Torgrim Sommerfeldt sørget for både 96-94 og matchvinnerscoringen til 98-96 for Kongsberg Miners i siste minutt av kampen mot Ammerud. Her er landslagsguarden med en floater tidligere i fjerde periode. Med ryggen til er fra venstre Jordan Session, Mustafa Dibba (delvis skjult) og Marin Mornar. Bak til høyre ser vi Ognjen Nisavic og i midten bak er dommer Filip Szczesny.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Torgrim Sommerfeldt sørget for både 96-94 og matchvinnerscoringen til 98-96 for Kongsberg Miners i siste minutt av kampen mot Ammerud. Her er landslagsguarden med en floater tidligere i fjerde periode. Med ryggen til er fra venstre Jordan Session, Mustafa Dibba (delvis skjult) og Marin Mornar. Bak til høyre ser vi Ognjen Nisavic og i midten bak er dommer Filip Szczesny. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Kongsberg på god vei mot sølv

Ammerud imponerte, ledet med 16 poeng og viste at de blir alt annet enn en walkover for seriemester Frøya i kvartfinalene. Men Kongsberg Miners hentet inn alt, vant 98-96 i sluttsekundene og tok et langt steg mot andreplass og sølv.

Ammerud – Kongsberg Miners 96-98

Seieren betyr sølv til laget fra sølvbyen hvis de slår nestjumbo Nidaros Jets i Trondheim søndag. Da kommer Kongsberg Miners opp i 19-7 i seire og tap, mens Gimle vil få 19-8 om de vinner borte over Tromsø Storm.

– Vi håper jo det, men vi skal først slå Nidaros. Vi respekterer dem og skal gjøre vårt beste der oppe, sa Miners-coach Doug Marty etter at thrilleren i Apalløkkahallen var avgjort.

Ammerud ledet med 16 poeng like før pause (57-41), men Kongsberg Miners hentet inn det meste i løpet av tredje periode og gikk i ledelsen da Marin Mornar satte inn 88-87 med 3:05 igjen å spille.

AJ Harris sendte hjemmelaget foran med 92-88 etter en drive og en trepoenger og sørget også en lekker assist til Mustafa Dibba som la inn 94-92 da 1:25 gjensto.

 

94-94 og 96-96

Mornar til Aly Hudgins ga 94-94, Torgrim Sommerfeldt fikk inn en steal og satte inn 96-94 til Miners inne i siste minutt, men Harris utfordret igjen og utlignet til 96-96.

Så var det Sommerfeldt som tok med seg ballen inn i feltet og prikket inn 98-96 – 12,9 sekunder før slutt.

Ammerud rakk et kontrollert angrep og Mustafa Dibba fikk skutt, men ballen ville ikke oppi, Miners fikk returen – og kampen var over.

 

Roste Ammerud

Torgrim Sommerfeldt kom så å si rett fra overtimeseieren med landslaget i Kosovo til en ny basket-thriller, der han selv fikk hovedrollen og ble matchvinner i sluttminuttet.

– Alltid gøy det, men vi spilte god lagbasket og det var mye annet som dikterte kampens utfall, mente 32-åringen.

– Det er jo ikke bra at vi slipper inn 60 poeng i første omgang, men vi må gi kred til Ammerud også. De har vært veldig bra nå i slutten av sesongen og har slått Gimle to ganger, så det er ikke lag man kan ta lett på. Da vinner de. De har en utrolig rask pointguard (Harris) som har funnet skuddet sitt også, han er enormt lei å ha med å gjøre. De har store og sterke insidespillere, så det er et farlig lag som vi må ha masse respekt for, presiserte Sommerfeldt.

 

Sterk opphenting

Samtidig viste Kongsberg Miners styrke ved å komme tilbake fra 16 poeng minus og vinne kampen. Ammerud var også seige å få has på, og satte inn motstøt hver gang Miners nærmet seg og nesten hadde kontakt i tredje og begynnelsen av fjerde periode.

Spesielt AJ Harris (29 poeng og 12 assists) og Jordan Session (26 poeng og 13 returer) var vanskelige å stoppe.

Men til slutt var tabelltoeren sterkest, i en kamp som ble avgjort av små marginer.

– Session og Harris ga oss problemer, de andre på Ammerud også, de skjøt en høy prosent og hadde en veldig god kamp, konstaterte Doug Marty.

– Vi skulle presse Harris mer i andre omgang, håpet de skulle misse litt mer og samtidig delte vi ballen bedre. Men det var jevnt og kunne gått begge veier. Heldigvis kom Torgrim opp med en «big winner», fastslo Miners-treneren.

 

Frøya i tre kamper - eller fire?

Publikum på Apalløkka fikk se en underholdende kamp som ikke ble avgjort før i de aller siste sekundene. Det borger for et spennende sluttspill, og Ammerud må utvilsomt være det beste nummer 8-laget som har gått inn i kvartfinalen de siste årene.

Nå får de minst tre kamper på rad mot serievinner Frøya:

Siste kamp i Firi-ligaen på hjemmebane søndag og deretter første kvartfinale i Frøya Arena lørdag 12. med retur på Apalløkka torsdag 17. mars. Står det 1-1 etter to kamper, har Frøya den tredje og avgjørende hjemme i Bergen søndag 20.

 

– Viktig kamp søndag

Etter det Ammerud har vist de siste ukene, kan nummer 1 mot 8 bli en spennende kvartfinaleserie.

– Vi er fornøyde med store deler av kampen i dag og leder jo med 10 og 16 poeng og har god kontroll til tider. Så har vi noen breakdowns som «dreper» oss, fastslo Andreas Isaksen.

– Men vi har vist både mot Gimle og Kongsberg hvor solide vi kan være. Nå håper vi kampen mot Frøya søndag kan bli like bra, sa Ammerud-kapteinen.

Selv om den siste kampen plasseringsmessig er uten betydning, blir det en viktig generalprøve for begge lag før de skal møtes i kvartfinaler.

– Like viktig, om ikke viktigere. Den setter linja for sluttspillet både mentalt og resultatmessig. Men det å komme fra en kamp som i dag tror jeg er bra. Vi spiller solid og taper, så da er vi ekstra tent på søndag, mener Isaksen.

 

10 seire og mange knepne tap

Frøya har vunnet 21 av 26 kamper hittil i Firi-ligaen, og Ammerud er underdog og outsider – i og for seg et behagelig utgangspunkt.

– Frøya er et bånnsolid lag, sammensveisa og en veldig stor utfordring for oss. Vi har ikke råd til den typen feil vi gjorde i dag. Men resultatene i ligaen og det vi har vist i dag, forteller at alle kan slå alle, mener Andreas Isaksen.

Ammerud har 10 seire på 25 kamper, men tap med 1 og 3 poeng for Asker, 2 for Kongsberg og to ganger med 3 poeng for Fyllingen. Det viser at tabellposisjonen med litt mer flyt og marginer i sluttminuttene fort kunne vært noen hakk bedre.

Laget fra Oslo Øst har tapt de to første kampene mot Frøya denne sesongen, begge på bortebane: 78-90 i november og 80-109 i januar.

 

Traff 10 av 15 trepoengere

Begge lag skjøt imponerende i Apalløkkahallen. Ammerud hadde 10 treff på 15 trepoengsforsøk, etter 4 av 7 fra AJ Harris, 3 av 5 fra Aksel Barkvoll, 2 av 2 fra Jordan Session og 1 av 1 fra Andreas Isaksen.

Kongsberg la 13 trepoengere av 29 (44 prosent), med 4 av 7 fra Matias Save som best.

Aly Hudgins var gjestenes ledende spiller og endte med 25 poeng, 10 returer og 4 assists.

Poengscorere:

Ammerud: AJ Harris 29, Jordan Session 26, Aksel Hamremoen Barkvoll 13, Mustafa Dibba 12, Andreas X. Isaksen 6, Fredrik Hårstad Trana 6, Orji Okoroafor 4.

Kongsberg Miners: Aly Hudgins 25, Ognjen Nisavic 23, Matias Save 16, Bryan Alberts 12, Marin Mornar 12, Torgrim Sommerfeldt 10.