Milovan Savic var kampens store spiller med 24 poeng og 12 returer og kunne juble for Gimle-seier i den første kvartfinalen mot Frøya. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Gimle nærmer seg semifinale

Med sin 14. seier på rad og 1-0 i best av tre-serien har Gimle et bein i semifinalen, men tittelforsvarerne måtte slite mot et Frøya-lag uten forwardkjempen JD Muila og får det minst like tøft i returkampen i Frøya Arena søndag.

Gimle – Frøya 92-83 (1-0)

Kongsberg Miners – Tromsø Storm 92-71 (1-0)

– All ære til Frøya som kjempet med nebb og klør og med hjerte utpå der. Men vi som lag ser rustne og dårlige ut, mente Audun Eskeland, til tross for at laget hans tok første stikk i best av tre-kvartfinalene mot laget de slo 3-1 i fjorårets NM-finaler.

– Det som er bra, er at vi har veteranankeret Milovan (Savic) der som holder hodet kaldt og at Morten (Osland) stepper opp og treffer viktige skudd, sa Gimle-treneren.

Muila ute, Larsson ut med fouls

Gimle kan bli første klubb som vinner tre gull på rad i BLNO-epoken som begynte i 2000, og tok et steg mot semifinale med seieren torsdag.

Men direkte overbevisende var det ikke.

Frøya hadde sin Allstar-forward JD Muila på benken med ankelskade og fikk tidlig Marcus Larsson i foultrøbbel.

Larsson sto med fire fouls tidlig i andre periode og fikk sin femte før tredjeperioden var over. Like etter ledet Gimle med 10 poeng (63-53), men gjestene greide likevel å fighte seg tilbake i kampen.

Hentet inn 10-poengsledelse

Søndag får de etter all sannsynlighet Muila med igjen i hjemme-returen, samtidig kan også Jørgen Odfjell være tilbake for Gimle.

Frøya ledet 10-5 i starten og var likt på 14-14 før Gimle stakk fra og holdt seg foran i resten av kampen, bortsett fra i noen sekunder på stillingen 63-63. Fem ganger i kampen ledet hjemmelaget med 10 poeng, men på 63-53 med Marcus Larsson utvist dro Frøya til med en 10-0-run som skapte spenning helt inn i sluttminuttene.

Ognjen Nisavic reduserte til 71-70 med to straffer 6 minutter før slutt, men Milovan Savic og Reidar Greve tok ansvar og fikk Gimle foran igjen med 8 poeng, 78-70.

Oslands fulltreffere

Og to ganger da Frøya kom farlig nær, slo Morten Osland til: Først med en 3-poenger til 86-77 da 1:23 gjensto, så med en ny treer til 89-80 med 30 sekunder igjen av kampen og to sekunder igjen på skuddklokka, helt alene i hjørnet ved Frøya-benken.

I en kamp der begge lag bommet uvanlig mye, var Morten Osland den stødigste med 4 av 5 på trepoengerne og flere avgjørende scoringer.

Valen Tejada var glimrende for Frøya og endte med 24 poeng, Etienne Aspevik la 4 av 7 treere og hadde 15 poeng, Ognjen Nisavic kom sterkt utover i kampen og kom opp i 19 poeng og 7 returer.

48 fouls

Den første kvartfinalen mellom fjorårsfinalistene ble fysisk og tøft og stykket opp med 48 fouls, 25 til Gimle og 23 til Frøya.

Det skapte også foultrøbbel hos begge lag. I tillegg til Larsson måtte også Mikkel Kolstad og til slutt også Christopher Dalland ut med fem fouls, mens Osland, Greve, Ullrich, Nisavic og Aspevik alle hadde fire.

Milovan Savic var banens gigant med 24 poeng, 12 returer og 4 assists, holdt seg på bare én foul og spilte 36 og et halvt minutt.

Gimle vant returstatistikken 45-28, men alt kan bli annerledes og tøffere søndag hvis JD Muila er tilbake for Frøya og Marcus Larsson kan holde seg på banen i mer enn 16 minutter.

Fra Ulriken til Fyllingen til Gimle

For hjemmelaget debuterte Ayman Omar Yousuf, tidligere Ulriken-guard som startet sesongen og spilte 9 seriekamper for Fyllingen. Torsdag var han overraskende nok også i Gimles startfemmer.

– Han er veldig god i forsvar og uredd og tøff, er Audun Eskelands vurdering av 21-åringen som bare fikk 57 minutter totalt i Fyllingen-kampene før jul.

Poengscorere Gimle – Frøya (92-83):

Gimle: Milovan Savic 24, Morten Floen Osland 16, Reidar Greve 15, Haakon Ullrich 10, Mikkel Kolstad 9, Hallvard Venstad Staff 9, Espen Fjærestad 7, Ayman Omar Yousuf 2.

Frøya: Valen Tejada 24, Ognjen Nisavic 19, Etienne Nasser Aspevik 15, Marcus Larsson 10, Christopher Dalland 8, Jørgen Lamo 5, Mathias Jacobsen 2.

Kongsberg stakk i 3. periode

Tromsø Storm hadde fått Xavier Fuller og Giedrius Stankevicius med igjen etter lengre skadefravær, og med alle sine tre importer på banen bød gjestene lenge på god motstand i Kongsberghallen.

Tromsø ledet 26-22 tidlig i andre periode, men Kongsberg Miners hentet inn alt og gikk i 12-poengsledelse 38-26 med en 16-0-run før det jevnet seg ut igjen.

Fuller utvist

Miners hadde overtaket, men avgjørelsen falt på stillingen 57-49 i slutten av tredje periode da hjemmelagets AJ Harris og Tromsøs Xavier Fuller ble tildelt hver sin tekniske foul – og Fuller ble utvist fordi han hadde en usportslig foul fra tidligere i kampen.

Amerikaneren som ble tatt ut på sesongens Allstar-lag og som i tillegg ble kåret til BLNOs beste forsvarer hadde da scoret 22 poeng på 23 minutter. Uten Fuller ble det tungt for Tromsø Storm, som måtte se seg slått med 21 poeng, 92-71.

Jordan Roberts var Kongsbergs ledende spiller med 19 poeng og 13 returer, AJ Harris traff 4 av 7 trepoengere og endte med 19 poeng og 4 steals.

Returkampen spilles i Tromsøhallen søndag, en «vinn eller forsvinn»-kamp for Tromsø Storm.

Poengscorere Kongsberg Miners – Tromsø Storm (92-73):

Kongsberg Miners: AJ Harris 19, Jordan Roberts 19, Marin Mornar 16, William Lybæk 15, Aly Hudgins 9, Eldar Hjertø Alagic 4, Åke Swahn 4, Erik Lie Viken 4, Tobias Rotegård 2.

Tromsø Storm: Xavier Fuller 22, Johannes Rydningen Lange 14, Giedrius Stankevicius 11, Reggie Agbeko 7, Christopher Dobree-Bell 6, Trym Andreas Engelsen 6, Marcus Wynn 5.