Nikolas Skouen hadde en sterk kamp for Fyllingen, traff 5 av 6 trepoengere og endte på 20 poeng. Her får 33-åringen kommet seg unna Fredrik Kleivdal og lagt en layup. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Devin Gilligan, Ludvik Bergseng, Brage Slott Hovstad og Stian Mjøs.
FOTO: ERIK BERGLUND
Nikolas Skouen hadde en sterk kamp for Fyllingen, traff 5 av 6 trepoengere og endte på 20 poeng. Her får 33-åringen kommet seg unna Fredrik Kleivdal og lagt en layup. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Devin Gilligan, Ludvik Bergseng, Brage Slott Hovstad og Stian Mjøs. FOTO: ERIK BERGLUND

Møtes igjen i kvartfinaler?

Fyllingen må vinne én av sine to gjenstående kamper for å sikre bronseplassen i BLNO. I så fall blir det kvartfinalemøter med Bærum, som vil stille langt sterkere i sluttspillet enn i Nadderudhallen i går. Men også Fyllingen har noen ekstra ess i ermet.

M Bærum – Fyllingen 93-117

M Ammerud – Frøya 90-94

M Nidaros Jets – Asker Aliens 72-76

K Midtbyen – Ulriken Eagles 51-100

K Bærum – Bergen Elite 58-47

Et Bærum-lag med Sjur Dyb Berg, Eric Gilchrese, Raivis Scerbinskis og hjemvendte Emil Grosse (2,08) på benken hang med til inn i tredje periode (61-65) søndag før de ikke maktet å stå imot Fyllingens fysikk, klasse og angrepsstyrke lenger.

Skytteren Scerbinskis har en ryggskade og er inntil videre tvilsom også til sluttspillet, de tre øvrige er snart med. Gilchrese fikk en smell i kneet mot Ammerud sist, Berg har vondt i rygg og knær og ble hvilt, mens Grosse ikke fikk FIBA-klareringen i tide etter overgangen fra tysk basket.

– Det var egentlig ikke noe vits i å ha dem utpå her i dag, mente Mathias Eckhoff, vel vitende om at Fyllingen også er sannsynlig kvartfinalemotstander for Bærum – som ikke kan bli annet enn nummer 6 etter søndagens tap.

 

Trenger én seier

Fyllingen har mer å spille for i de to siste kampene, mot Gimle i Gimlehallen onsdag og hjemme mot Centrum Tigers søndag.

Med 19-9 i seire og tap har Calix Black Ndiayes mannskap et godt grep om tredjeplassen, men Tromsø Storm og Frøya har begge 19-10 og kan gå forbi med seier i sin siste kamp, hvis Fyllingen taper begge sine.

Én seier holder for Fyllingen, fordi de har innbyrdes-overtaket på begge de to nærmeste konkurrentene.

 

– Alle kan slå alle

– Vi må vinne minst én, og det er på ingen måte lette kamper med Gimle og et Centrum-lag som er mye bedre enn de har vært på lenge, sier Ndiaye.

Han tenker ikke taktisk for å se an motstander i en kvartfinale.

– For oss er det viktigst å spille så god basket som mulig, så vi kan komme inn i sluttspillet med momentum. Lagene fra nummer 1 til 6 på tabellen er så jevne og at alle kan slå alle, så det gjelder å ha et skadefritt og best mulig lag på banen. Calix Black Ndiaye, understreker Fyllingen-treneren.

 

Fivelstad tilbake

Magne Fivelstad som snittet på 15,5 poeng og 9,7 returer forrige sesong er tilbake i trening og blir den viktigste forsterkningen i sluttspillet.

– Vi jobber inn Magne, Peter Bullock vil være tilbake og Michael Steadman skadefri igjen til kvartfinalene, bekrefter Calix Black Ndiaye.

Laget hans er nå mestscorende i ligaen med 92 poeng i gjennomsnitt pr. kamp (Tromsø Storm har 91,9), men er ikke like imponerende defensivt. Etter 109-113 i Tromsø lørdag slet Fyllingen-forsvaret også med Bærums unge mannskap i søndagens kamp, selv om de til slutt vant komfortabelt 117-93.

– Vi slipper inn altfor mye og må jobbe med det, fastslo Ndiaye.

 

Tangerte sesongrekorden

Bærum fikk store problemer med Fyllingens fysikk og spesielt «lokomotivet» Devin Gilligan og den latviske forwarden Ivars Zvigurs.

Gilligan tangerte sin BLNO-sesongbeste med 55 i effektivitet etter 35 poeng, 14 returer, 9 assists og 5 steals – og traff 4 av 7 trepoengere, etter 0 av 11 i Tromsø lørdag.

Zvigurs endte på 24 poeng og 10 returer.

Samtidig skjøt gjestene fra Bergen glimrende: 50 prosent på trepoengerne med 16 av 32 og 75 prosent på topoengsskudd, 28 av 37 – riktignok med en god del layups.

Nikolas Skouen prikket inn 5 av 6 treere og bekreftet sin solide form.

Stian Mjøs hadde 23 poeng og 10 assists for Bærum og traff på 4 av 10 trepoengere, mens 18-årige Fredrik Kleivdal stadig tar steg og denne gang noterte seg for 16 poeng, 7 returer, 3 assists og 2 blokker.

16-åringene Oscar Hellebust og Ludvik Bergseng markerte seg også solid med henholdsvis 19 og 13 poeng, Hellebust med 5 trepoengstreff på 12 skudd.

 

– Skandaløst dårlig forsvar

Mathias Eckhoff var likevel en misfornøyd coach.

– Jeg syns vi spilte skandaløst dårlig forsvar og er skikkelig skuffa. Vi har egentlig vært gode i forsvar i år selv om vi har spilt med et ungt lag, men ikke i dag. Det jeg prøver å fortelle dem at de kan ikke stå og reagere, de må være i forkant av situasjonene, det er da vi er gode.

– Samtidig må vi nå prioritere å bli hele inn i et sluttspill. Jeg regner jo med at det blir Fyllingen igjen, men har tiltro til laget vårt og gleder meg til å spille mot dem, sier Bærum-treneren.

 

Poengscorere Bærum – Fyllingen (93-117):

Bærum: Stian Mjøs 23, Oscar Hellebust 19, Fredrik Kleivdal 16, Ludvik Mürer Bergseng 13, Steffon Mitchell 12, Brage Slott Hovstad 8, Amar Pinjo 2.

Fyllingen: Devin Gilligan 35, Ivars Zvigurs 24, Nikolas Kvåle Skouen 20, Fiifi Aidoo 12, Jacob Røysland 10, Bouna Black Ndiaye 5, Nicolas Gundersen Ballone 3, Christian Mikkelsen Skagen 3, Itthiphat Sumpaopong 3, Jovan Radulovic 2.

 

Frøya hjem med to seire

Frøya fulgte opp lørdagens seier over Oppsal (101-82) med å slå Ammerud på Apalløkka.

Hjemmelaget hadde Xavier Sewell tilbake etter skade, men samtidig sto Mustapha Dibba over etter overtråkket mot Bærum forrige uke.

Likevel var Ammerud på hugget fra start og ledet på det meste med 19 poeng (39-20) og til langt ut i tredje periode.

Det sto 68-68 før siste periode og Ammerud hang med til sluttminuttene og stillingen 80-81 med 2:55 igjen på tavla. Da ble Samba-Johan Hellebust Jaw en matchvinner for gjestene med to raske 3-poengstreff, ett fra hvert av hjørnene i Apalløkkahallen – til 87-80, før John Knight løp inn to nye poeng til 89-80.

Ammerud kjempet seg innpå til 86-89 og til 88-92, men måtte feile for å stoppe klokka. Og da Jørgen Lamo traff to straffer til 94-88 med 11 sekunder igjen, var Frøya-seieren klar.

USA-importene John Knight III og DeAngelo Stewart endte på 33 poeng hver og var konstante angrepstrusler for Frøya. Stewart hadde i tillegg 10 returer og 4 assists, Knight 7 steals og 3 assists. Jørgen Lamo gjorde en ny, sterk kamp med 11 poeng og 6 returer, Samba-Johan Hellebust Jaw ble avgjørende med sine innhopp spesielt i fjerde periode.

Xavier Sewell scoret 30 poeng i sitt comeback for Ammerud, mens lagkaptein Andreas Isaksen satte 7 av 10 trepoengere (!) og lenge holdt hjemmelaget i kampen. Bryan Battle var som vanlig allsidig og solid og endte med 19 poeng, 6 returer, 4 steals og 4 assists.

 

Poengscorere Ammerud – Frøya (90-94):

Ammerud: Xavier Sewell 30, Andreas X. Isaksen 23, Bryan Battle 19, Miilah Kombat 7, Jonatan Hjelseth Mæhlum 7, Orji Okoroafor 2, Kevin Austria 2.

Frøya: John Knight III 33, DeAngelo Stewart 33, Jørgen Lamo 11, Samba-Johan Hellebust Jaw 9, Nikola Roso 6, Christopher J. Dalland 2.

 

Håpet lever for Asker

Et Nidaros-lag med bare åtte spillere og uten Jakob Baiden presset Asker Aliens helt til sluttminuttene i Trondheim Spektrum, men gjestene dro i land en særdeles viktig seier, 76-72.

Det betyr at Asker (6-22) fortsatt kan ta igjen Oppsal (7-21) og kapre niendeplassen som gir ny kontrakt i BLNO, mens nummer 10 må slå følge med Nidaros Jets (2-27) inn i kvalifiseringsturneringen som spilles i Trondheim helgen 24.- 26. mars.

Skal Asker klare det, må de vinne mot Bærum i Nadderudhallen eller mot Kongsberg Miners hjemme i Leikvollhallen lørdag – og håpe på at Oppsal taper sine to siste kamper borte mot Centrum Tigers og Tromsø Storm.

Lagene lå likt på stillingen 70-70 med under 4 minutter igjen å spille, men Nidaros Jets øynet sjansen til en sjelden seier da Ole Flock Hogstad la inn 72-70. Men det var hjemmelagets siste scoring og i stedet senket Joshua Hart og Ludvig Bergh hver sin trepoenger for Asker Aliens da det gjaldt som mest.

Hart var toppscorer med 25 poeng, Bergh la 4 av 9 trepoengere og endte på 16 poeng, mens Amir Yusuf ruvet under kurvene og hadde 12 poeng og 17 returer.

Brage Sørensen var tilbake for Nidaros Jets, storspilte og noterte seg for 20 poeng og 9 returer. Mats Bergsjordet hadde en solid kamp med 11 poeng, 7 returer og 6 assists, mens Ole Flock Hogstad satte 5 av 11 trepoengere. Mikkel Aarnes hadde også sterke tall med 13 poeng, 7 assists og 7 returer, men hadde en dag der skuddene ikke satt.

 

Poengscorere Nidaros Jets – Asker Aliens (72-76):

Nidaros Jets: Brage V. Sørensen 20, Ole Flock Hogstad 18, Mikkel Aarnes 13, Mats Bergsjordet 11, Jo Mathias Bjørnevog Ramberg 10.

Asker Aliens: Joshua Hart 25, Ludvig Bergh 16, Tom Dumont 13, Amir Yusuf 12, Oliver Bergstad 7, Jørgen Kjesbu 3.

 

Ny 100-poengskamp for Ulriken

Ulriken Eagles tok sin 20. strake seier og nådde 100 poeng for femte gang denne sesongen da Midtbyen ble slått 100-51.

Det til tross for at seriemestrene hadde sesongens dårligste 3-poengskamp med bare 13 prosent treff – 3 av 23.

Gjestene gikk tidlig opp i en klar ledelse med 19-6 etter 6 minutter og dro fra i alle fire periodene.

I et jevnt Ulriken-lag var Stine Austgulen toppscorer med 19 poeng og Synne Jacobsen mest effektiv med sine 14 poeng, 9 returer og 6 assists. Aurora Sørbye hadde 8 assists, mens 16-årige Anna Linnea Hovig Wikstrøm markerte seg med 16 poeng på 17 minutter.

Dominique Leonidas førte an for Midtbyen med 16 poeng og 14 returer.

 

Poengscorere Midtbyen – Ulriken Eagles (51-100):

Midtbyen: Dominique Leonidas 16, Emma Tallaksen 12, Ulrikke Bentsen 10, Ingeborg Nævdal Gundersen 5, Lana Lacken 3, Sofia Brown 3, Maria Bruvik 2.

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 19, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 16, Maren Hoff Austgulen 14, Synne Jacobsen 14, Aurora Sørbye 14, Celine Klett 9, Nora Anie Hisdal 6, Katrine Vinther Fjærestad 4, Sunniva Sørbye 4.

 

Bærum avgjorde i 4. periode

Bærum tapte for Bergen Elite (46-48) i Amalie Skram-hallen i januar, kanskje den største overraskelsen i hele BLNO-sesongen.

Søndag måtte serietoeren slite igjen for å slå laget på sjetteplass i ligaen. Bergen Elite ledet gjennom tre perioder og på det meste med 15 poeng (29-14) før hjemmelaget begynte sin forventede opphenting.

Etter 10, 9 og 14 poeng i de tre første periodene og 33-38 før den fjerde, løsnet det for Bærum med Makana Stones personlige 11-0-run fra start i fjerdeperioden – som endte med solide 25-9 i hjemmelagets favør.

Stone utlignet til 38-38 og sendte Bærum foran med 44-38 etter to raske 3-poengere. For etter 0 av 8 ved pause og 1 av 15 før fjerde periode, kom endelig treffene.

– Når vi spiller mot soneforsvar som det Bergen Elite bruker, handler det om å treffe på skudd ute for å strekke sona. Men vi bommer og bommer og er ikke flinke til å ta offensive returer eller benytte andre muligheter. Og så kaster vi bort ballen altfor mye, erkjente Ola Gravem Knutsen.

Bærum hadde 25 turnovers i kampen, 21 allerede midtveis i tredje periode. Treffprosenten på trepoengere økte til 25 med 6 av 24 tilslutt – etter 5 av 9 i fjerdeperioden.

Makana Stone endte på 23 poeng, 9 returer og 4 steals, mens Julie McCarthy var mest effektiv med sine 11 poeng, 11 returer og 5 blokker.

– Heldigvis kommer Makana inn og treffer skudd fra start i fjerde periode og skaffer oss den rytmen og selvtilliten vi trenger.

Bergen Elite leverte en god kamp så lenge kreftene holdt. Kristin Skåtun Hannestad hadde 11 poeng og 11 returer og satte 3 av 5 trepoengere, Ane Schanke-Næss hadde 6 assists, 5 steals og 3 blokker i tillegg til 5 poeng, mens Tuva Andersen var fremste angrepsvåpen med skudd og driver og endte på 14 poeng.

 

Poengscorere Bærum – Bergen Elite (58-47):

Bærum: Makana Stone 23, Julie McCarthy 11, Abbey Hoff 10, Selma Deisz 5, Camilla Gjerstad 5, Tiril Rokne Hjelde 2, Bodil Brokhaug 2.

Bergen Elite: Tuva Andersen 14, Kristin Skåtun Hannestad 11, Sunniva Vik Pettersen 7, Emma Thowsen Harloff 5, Ane Schanke-Næss 5, Rikke Sjumarken 5.