"DAGENS MANN: Her dunker Cole Long inn to poeng for Tromsø. Han herjet mot Asker. FOTO: ERIK BERGLUND"
"DAGENS MANN: Her dunker Cole Long inn to poeng for Tromsø. Han herjet mot Asker. FOTO: ERIK BERGLUND"

Kjempeavslutning av Tromsø sørget for storseier

Et Joshua Hart-løst Asker hang lenge med mot Tromsø, men gikk tom for krefter og tapte til slutt med 28 poeng. Cole Long herjet med 27 poeng, 18 returer og 5 assists i 82-54-seieren.

Resultater

Asker Aliens-Tromsø Storm 54-82
Centrum Tigers-Gimle 53-67
Fyllingen-Nidaros Jets 107-48

Askers beste spiller denne sesongen var ikke med mot Tromsø Storm lørdag som følge av en skade i kneet. Uten ham ble det tøft og til slutt et 28-poengstap for Per Tøien og co.

Og det meste handlet om Cole Long i Leikvollhallen lørdag. Long scoret 14 av Tromsøs 15 første poeng og endte med 27 poeng og 18 returer i storseieren. Han satte fire trepoengere og seks skudd fra gulvet og var svært toneangivende da Tromsø vant sin tredje kamp for året.

- Cole er fantastisk for oss i dag. Han traff skuddene sine og steppet opp for oss. Han har vært veldig god hele sesongen og viste hvorfor han blir viktig for oss fremover med denne prestasjonen, sier Johannes Lange om rekkekameraten sin.

- Cole har vært veldig positiv for oss, det er det ingen tvil om. Han er en go-to-guy som kan skape ting på egenhånd. Han er en veldig habil skytter og kan skape rom og sitt eget skudd, og i dag skapte han også en del for oss andre også. Han var aktiv og hadde mye energi, sier Aron Finstad.

Long-show innledningsvis

Asker kom godt i gang og var foran 10-7 da Ludvig Bergh satte en topoenger fem minutter ut i oppgjøret. Det var også siste gang hjemmelaget ledet i Leikvollhallen. Long svarte hver gang Asker scoret og var et angrep alene innledningsvis i kampen. 

Hjemmelaget kunne utlignet da Bergh fikk to straffer på 21-23, men han bommet på den ene, og da gikk det fort fra 22-23 til 22-35. Alexander Smari Hauksson fikk stoppet noe av blødningen med en trepoenger til 25-35, men Petar Radojicic scoret omgangens to siste poeng. Det sto 37-25 til Tromsø til pause.

Men en 12-poengsledelse er ingenting i basket. Ledelsen var kuttet til 35-39 halvveis ut i den tredje perioden, men så gikk Tromsø på nok et “run” - de scoret sju strake poeng og fikk til slutt en luke på 12 poeng (53-41) før siste periode.

Runs fra Tromsø

Der hadde ikke Asker noe som helst å stille opp med. Hjemmelaget ga det et heroisk forsøk innledningsvis i perioden og var 11 poeng bak (49-60) tre og et halvt minutt ut i perioden, men så gikk Tromsø på nok et “run”:

* En topoenger fra William McDonald, en treer fra samme mann, to poeng fra Radojicic og en trepoenger fra Joachim Aabel - uten at Asker klarte å score imellom - gjorde at kampen var avgjort halvveis ut i perioden med 70-49-ledelse til Tromsø.

- Vi klarte å dra ifra i andre halvdel. De lå og lurte litt - vi ledet og hadde styringen - men det var bra at vi klarte å dra ifra med de ti strake poengene. Det ble til slutt en overbevisende seier, sier Finstad.

Med en sterk Tromsø-avslutning vant gjestene 82-54. 

- Det var deilig med en seier. Jeg synes egentlig vi spiller en bra kamp. Vi får åpne skudd og mye av det vi vil ha, men skuddene sitter ikke helt i store deler av kampen. Jeg er likevel fornøyd med at vi klarer å trekke det lengste strået, selv om vi lot de henge med lenge, sier Lange.

- Men vi fortsetter å mate på og gjør det vi vil gjøre, og skuddene satt til slutt. Vi klarte å ikke bli frustrerte og spilte bra sammen, og da ble det en grei seier til slutt. Forsvarsmessig var det også bra med tanke på å bare holde de til 54 poeng, selv om vi møtte et litt svekket Asker-lag, sier Lange. 

Møter Mjøs

Nå venter Bærum i Nadderudhallen søndag for Tromsø. Og duoen er samstemte om hva som blir viktig for å prøve å avslutte bærumshelgen med 2 av 2 seirer:

- Vi må prøve å ta ut Stian Mjøs, men det er lettere sagt enn gjort. Det blir viktig for oss å prøve på det, men det kommer til å bli vanskelig. De har litt flere brikker og strenger å spille på med den nye amerikaneren, så det blir ikke lett. Vi må være gode defensivt hvis vi skal ha noe sjanse. sier Lange.

- Som alltid må vi stoppe Stian Mjøs, og nå mer enn noen gang. Det er han som skaper det meste for dem, så vi må prøve å passe på Stian så godt som mulig, og med det må vi være gode på rotasjonene. Jeg tror det blir en artig kamp. Det er bra å ha med seg godfølelsen fra Asker-kampen inn mot Bærum, sier Finstad.

Poengscorere Asker – Tromsø (54-82):

Asker Aliens: Oliver Bergstad 16, Anders Landenget 14, Ludvig Bergh 7, Alexander Smári Hauksson 5, Jørgen Kjesbu 5, Niklas Sandström 4, Chime Okeke 3

Tromsø Storm: Cole Long 27, William McDonald 15, Petar Radojicic 21, Joachim Aabel 11, Johannes Lange 10, Marcus Wynn 6.

Krigeseier for Gimle

Gimle møter Kongsberg til toppoppgjør søndag i Kongsberghallen, men møtte forbi Centrum lørdag før kampen søndag mellom de to eneste ubeseirede lagene i BLNO. Uten Jørgen Odfjell, som skadet seg mot Frøya, ble det en krigekamp mot Centrum i Vulkanhallen.

Gimle klarte aldri å riste Centrum helt av seg utover i oppgjøret, selv om hjemmelaget ikke ledet etter at de gikk opp til 2-0 i starten av kampen. Gimle var foran med sju poeng like før pause (25-32), men anført av Johannes Dolven var lagene like langt på 36-36 fem minutter ut i den tredje perioden.

Derfra og ut viste Gimle hvorfor de er regjerende norgesmestere. Espen Fjærestad og Mikkel Kolstad satte skudd på skudd, mens Milovan Savic var stor defensivt. 40-44 etter tre periode ble til 53-67 ved full tid etter at Gimle vant den siste perioden 23-13.

- Vi startet ganske bra og de fikk ikke løpt på oss som sist. Denne gangen måtte de jobbe mer for å få poengene sine. Det var en ganske dårlig kamp, spesielt offensivt. Det var ikke en veldig publikumsvennlig kamp, sier Ulrik Stranger-Johannessen. 

Johannes Dolven hadde igjen en solid kamp med 21 poeng og 8 returer, mens den vanligvis så gode Christoffer Heggelund slet med bare 5 poeng (2 av 5 fra gulvet) og 7 turnovers. Hos Gimle var Mikkel Kolstad stor med 24 poeng etter å ha truffet på 8 av 9 skudd fra gulvet. Milovan Savic hadde en double-double med 12 poeng og 13 returer, mens Espen Fjærestad scoret 18 poeng (5 av 9 fra trepoengeren).

Det mest oppsiktsvekkende var at Centrum ikke traff på en eneste trepoenger - 0 av 13! Gimle skjøt vesentlig bedre og traff på 9 av 32 trepoengere. Alt det skjedde i en kamp hvor det bare ble scoret 120 poeng - bare sju flere enn det Fyllingen scoret mot Nidaros.

Poengscorere Centrum – Gimle (53-67):

Centrum Tigers: Johannes Dolven 21, Oliver Bojang 9, Christoffer Heggelund 5, Øyvind Torsetnes 5, Giorgos Kotrotsios 4, Petar Kutlesic 4, Laurence des Bouvrie 2, Ulrik Stranger-Johannessen 2.

Gimle: Mikkel Kolstad 24, Espen Fjærestad 18, Milovan Savic 12, Morten Osland 7, Kristoffer Sætren 3, Reidar Greve 3

Gigaseier for Fyllingen

Nidaros Jets kom til Bergen uten sine to bigs i Brage Sørensen og Jakob Baiden. Da ble det knalltøft for det trondheimsbaserte laget som tok sin første seier for sesongen sist helg mot Asker.

Lagene var like langt på 2-2 etter at Ole Flock Hogstad scoret gjestenes to første poeng, men derfra og ut handlet alt om Fyllingen. De ledet 27-18 etter første periode, 56-32 til pause og 89-45 før den siste perioden. 

Da stoppet det helt opp for Nidaros, som bare scoret tre poeng. Kampen endte 107-48 til Fyllingen. Devin Gilligan hadde en monsterkamp for Fyllingen og hadde nok den beste statlinen så langt denne sesongen med 37 poeng, 14 returer og 5 assists! Amerikaneren traff på imponerende 14 av 19 skudd fra gulvet.

- Det var greit å vinne en kamp igjen etter to tap på rad. Vi beveger ballen godt og alle er delaktige. Jeg er fornøyd både offensivt og defensivt, og spesielt det vi gjør i den fjerde perioden, hvor de scorer tre poeng, sier trener Calix Ndiaye. 

Han hadde også med Peter Bullock for første gang denne sesongen. Veteranen som fylte 40 år (!) på fredag har slitt med en skade, men er nå tilbake for fullt.

- Det er veldig kjekt å ha Peter med. Han tar returer, scorer og er en leder på banen. Nå er han i form og blir med for fullt fremover, men han er jo ingen ungdom lenger, sier Calix og ler.

Om Gilligan sier han:

- Det var en kjempekamp. Han er en maskin og jobber knallhardt hele tiden. Alt går i 100 med ham. Det er en drøm å være trener for en sånn spiller.

Nå venter dobbeltoppgjør mot Oppsal og Ammerud i Oslo neste helg.

- Vi må klare å holde oss skadefrie fremover og bygge laget videre. Det er mye vi må jobbe med og forbedre. Det blir to tøffe kamper. Oppsal er jo et helt annet lag nå enn i serieåpningen, sier han. 

Poengscorere Fyllingen – Nidaros Jets 107-48:

Fyllingen: Devin Gilligan 37, Fiifi Aido 17, Milos Macura 16, Nikolas Skouen 13, Jacob Røysland 8, Nikola Vasojevic 8, Peter Bullock 4, Nicolas Gundersen Ballone 2, Christian Skagen 2.

Nidaros Jets: Tor Anders Ringen 16, Mikkel Aarnes 12, Mats Selboe 8, Ole Flock Hogstad 7, Mateusz Nilsen 5.