Mikkel Kolstad har kommet seg inn under Frøyas kurv og legger to av sine 27 poeng, presset av hjemmelagets ledende spiller JD Muila. Til høyre i bildet er Jørgen Lamo, som la Frøyas siste trepoenger og scoring til 75-76 et drøyt minutt før slutt. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Holdt unna for Frøyas sluttspurt

To trepoengstreff fra Christopher Dalland og Jørgen Lamo sendte Frøya tilbake i en kamp Gimle så ut til å ha avgjort. Men tittelforsvarerne beholdt roen, stengte forsvaret og senket fire av fire straffer de siste 17 sekundene.

Frøya – Gimle 75-80

Asker Aliens – Kongsberg Miners 68-116

Med den 12. seieren på rad har Gimle klatret fra niende- til tredjeplass på BLNO-tabellen. Og med 2-1 i innbyrdeskamper mot både Centrum Tigers og Frøya er tittelforsvarerne garantert minst fjerdeplass hvis de vinner hjemmekampen mot Tromsø Storm lørdag.

Gimle (18-11) kan bli passert av både Frøya (18-10) og Centrum (18-10), men ikke av begge – fordi de møtes i Vulkanhallen lørdag.

Centrum har de beste kortene på hånden, fordi de spiller hjemme mot tabelljumbo Oppsal torsdag og etter all sannsynlighet tar tilbake tredjeplassen.

Frøya kan også avgjøre alt uten hjelp fra andre, men har to særdeles tøffe gjenstående kamper borte mot Centrum lørdag og Kongsberg Miners søndag.

Kvartfinaler fra neste uke

Alt avgjøres til helgen og sluttspillkvartfinalene – som spilles best av tre kamper – er i gang allerede fra midten av neste uke.

Blir spenningen og spillet like bra som i Frøya Arena onsdag, har vi mye å glede oss til.

Hjemmelaget styrte i de to første periodene, Gimle gjennom tredje og fjerde, men alltid bare med noen små poeng foran.

– Det var sterkt av oss å vinne uten Jørgen (Odfjell) og Espen (Fjærestad) og med Milovan (Savic) i foultrøbbel tidlig, sa Audun Eskeland.

– Og landslagspausen har ikke akkurat bidratt til gode lagtreninger, la Gimle-coachen til.

Mikkel Kolstad, Hallvard Venstad Staff og Milovan Savic (assistenttrener for Norge) var alle på samlingen i Oslo før avreisen til Luxembourg og kampen og seieren der.

Kolstad og Greve: 53 poeng

Kolstad ble toppscorer med 27 poeng etter å ha satt 6 av 10 trepoengere, Greve hadde 26 poeng etter 4 av 7 fra trepoengsland – og dermed ble guardparet helt avgjørende for Gimles seier.

Gjestene så ut til å dra fra da Mikkel Kolstad la inn en trepoenger til 73-64 med under 4 minutter igjen å spille, men like etter fikk Milovan Savic sin femte feil – og inne i siste spilleminutt kom også Reidar Greves femte.

Da hadde Christopher Dalland og Jørgen Lamo redusert til 72-75 og 75-76 med hver sin trepoenger, men Lamos treff med 1:25 igjen ble også Frøyas siste scoring i kampen.

Avgjorde med fire straffetreff

JD Muila og de øvrige svartkledde stanget mot et tett og aggressivt Gimle-forsvar i det siste minutt, rotet bort mulighetene og måtte i stedet feile for å stoppe klokka og etter hvert sende solide straffeskyttere som Morten Osland og Mikkel Kolstad til linja.

Begge satte 2 av 2 og avgjorde dermed kampen i tittelforsvarernes favør.

JD Muila holdt lenge Frøya i kampen og den kanadiske forwarden endte med en ny sterk double-double, 21 poeng og 18 returer. Hjemmelaget vant returstatistikken 41-37 og hadde færre turnovers enn Gimle (7 mot 12), men skjøt dårligere.

Gimle traff 40 prosent av sine trepoengere (13 av 32) mot Frøyas 26 (7 av 26) og gjestene vant følgelig 39-21 i trepoengsskyting, noe som utvilsomt var med på å avgjøre oppgjøret.

Får tilbake Odfjell og FjærestadDe to siste års norgesmestre er i flytsonen og har både Jørgen Odfjell og Espen Fjærestad i bakhånd. Magne Fivelstad rekker ikke sluttspillet, fortalte Audun Eskeland onsdag.

– Magne er litt mer skadet enn vi trodde, men Jørgen er snart klar etter overtråkket og Espen som har vært syk vil komme litt etter litt, sa Gimle-treneren.

Poengscorere Frøya – Gimle (75-80):

Frøya: JD Muila 21, Christopher Dalland 15, Ognjen Nisavic 13, Jørgen Lamo 10, Etienne Nasser Aspevik 7, Marcus Larsson 7, Mathias Jacobsen 2.

Gimle: Mikkel Kolstad 27, Reidar Greve 26, Hallvard Venstad Staff 14, Milovan Savic 6, Steinar Rakneberg 5, Morten Osland 2.

Kongsberg sikret sølvplassen

Tobias Rotegård kom tilbake fra Luxembourg-kampen med en ankelskade og sto over mot Asker Aliens onsdag, men Kongsberg Miners fikk likevel lett spill med tabellåtteren.

Gjestene hadde i praksis avgjort kampen med 37-21 etter første periode, var kommet opp i 68-37 ved halvtid og hadde 92-48 før sisteperioden der alle lagets startere ble hvilt.

Asker klarte ikke å forsvare seg mot gjestenes bølge av angrep og Miners fikk også inn steals og enkle scoringer på veien mot storseier 116-68.

Asker - Ammerud om siste sluttspillplass

Dermed har Kongsberg Miners sikret andreplassen og sølvmedaljene i serien før søndagens avsluttende hjemmekamp mot Frøya, mens Asker (9-20) skal ut i en finale om åttende og siste sluttspillplass mot Ammerud (8-21) i Leikvollhallen lørdag.

Lagene står 1-1 innbyrdes og vinneren av lørdagens oppgjør vil ta den åttende plassen og bli Fyllingens kvartfinalemotstander i sluttspillet, mens taperen blir nummer ni og er ferdig for sesongen.

Toppscorer fra benken

For Kongsberg Miners ble det en kamp mange spillere involvert og litt showtakter underveis. Benjamin Fisher-Andersen kom fra benken og ble toppscorer (sammen med AJ Harris) på 21 poeng på bare 18 minutters spilletid, etter å ha satt 4 av 8 trepoengere og drivet inn mange poeng.

Tidligere Asker-spiller Eldar Alagic traff 7 av 10 field goals og hadde 15 poeng og 7 returer, mens Karl Sigurd Madsen markerte seg med en trepoenger og totalt 6 poeng, 3 returer og 2 steals på sine 15 minutter.

Jordan Roberts var kampens ledende spiller med 12 poeng, 11 returer, 6 assists og 4 steals – alt på bare 24 minutter.

– Det var artig når så mange spillere steppa opp, Benjamin, Eldar og Karl Sigurd – vi ser hvor bra de er på trening og hvor mye de har utviklet seg, sa lagkaptein William Lybæk.

– Nå skal vi holde på momentumet vårt i neste kamp mot Frøya og inn i playoffs, fastslo 26-åringen.

Kongsberg Miners har vunnet 10 av sine 11 siste kamper, etter at seiersrekken ble brutt da Gimle dro fra Kongsberghallen med 83-78 for halvannen uke siden.

Poengscorere Asker Aliens – Kongsberg Miners (68-116):

Asker Aliens: Sebastian Sjöberg 15, Gaute Haugen 13, Petar Radojicic 11, Benjamin Alknes Cox 8, Filip Rypdal Øverås 7, Joshua Hart 6, Ludvig Bergh 3, Filip Kaasa 3, William Ljones Kruse 2.

Kongsberg Miners: Benjamin Fisher-Andersen 21, AJ Harris 21, Eldar Hjertø Alagic 15, William Lybæk 12, Jordan Roberts 12, Aly Hudgins 10, Marin Mornar 7, Åke Swahn 7, Karl Sigurd Madsen 6, Erik Lie Viken 5.