Lars Fredrik Espe hadde 26 poeng og var avgjørende for Gimle med steals og scoringer i sluttminuttene. Her driver pointguarden forbi Eric Gilchrese, mens dommer Simon Nordeide følger situasjonen.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Lars Fredrik Espe hadde 26 poeng og var avgjørende for Gimle med steals og scoringer i sluttminuttene. Her driver pointguarden forbi Eric Gilchrese, mens dommer Simon Nordeide følger situasjonen. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Gimle tilbake i føringen

– Vi må være mentalt tøffere enn vi var i den første bortekampen og være til stede hele kampen, sier Audun Eskeland om den fjerde NM-finalen, som spilles i Nadderudhallen mandag. Vinner Gimle, er de norgesmestre. Slår Bærum tilbake på hjemmebane, skal alt avgjøres i en femte finale i Haukelandshallen neste torsdag.

Gimle – Bærum 86-83 (2-1)

Best-av-5-serien mellom Gimle og Bærum er blitt akkurat de fulltrefferne mange håpet på og spådde:

Alle de tre første finalene er blitt avgjort først i de siste minuttene og sekundene, alle har endt med knepne hjemmeseire: Gimle 80-74, Bærum 88-80, Gimle 86-83.

I finale 1 og 2 tapte bortelaget etter å ha ledet det meste av kampen og fra start i 4. periode.

Fredag snudde det da Gimle holdt ledelsen gjennom tre perioder og reddet seg i land etter at Bærum hadde vært oppe på 75-75 og 78-78 i sluttminuttene.

– Seieren satt dypt inne, så jeg er veldig lettet. Og selvfølgelig er det tilfeldigheter. I sånne kamper kan man se på hundre enkelthendelser og si at «hvis bare det og det hadde skjedd» ville kampen snudd i vår favør, sa Audun Eskeland.

 

– Fortjent seier

– En fortjent seier til et veldig bra forsvarslag, erkjente Bærum-trener Mathias Eckhoff. – Jeg føler at vi scoret nok til å vinne, men Gimle utnyttet godt at forsvaret vårt var for lite disiplinert. Det er små marginer i dette, men all ære til Gimle og det er jo morsomt for norsk basket at det er litt drama, sa Eckhoff.

Gimle gikk ut med 5-0, ledet med 10 poeng (28-18) i begynnelsen av andre periode – og Bærum var foran bare én gang i kampen. I sju sekunder, da Gaute Haugen satte en trepoenger til 33-31, før Lars Espe gikk rett opp og snudde til 34-33 med en 2+1-situasjon.

Gjestene kjempet seg innpå til lik score sju ganger, de to siste til 75-75 og til 78-78 med et straffetreff fra Shane Temara med bare 1:59 igjen å spille.

 

Coleman, Espe - og Schwethelm!

Så gjenvant Gimle overtaket, oppildnet av et støyende og støttende hjemmepublikum. Bryan Coleman satte to straffer til 80-78 og Lars Espe fikk inn en avgjørende steal og drivet inn 82-78 med 25 sekunder igjen å spille.

Stian Mjøs drivet inn 82-80, men fikk sin femte feil og sendte Coleman til straffelinja. Amerikanerne satte begge (84-80), Eric Gilchrese misset i Bærums angrep og Ludvig Bergh måtte feile Espe og sendte pointguarden til straffelinja med bare 11 sekunder igjen.

Game over? Nei, ennå ikke. Espe traff bare det andre (85-80), Bærum tok timeout hadde fortsatt 11 sekunder. Philipp Schwethelm satte sin femte trepoenger av seks (85-83), men måtte feile Coleman – som denne gang traff det første (86-83), men misset det andre!

7 sekunder gjensto og Bærum og Schwethelm fikk en siste mulighet. Tyskerens siste treer kunne gitt 86-86 og overtime, men nådde bare til kanten av ringen. Gimle hadde vunnet!

 

– Surt å tape den andre finalen

– Det var skummelt! Men akkurat nå er jeg bare glad for at vi klarte å ro det i land, fastslo Lars Fredrik Espe.

Han ble kåret til Gimles beste etter en solid kamp med 26 poeng, 4 assists, 3 steals og sitt vanlige driv og bunnsolide forsvar.

– Vi syns det var surt å tape den andre finalen, så vi var veldig innstilt på å slå tilbake i dag. På slutten gjaldt det egentlig bare å være solide og gjøre det vi hadde gjort hele kampen, mente 23-åringen.

 

60 prosent på trepoengere før pause

Bryan Coleman ble toppscorer med 27 poeng og hadde 9 returer, og Gimle skjøt solid: 40 prosent på trepoengerne etter 3 av 3 fra Espen Fjærestad, 3 av 4 fra Coleman og 3 av 5 fra Espe.

Bærum var enda hvassere med 9 av 15 (60 prosent) til pause, men endte på 12 av 25 (48 prosent) etter at produksjonen gikk tregere i andre omgang.

– Det høres banalt ut, men vi måtte bare ut på dem og stoppe skuddene, koste hva det koste ville, forklarte Audun Eskeland.

– Vi flytter ikke ball og kropper godt nok, mente Mathias Eckhoff.

– Vi blir stående i screener og slipper ikke til, da er vi ikke gode. Det handler selvfølgelig også om hvordan de (Gimle) spiller, men vi må gjøre en bedre jobb tidlig, arbeide tidligere for frigjøring, sa Bærum-treneren.

 

Monsterkamp av Schwethelm

Mot slutten av kampen virket som om Philipp Schwethelm og Eric Gilchreses rutine skulle kunne vippe finalen i Bærums favør, og spesielt tyskeren viste klasse gjennom hele kampen.

Schwethelm endte på 22 poeng, 8 returer og 5 assists og traff 5 av 7 trepoengere – men altså ikke den siste som ville gitt ekstraomgang og Bærum fortsatt muligheter, riktignok med Stian Mjøs utvist.

Gilchrese endte på 19 poeng, Mjøs på 15 etter å ha scoret 13 før pause.

Med tre av tre hjemmeseire i finalene er Bærum på offensiven i mandagens fjerdekamp i Nadderudhallen, men har presset på seg.

 

Poengscorere:

Gimle: Bryan Coleman 27, Lars Fredrik Espe 26, Espen Fjærestad 16, Jørgen Odfjell 8, Milovan Savic 8, Mikkel Kolstad 1.

Bærum: Philipp Schwethelm 22, Eric Gilchrese 19, Stian Mjøs 15, Sjur Dyb Berg 9, Shane Temara 9, Gaute Haugen 6, Ludvig Bergh 3.