AJ Harris bidro med fart, spektakulære driver og med 7 poeng, 8 assists og 3 steals på sine 27 minutter - før han måtte ut med en liten overtråkk i sluttminuttene. Her er Kongsbergs amerikanske pointguard i en luftig avslutning mot Centrum-kaptein Johannes Dolven. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Kongsberg klatret til andreplass

– Det beste vi har levert så langt denne sesongen, men det er bare starten på en bra innspurt. Jeg føler vi kommer til å bli enda mye bedre, sa lagkaptein William Lybæk etter at Kongsberg Miners hadde rykket fra Centrum Tigers tidlig i andreperioden i Vulkanhallen og aldri latt hjemmelaget komme inn i kampen igjen.

M Centrum Tigers – Kongsberg Miners 81-95

M Frøya – Bærum 65-79

M Tromsø Storm – Nidaros Jets 72-66

K Bergen Elite – Ullern 30-71

Vinneren av oppgjøret i Vulkanhallen ville ta sin 15. seier og innta andreplassen på BLNO-tabellen inntil videre – og Miners fikk både seieren og en god porsjon selvtillit med seg hjem til Kongsberg.

Med 15-7 er Juan Ferrales’ menn nå et lite steg foran Centrum Tigers (14-9), Tromsø Storm (14-8) og Frøya (13-8), mens også Bærum (11-9) meldte seg på i tetstriden med seieren over Frøya søndag.

Bak dem kommer også Gimle (10-11), som ikke kan avskrives med ni gjenstående kamper.

Flaa i foultrøbbel

Centrum holdt følge med Kongsberg bare i en drøy periode i Vulkanhallen og ble også svekket av at playmaker og toppscorer Johan Flaa tidlig kom i foultrøbbel. Da Flaa fikk sin tredje foul midtveis i andre periode, var stillingen 29-33. Fram til pause vant gjestene 17-4 og ledet plutselig 50-38.

Miners vant fyrverkeri-perioden 30-16 og skaffet seg et forsprang Centrum aldri kunne hente inn.

De suste opp i 18 poeng (67-49), men hjemmelaget kjempet seg innpå til 7 (64-71) før det glapp igjen med tre raske scoringer fra Jordan Roberts, AJ Harris og Erik Lie Viken.

Det ble 20 poeng (95-75) før Centrum fikk pynte litt på scoren i sluttminuttene.

Mange angrepsvåpen

Mye var imponerende hos Kongsberg.

Marin Mornar var tilbake fra skade og spilte ikke mer enn 16 minutter, men virket bra igjen og bidro med 11 poeng etter blant annet å ha satt 2 av 3 trepoengere.

Fem spillere endte med tosifret score og tre rett under på 9, 7 og 7.

William Lybæk var mestscorende med 19 poeng, Jordan Roberts mest effektiv med 3 av 4 på trepoengere, 15 poeng og 9 returer.

Viktigst for fremgangen er at Tobias Rotegård er kommet inn og allerede har funnet sin plass i laget. Mot Centrum viste 23-åringen fram sin klasse med blant annet flere assists (hadde 6, flest i kampen) og totalt 12 poeng på 27 minutter.

Ni spillere var på banen i 10 minutter eller mer, alle scoret.

– En ny dimensjon

Og Miners traff 45 prosent på trepoengere, 11 av 24. Her var Centrum like gode, med 44 prosent etter 13 av 29 – og med Stian Emil Berg som kampens 100-prosentskytter med 3 av 3.

– Tobias har gitt laget vårt en ny dimensjon, som en litt annen type enn oss andre, gitt oss rytme og flyt, mener William Lybæk.

– Han er en allsidig spiller med veldig mange kvaliteter. I basket-Norge er han kjent som en skytter, men vi som ser ham på trening hver dag forstår at han ikke bare er det. Han bringer masse positiv energi inn i laget vårt. Vi får bare håpe han ikke drar ut igjen før seint i sesongen, sier Miners-kapteinen.

– Vi kan rotere med mange og vi spiller opp mot vårt potensial. Men det er bare starten på en bra innspurt, jeg føler vi kommer til å bli enda bedre.

– At Marin (Mornar) spiller bare 16 minutter og vi likevel vinner komfortabelt, forteller mye om hvor mange steg vi har tatt den siste tida, så stor kred der til coaching-teamet vårt. De har endret på en del ting og nå begynner det virkelig å se bra ut for oss, understreker Lybæk.

Fyllingen neste

Tobias Rotegård stortrives med å være tilbake i Miners-trøya etter seks år.

– Vi var solide defensivt og begynner å komme dit hvor vi kan holde trykket gjennom hele kampen, mente den 2,01 m lange landslagsguarden, som har antydet at han kan forsvinne til Australia i april – midt i NM-sluttspillet.

Inntil videre ser han fram til Kongsbergs to kommende hjemmekamper: Fredag mot serieleder Fyllingen, søndag mot Frøya. Inntil videre er det usikkert om Fyllingens triple-double-mann og forsvarsklippe Isaac Likekele vil rekke kampen. Han har vrikket ankelen og sto over mot Bærum lørdag.

– Vi håper jo han spiller, vi vil spille mot fulle lag i de største kampene, fastslår Rotegård.

Tidligere Miners-spiller Petar Kutlesic var Centrums bestemann søndag og toppscorer med 20 poeng.

Centrum Tigers skal raskt ut i to nye hjemmekamper, onsdag mot Oppsal og lørdag mot Nidaros Jets.

Poengscorere Centrum Tigers – Kongsberg Miners (81-95):

Centrum Tigers: Petar Kutlesic 20, Johan Flaa 14, Stian Emil Berg 11, Anders Nymo 9, Ulrik Stranger-Johannessen 9, Sivert Wærstad Nordheim 5, Elias Demoniere 4, Johannes Dolven 4, Øyvind Lied Torsetnes 3, Nikola Antanasijevic 2.

Kongsberg Miners: William Lybæk 19, Jordan Roberts 15, Tobias Rotegård 12, Åke Swahn 12, Marin Mornar 11, Erik Lie Viken 9, AJ Harris 7, Aly Hudgins 7, Eldar Hjertø Alagic 3.

Sterk borteseier for Bærum

Frøya holdt følge med Bærum til 44-44 midtveis i tredje periode, men en 3-poenger fra Oscar Hellebust og to raske scoringer fra Sjur Dyb Berg og Stian Mjøs ga gjestene 7-0 på et minutt og et overtak de lyseblå aldri ga fra seg.

Med 79-65 tok Bærum sin 11. seier (11-9) og nærmer seg Frøya (13-8) på femteplass og lagene foran på tabellen.

Sjur Dyb Berg var kampens gigant og endte med 26 poeng og sesongrekord for ligaen i antall returer, 23. Landslagsforwarden satte 5 av 6 straffer, 9 av 14 topoengsskudd og 1 av 2 treere, samtidig som han hadde 2 assists, 1 steal og ingen turnovers på sine 36 minutter.

28-åringen var også hovedårsaken til at Bærum vant returstatistikken 47-37, til tross for at hjemmelagets JD Muila hadde en ny, sterk kamp med 20 poeng og 13 returer.

Bærum møter Asker Aliens i utsatt kamp i Nadderudhallen torsdag og spiller ny hjemmekamp mot Nidaros Jets søndag. Frøya skal ut i tøff bortekamp mot Kongsberg Miners søndag.

Poengscorere Frøya – Bærum (65-79):

Frøya: JD Muila 20, Etienne Nasser Aspevik 11, Christopher Dalland 8, Jørgen Lamo 8, Valen Tejada 7, Marcus Larsson 6, Ali Akil 3, Kim-Abdou Ndow 2.

Bærum: Sjur Dyb Berg 26, Stian Mjøs 16, Oscar Hellebust 9, Fredrik Kleivdal 8, Ludvik Mürer Bergseng 7, Osseynou Mbow 5, Jonas Øye Hansen 3, Scott Priestley 3, Herman Ingstad 2.

Fuller ute – men Tromsø reddet seieren

Den dårlige nyheten fra Tromsø: Lagets ledende spiller og ligaens nest-toppscorer Xavier Fuller er ute med en hamstringskade og trolig ute i seks til åtte uker. Det betyr at 23-åringen med 25,9 poeng i snitt pr. kamp bare kanskje kan rekke sluttspillet som begynner med kvartfinaler i den sjuende uka fra nå. I verste fall går han glipp av hele sluttspillet. I så fall er Tromsø Storm ille ute.

At hjemmekampen mot Nidaros Jets skulle ende med seier, virket usannsynlig da Burak Kizilirmak satte en trepoenger til 66-54 for tabellnieren da bare 6 minutter gjensto.

Avgjorde med 18-0-run

Men spesielt Johannes Lange nektet å gi opp håpet: Lagkaptein utfordret, gikk til kurven, ble feilet og scoret – og satte 17 poeng i perioden, etter 9 av 9 på straffer.

Nidaros hadde seieren i lomma, men sluttet å score, fikk 0-18 mot seg de siste 6 minuttene og tapte 66-72.

Dermed rotet trondheimslaget også bort muligheten til å ta et viktig steg forbi Asker Aliens og øke avstanden til Ammerud fra én til to seire.

Nå venter bortekamper mot Centrum Tigers og Bærum kommende helg og deretter dobbeltkamper hjemme mot formlaget Gimle.

Nidaros har mistet sin toppscorer Dominic Borgialli som bare skulle spille første seriehalvdel før han dro tilbake til Italia, og laget kom til Tromsø uten både Christian Tøfte og Bernat Godall.

Likevel var de nær ved å ta en sterk seier i Tromsøhallen, etter solid skyting tidlig i kampen. Filip Øverli la sine fire første 3-poengere og endte med 4 av 6, laget hadde truffet 7 av 11 til pauseledelse 38-30.

Men foulproblemer for Ringo Dau og Emil Grosse og total kollaps i sluttminuttene ødela alt.

Stillingen var 66-66 da lagene gikk inn i siste minutt, men Johannes Lange la inn 68-66 og satte 4 av 4 straffekast i sluttsekundene etter at Nidaros hadde rotet bort sine siste angrep.

Johannes Lange endte med 22 poeng og 5 assists etter å ha scoret 17 i fjerdeperioden. Joachim Aabel traff 3 av 3 trepoengere, Giedrius Stankevicius hadde 17 poeng og 10 returer og Reggie Agbeko 12 poeng og 13 returer.

Poengscorere Tromsø Storm – Nidaros Jets (72-66):

Tromsø Storm: Johannes Rydningen Lange 22, Giedrius Stankevicius 17, Reggie Agbeko 12, Joachim Vogt Aabel 10, Christopher Dobrée-Bell 6, Isak Ramirez Nilsen 4, Marcus Wynn 1.

Nidaros Jets: Righ Lual Dau 18, Burak Kizilirmak 14, Filip Øverli 12, Ole Flock Hogstad 10, Emil Grosse 9, Mats Bergsjordet 3.

To perioder nok for Ullern

Bergen Elite ledet 11-10 etter første periode, men ble overkjørt med 30-3 og 18-5 i de to midterste periodene og måtte tåle et klart og ventet tap for tabelltoer Ullern.

Hjemmelaget åpnet basketåret med sesongens første seier (67-62 over Ammerud), men gikk på et 103-poengstap for Ulriken (28-131) i det påfølgende oppgjøret – med svært redusert lag.

Mot Ullern var Sigrid Hardie, Ane Schanke-Næss, Rikke Sjumarken og Karoline Falch-Monsen tilbake, og da kan det se bedre ut for de kommende kampene.

17-årige Sophia Priestley var kampens ledende spiller med 20 poeng og 12 returer – og satte 7 av 7 straffer. Micol Torresani traff 5 av 8 trepoengere og endte med 19 poeng.

Ullern har hjemmekamp mot Ammerud onsdag og skal ut i bortekamp mot Bærum søndag. Bergen Elite flyr til Oslo og møter Asker Aliens lørdag og Ammerud søndag.

Poengscorere Bergen Elite – Ullern (30-71):

Bergen Elite: Emma Thowsen Harloff 11, Karoline Falch-Monsen 4, Sigrid Hardie 4, Maren Eskeland Schütz 4, Victoria Aas Minne 3, Sunniva Vik Pettersen 2, Rikke Sjumarken 2.

Ullern: Sophia Priestley 20, Micol Torresani 19, Vilde Havnes 7, Maren Vieth Mildestvedt 6, Fanny Dyngeland-Sundén 5, Hannah Tomren Kristoffersson 5, Tori Solberg Halvorsen 4, Camilla Wold Wægger 3, Helena Eckhoff-Eliassen 2.