke det. Vi kaster vekk ballen, vi spiller ikke forsvar én mot én, vi viser ingen stolthet for drakta. Nå må vi bare brette opp ermene og få trent skikkelig, fastslo Gimle-coachen.

 

– Vår beste uke

For Ammerud markerte kampen sesongbeste, samtidig var det lagets femte seier på seks kamper. Og det som så ut som en «helvetesuke» med seks kamper på ti dager, er blitt noe ganske annet for de grønne og hvite.

– Jeg sa jo på forhånd at jeg håpet det skulle bringe oss i en kamprytme, og fram til nå har vi vist det, fastslo Andreas Isaksen.

– Vi har fått inn et helt annet samspill, vi har bedre rutiner, vi spiller veldig bra forsvar og holder oss til prinsippene våre. Vi gjorde helvetesuka om til vår beste uke, sa Ammerud-kapteinen. 

 

83 poeng fra tre spillere

Importtrioen med AJ Harris, Jordan Session og Mustafa Dibba spilte på sitt beste og scoret 83 av lagets 98 poeng.

Harris hadde 26 poeng, 8 returer, 6 assists og 6 steals, Session 32 poeng og 13 returer pluss 4 blokker. Dibba er også i gang igjen etter skadepausen og sto for 25 poeng.

Resten av Ammerud-laget jobbet glimrende i forsvar, presset Gimle til 20 turnovers og hadde ikke mer enn 13 selv.

Gjestene traff 9 av 20 trepoengere (45 prosent), etter 4 av 6 fra Session og 3 av 7 fra Harris.

– Vi skjøt bra, jeg vil tippe som et resultat av forsvaret vårt. Vi brukte tida i angrep, skuddklokka nesten helt ut og lot dem jobbe masse i forsvar, forteller Andreas Isaksen.

 

Asker og Tromsø innen rekkevidde

Søndag skal Ammerud ut i en ny, tøff kamp mot et Fyllingen-lag som har fått Bouna Black Ndiaye med igjen.

– Vi får en ekstra utfordring der, men går for en ny seier, understreker lagkaptein Isaksen.

Plutselig er Ammerud i hælene på Tromsø Storm og Asker Aliens, med mulighet til å rykke opp fra 8.- plassen. Ammerud har 13 tap, Tromsø Storm 13 og Asker Aliens 12.

Begge er innen rekkevidde, og de siste ukene vil avgjøre. - Alle kamper er viktige nå, samtykker Ammerud-kapteinen.

Etter Fyllingen på bortebane søndag, skal Ammerud ha hjemmekamper mot Asker Aliens torsdag og Nidaros Jets neste søndag. Så kommer to vanskelige kamper til slutt: Hjemme mot Kongsberg Miners og Frøya, nummer 2 og 1 på tabellen.

 

Gimle ned på tredjeplass

Hos Gimle var det bare Lars Fredrik Espe som spilte på sitt vanlige, sterke nivå. Pointguarden var toppscorer med 23 poeng, hadde 3 av 7 på trepoengere og i tillegg 8 assists.

Gimle (18-8) falt ned på tredjeplass bak Kongsberg Miners (16-7), og må mest sannsynlig se andreplassen glippe.

Men pr. i dag er Firi-ligaen særdeles uviss, noe Ammeruds utklassingsseier lørdag bekreftet.

Sjelden har det vært så åpent før sluttspillet i norsk basket som det er denne sesongen.

 

Poengscorere:

Gimle: Lars Fredrik Espe 23, Eivind Lamo 14, Bryan Coleman 12, Jørgen Odfjell 9, Reidar Greve 8, Kristoffer Gjerde Sætren 5, Milovan Savic 3.

Ammerud: Jordan Session 32, AJ Harris 26, Mustafa Dibba 25, Orji Okoroafor 9, Aksel Hamremoen Barkvoll 3, Andreas X. Isaksen 3.

 

Fyllingens sluttspill-joker

Så var han der igjen i Fyllingen-drakt, Bouna Black Ndiaye. Etter å ha spilt i den islandske ligaen for Thor Akureyri så sent som torsdag kveld, var 29-åringen klar for Firi-ligaen og Fyllingens kamp mot Centrum Tigers lørdag.

– Fordi han er norsk spiller, og da har vi et unntak i reglementet. Norske spillere som spiller i utenlandske klubber kan komme tilbake til Norge fram til 28. februar. Det eneste han trenger er «letter of clearance» fra FIBA, og den var på plass fredag, forteller Eivind Jensen, turneringsansvarlig i Norges Basketballforbund.

Dermed er landslagsguarden tilbake i laget han snittet 23 poeng for i forrige sesong, da det også ble plass i sesongens Allstar-femmer.

Mot et skaderammet Centrum Tigers fikk Bouna Black Ndiaye en klart godkjent comeback-kamp, med 22 poeng (2 av 4 på trepoengere), 5 returer og 3 assists på sine 25 minutter.

– Klubben hans på Island har det vanskelig økonomisk etter Covid og alt. De sendte hjem amerikanerne sine forrige uke, mens Bouna hadde fast kontrakt for sesongen. Men vi spurte om vi kunne hjelpe dem ved å hente ham hjem, og det var de veldig glade for. Da hjalp vi dem også økonomisk, understreker storebror og Fyllingen-coach Calix Black Ndiaye.

 

Vasojevic og Fivelstad tilbake

Hjemmelaget hadde også Nikola Vasojevic tilbake etter skade og Magne Fivelstad på banen igjen etter at han sto over mot Gimle onsdag.

– De var som forventet litt kamprustne, men det er viktig at de kommer seg på banen og i form igjen. Og for første gang på lenge hadde vi nesten fullt lag. Så løftet det humøret hos alle at vi fikk med Bouna igjen, fastslår coach Ndiaye.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Maurice Jones 22, Bouna Black Ndiaye 22, Nikolas Skouen 10, Magne Fivelstad 7, Nikola Vasojevic 4, Karl Otabor 3, Jacob Røysland 3, Jasin Akil 2, Peter Bullock 2, Ljubomir Campara 2, Jovan Radulovic 2.

Centrum Tigers: Simon Midtvedt 12, Moritz Anglero 11, Giorgos Kotrotsios 11, Bendik Aunan 10, Øyvind Torsetnes 9, Kevin Austria 3, Martin Petersen 2, Elias Demoniere 1.

 

Seks på rad for Bærum

Bærum fikk det etter hvert komfortabelt mot et fortsatt svekket Asker Aliens.

Hjemmelaget hadde Joshua Hart og Roy Nwachukwu med igjen, men Aksel Bolin og Anders Stien er fortsatt ute med skader, Haakon Hellebust var tilbake på militærøvelse og Miilah Kombat heller ikke tilgjengelig.

Asker holdt følge til 14-16 i første periode, men med en buzzer-trepoenger og 7 av 9 poeng gikk Bærum til første pause med 25-16, et forsprang gjestene bare økte utover i kampen.

Via 48-30 ved pause endte det 99-64.

Bærum tok dermed sin sjette strake seier og holder fjerdeplassen før de to avsluttende kampene borte mot Centrum Tigers onsdag 2. mars og hjemme mot Fyllingen søndag 6.

 

Frykter korona 

Fyllingen kan også fort bli Bærums kvartfinalemotstander.

– Det ser bra ut for oss nå, men det er veldig dumt at Asker ikke har fullt lag. Det ville vært mye morsommere da, og vi trenger matchingen også, presiserte Mathias Eckhoff.

– Vi har bare to spillere hos oss som ikke har hatt korona, men det er Shane (Temara) og Philipp (Schwethelm), så inn mot sluttspill er jeg fryktelig nervøs. Det er jo ikke like strenge restriksjoner nå, men vi ser hvor preget noen spillere er blitt i etterkant. Gimle helt ekstremt, og både de og Kongsberg har fått reelle dipper etter korona og ser ikke så skarpe ut akkurat nå. Men de kommer når de får trent sammen og sluttspillet begynner, tror Bærum-treneren.

– Bouna (Black Ndiaye) på plass betyr at Fyllingen har en veldig bra førstefemmer og får ekstra dybde, sier Eckhoff.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Joshua Hart 14, Roy Nwachukwu 13, Oliver Bergstad 11, Stian Emil Berg 9, Petar Kutlesic 8, Eldar Hjertø Alagic 3, Brage Gleditsch Brustad 3, Håkon Blekeli Spiten 3.

Bærum: Stian Mjøs 26, Sjur Dyb Berg 17, Shane Temara 17, Philipp Schwethelm 12, Ludvig Bergh 7, Benjamin Alknes Cox 6, Plaisir Nzitani Mukoko 5, Tobias Olberg 4, Eric Gilchrese 3, Emil Grosse 2.

 

Kontroll for Tromsø Storm

Tromsø Storm hadde følge av Nidaros Jets i førsteperioden (29-24), men vant den andre 23-9 og kontrollerte inn til seier 79-66.

Pål Bergs menn har ny hjemmekamp mot Nidaros Jets søndag og sine to siste kamper hjemme mot Gimle søndag 6. mars og mot Asker Aliens mandag 7.

Asker Aliens holder sjetteplassen med 12-12, Tromsø er nummer sju med 11-13 og Ammerud på åttendeplass rett bak med 9-13, så det er spenning om plasseringene før kampene de siste ukene.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Johannes Lange 18, Olle Welander 15, Rasheed Worrell 15, Hallvard Venstad Staff 13, Marcus Wynn 7, Aron Nielsen Finstad 5, Trym Andreas Engelsen 4, Simen A. Samuelsen 2.

Nidaros Jets: Chris Carter 13, Max Dahl Svendsen 13, Mateusz Nilsen 11, Arne Marius Grevskott 10, Mikkel Aarnes 10, Christian Tøfte 6, Tobias Edvardsen Øvermo 3.