Stian Mjøs briljerte med trepoengsskyting og spektakulære driver i Nadderudhallen. Her får han lagt to av sine 43 poeng, hardt presset av ligaens MVP og Frøyas mestscorende i kampen, Wayne Stewart. Til venstre i bildet er Cam Gregory, bak ser vi dommer Torkild Rødsand.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stian Mjøs briljerte med trepoengsskyting og spektakulære driver i Nadderudhallen. Her får han lagt to av sine 43 poeng, hardt presset av ligaens MVP og Frøyas mestscorende i kampen, Wayne Stewart. Til venstre i bildet er Cam Gregory, bak ser vi dommer Torkild Rødsand. FOTO: ERIK BERGLUND

Nå må Frøya vinne tre strake

Bærum har tre matchballer etter 105-90 i den andre semifinalen, men venter seg et desperat og aggressivt Frøya i tredjekampen i Bergen mandag.

Bærum – Frøya 105-90 (2-0 sammenlagt)

– Vi kommer til å møte et sultent lag som bare må «gønne på». Vi har flere matchballer nå og heldigvis litt pause fram til mandag, sa Stian Mjøs etter å ha gitt de 450 tilskuerne i Nadderudhallen mye å juble for i semifinale to.

Bærum-kapteinen var «heit» fra start, prikket inn 10 av 14 trepoengsforsøk og satte 9 av 9 straffer, til sesongbeste med 43 poeng.

– Offensivt er vi ganske skarpe, selv om ballen til tider stopper litt. Forsvarsmessig er det litt til og fra, vi får ikke dratt fra dem skikkelig, de kommer tilbake, konstaterte Mjøs.

 

– Fire som treffer 40 prosent

Bærums ballflyt i angrep og trepoengsarsenal ble for mye for Frøya også i tirsdagens semifinale. Da de blåkledde vant 110-83 i Frøya Arena i desember, satte de 21 treere, hvorav 10 fra Mjøs. I førstekampen som endte med Bærum-seier 95-84 i samme arena lørdag, ble det 19 – og nå 17 av 39, som betyr 43 prosent treff.

Men kan Bærum bli for avhengig av trepoengsskytingen?

– Det kan vi jo, men jeg føler det går på kvalitet av skudd, sier Mathias Eckhoff.

– Så lenge vi har fire spillere som treffer 40 prosent på trepoengere, skal vi ta de skuddene hver gang – og så skal det godt gjøres at samtlige har en dårlig skudd-dag. Mjøs fikk gode looks i dag, men Philipp (Schwethelm) som er en skytter i samme klasse fikk like gode uten å være like heit, presiserte Bærum-treneren.

 

Knallsterk femmer

Philipp Schwethelm traff 4 på 13 forsøk (30 prosent), men var uansett særdeles nyttig for hjemmelaget både i forsvar og med 17 poeng, 5 returer og 4 assists.

Eric Gilchrese viste sin allsidighet med 13 poeng, 8 assists, 7 returer og 3 steals, Shane Temara traff 2 av 5 treere og hadde 18 poeng pluss 9 returer, Sjur Dyb Berg 10 poeng og 9 returer.

Den femmeren er vanskelig å bryne seg på, og i sluttspillet blir det mer og mer de ledende spillerne som styrer.

Tirsdagens semifinale endte 105-90, men «bench score» var 4-6, resten av scoringene sørget lagenes førstefemmere for.

 

Overtråkk

Bærums lille bekymring var at Philipp Schwethelm røk på en overtråkk, 50 sekunder før kampslutt. Men tyskeren gikk på foten rett etterpå, så det bør være gode muligheter for at han spilleren tredjekampen i Bergen om seks dager.

Hjemmelaget gikk rett i føring med 6-0 og 14-2 og lot aldri Frøya få kontakt.

Seriemestrene kom sent i gang i Nadderudhallen, men viste klasse i glimt og nærmet seg flere ganger. De var 6 poeng bak på 31-25 og 33-27 tidlig i andre periode, men igjen var det en trepoenger fra Stian Mjøs som fikk Bærum tilbake på sporet.

Hjemmelaget gikk opp i 18 poengs ledelse (63-45 og 65-47), men Frøya kom innpå til 8 poeng (72-64) før Eric Gilchrese prikket inn en treer.

Og da Bærum raste opp i 87-68 tre minutter ut i fjerdeperioden, var løpet kjørt for de gule og røde.

 

– Én kamp av gangen

Nå må Frøya vinne tre på rad for å slå ut Bærum og komme til NM-finalene.

– Vi må bare tilbake på trening og tegnebrettet og ta én kamp av gangen, fastslo Wayne Stewart.

Ligaens MVP sto for dagens høydepunkt med en spektakulær dunk etter en drive fra venstresida, og endte med 26 poeng, 7 returer, 3 assists og 3 steals.

Men et lag som slipper inn 105 poeng, vinner sjelden.

– Forsvaret vårt er problemet akkurat nå. «Defense wins games» og vi må være klare til å slå tilbake mandag, sa Stewart.

 

Gregory våknet

Cam Gregory startet tregt, sto med null poeng til et par minutter før pause, men våknet til liv i tredje og fjerde periode. 2,03-mannen endte med 22 poeng og 14 returer, det aller meste i andre del av kampen.

På guardplass var både Juan Ferrales og Johan Flaa (begge 18 poeng) solide.

 

– Må være skarpe

Mathias Eckhoff er opptatt av at løpet ikke er kjørt og at Bærum må være skjerpet i tredjekampen mandag.

– Vi er selvfølgelig optimister nå, men vi må «close ut» og må være skarpe. Frøya vil helt sikkert komme med sitt beste skyts i tredjekampen, så vi må være enda bedre enn i dag, understreket Bærum-treneren.

PS. Stian Mjøs’ 43 poeng er tangering av Firi-ligaens sesongbeste som Chris Carter (Nidaros Jets) satte mot Tromsø Storm. 10 trepoengere er like mange som Mjøs hadde mot Centrum i Vulkanhallen 2. mars, den gangen 10 av 16. 

 

Poengscorere:

Bærum: Stian Mjøs 43, Shane Temara 18, Philipp Schwethelm 17, Eric Gilchrese 13, Sjur Dyb Berg 10, Gaute Haugen 2, Benjamin Alknes Cox 2.

Frøya: Wayne Stewart 26, Cam Gregory 22, Juan Ferrales 18, Johan Flaa 18, Daniel Alsaker Sandven 3, Ulrik Stranger-Johannessen 3.