John Knight og resten av Frøyas lag klarte aldri å stoppe Xavier Green. Kongsbergs elegante guard ble kampens store spiller med 39 poeng, 10 returer, 3 assists og 2 steals - og satte 5 av 7 trepoengere. Jørgen Lamo (til venstre) og DeAngelo Stewart er de to andre Frøya-spillerne i bildet.
FOTO: ERIK BERGLUND
John Knight og resten av Frøyas lag klarte aldri å stoppe Xavier Green. Kongsbergs elegante guard ble kampens store spiller med 39 poeng, 10 returer, 3 assists og 2 steals - og satte 5 av 7 trepoengere. Jørgen Lamo (til venstre) og DeAngelo Stewart er de to andre Frøya-spillerne i bildet. FOTO: ERIK BERGLUND

Green-show da Miners vant

Kongsberg Miners slo tilbake, nektet å la Frøya den tredje seieren og finaleplassen og tvang fram en fjerde kamp i Bergen onsdag. Gimle har overtaket mot Bærum etter å ha ledet hele veien i semifinale tre.

Kongsberg Miners – Frøya 103-79 (1-2 sammenlagt)

Gimle – Bærum 99-89 (2-1 sammenlagt)

Med pointguard og kaptein Juan Ferrales ute for resten av sesongen og Marin Mornars forfall etter leggskaden han pådro seg i kamp to, løftet resten av Kongsberg Miners seg imponerende.

To av tre importer ute spilte liten rolle når tredjemann storspilte:

Xavier Green var overalt på banen, satte 5 av 7 trepoengere, ble toppscorer med 39 poeng og hadde 10 returer, 3 assists og 2 steals.

– Herregud, i dag var han bare utrolig «på», fastslo Åke Bärlin.

Men det skjedde noe med hele Miners-laget i kampen som var et «vinn eller forsvinn» med 0-2 som utgangspunkt.

– Det skjer noe med laget som gruppe, vi tenker «nu jävlar» og alle tok sine oppgaver. Mest av alt spilte vi virkelig bra forsvar, holdt dem til 36 poeng ved pause (51-36), hvorav 14 på straffer, konstaterte den svenske treneren.

 

Mornar på banen i kamp 4?

Marin Mornar var storfornøyd med å se lagkameratene vinne og er optimistisk med tanke på spill i fjerdekampen om åtte dager.

– Jeg bare veldig stolt av gutta i dag. Vi kom ut med intensitet i forsvar og med en offensiv vi manglet i de to første kampene. Dette må vi bare ta videre til kamp 4, understreket den kroatiske forwarden.

Skaden i venstre legg er ikke så alvorlig som først fryktet.

– For to dager siden hadde jeg trøbbel med å gå på foten, nå kan jeg bare hoppe og jogge. Jeg regner med at jeg spiller neste kamp, sa Mornar.

 

Avgjorde tidlig

Kongsberg Miners suste opp i 20-poengsledelse tidlig i tredje periode (58-38), var aldri truet og vant med utklassingssifrene 103-79 etter at Simon Müller-Landsvik hadde fått hjemmelaget opp i tresifret score med 101-77 i sluttminuttene.

Frøya lignet ikke mye noe finalelag eller på det laget som vant de to første semifinalene 78-75 og 93-79.

– Dette var en dårlig kamp av oss. Vi hadde ikke mentaliteten fra de to første kampene, spillerne trodde visst det var gjort, mente Hugo Salgado.

– Jeg sa det ville bli en tøff kamp og at det bare ville bli tøffere når de spilte uten Marin (Mornar), fordi de andre på laget ville fighte og ikke hadde noe å tape. Og Kongsberg gjorde en god jobb, traff bra og vi fikk aldri noen stops, erkjente den portugisiske treneren.

 

Sterk Miners-skyting

Miners traff 12 av 26 trepoengere (46 prosent), med Green på 5 av 7 og William Lybæk på 5 av 12 som heitest og Torgrim Sommerfeldt på 2 av 5. Aly Hudgins var råsterk under kurvene og endte på 22 poeng og 10 returer, hjemmelaget vant returstatistikken 34-28.

Frøya trivdes dårlig mot de blåkleddes aggressive forsvar og skjøt elendig: 4 av 17 på trepoengere er langt under vanlig standard.

John Knight III dominerte som alltid og endte på 23 poeng, 7 assists, 6 returer og 5 assists, DeAngelo Stewart 26 poeng og 11 returer.

 

Poengscorere Kongsberg Miners – Frøya (103-79):

Kongsberg Miners: Xavier Green 39, William Lybæk 22, Aly Hudgins 22, Torgrim Sommerfeldt 12, Haakon Ullrich 4, Erik Lie Viken 2, Simon Müller-Landsvik 2.

Frøya: DeAngelo Stewart 26, John Knight III 23, Nikola Roso 11, Ognjen Nisavic 11, Jørgen Lamo 6, Samba-Johan Hellebust Jaw 2.

 

Gimle har overtaket: 2-1

Gimle holdt på hjemmebanefordelen, løftet seg etter søndagens klare tap i Nadderudhallen (78-101) og tok en kontrollert seier med sifrene 99-89.

Søndag var Steffon Mitchell tilbake fra sykdom og viktig for Bærums spill og resultat, tirsdag var Mitchell syk igjen, mens derimot Raivis Scerbinskis var tilbake. Men etter bare 8 minutter på banen måtte latvieren gi seg med ryggsmerter.

Dermed ble Mathias Eckhoffs lag kraftig svekket og en helt annen motstander for et Gimle-lag som forsvant har en meniskskadet Milovan Savic på sidelinja. – Han har ikke trent ordentlig, men teoretisk kan han spille tirsdag, sa Audun Eskeland etter kampen.

Spørsmålet er om de regjerende mestrene risikerer å spille med Savic med 2-1-ledelse og heller venter til en eventuell femte semifinale eller første finale.

 

Odfjell toppscorer

Mot Bærum var Gimle-skytterne tilbake i slag:

Mikkel Kolstad la 4 av 6 trepoengere og noterte seg for 21 poeng, Jørgen Odfjell hadde 26 poeng og 7 assists og 3 av 8 fra trepoengsland, Dante Thompson 23 poeng, 9 returer og 6 assists.

Og Lars Espe nærmer seg toppform, tirsdag endte han på 8 poeng, 11 returer, 6 assists og 3 steals.

– Laget responderte veldig bra etter den pinlige forestillingen vi leverte søndag. Stillingsmessig har vi en slags kontroll, men vi klarer aldri å riste Bærum helt av oss. De kom til skudd og fikk tatt seg til linjen og klarte å ta ut litt av tempoet vårt, analyserte Gimle-treneren.

Stian Mjøs traff på 4 av 8 trepoengere og ble Bærums mestscorende med 25 poeng i tillegg til 6 assists. Sjur Dyb Berg endte på en double-double med 21 poeng og 11 returer.

 

Poengscorere Gimle – Bærum (99-89):

Gimle: Jørgen Odfjell 26, Dante Thompson 23, Mikkel Kolstad 21, Lars Fredrik Espe 8, Espen Fjærestad 8, Reidar Greve 7, Morten Osland 4, Enzo Petroncini-Digranes 2.

Bærum: Stian Mjøs 25, Sjur Dyb Berg 21, Eric Gilchrese 14, Fredrik Kleivdal 12, Oscar Hellebust 8, Emil Grosse 4, Gaute Haugen 3, Amar Pinjo 2.