Gimle er seriemester og blir stor favoritt mot Ammerud i kvartfinale. Da kan Chaveres Flanigan møte Benjamin Alknes Cox (til venstre), Stian Mjøs og de øvrige Bærum-spillerne i semifinalen - hvis Bærum slår ut naboene Asker Aliens i sin kvartfinale.
FOTO: ERIK BERGLUND
Gimle er seriemester og blir stor favoritt mot Ammerud i kvartfinale. Da kan Chaveres Flanigan møte Benjamin Alknes Cox (til venstre), Stian Mjøs og de øvrige Bærum-spillerne i semifinalen - hvis Bærum slår ut naboene Asker Aliens i sin kvartfinale. FOTO: ERIK BERGLUND

Gimle mester, sluttspill neste

Avlysningen av kommende helgs BLNO-kamper betyr at mennenes liga er ferdigspilt. Gimle er seriemester, Kongsberg Miners og Frøya får sølv og bronse – og sluttspilloppsettet er klart.

- Det føles ikke ufortjent, men det føles ufullstendig, er Gimle-trener Audun Eskelands kommentar til at gullet ble sikret som følge av nedstengingen av seriespillet i norsk idrett.

- Vi har mistet muligheten til å spille tøffe kamper, mens andre lag har mistet muligheten til å ta fra oss seriegullet.

Gimle har ikke spilt kamp siden de slo Nidaros Jets 16. januar (76-54). Det var lagets fjerde strake seier i 2021, etter de to tapene for Bærum (74-81) og Fyllingen (80-90) i desember.

 

Første seriegull siden 2014

Seiersprosent-tabellen gir Gimle seriegullet: 13 seire og 3 tap gir 81,25 prosent mot Kongsberg Miners’ 12-3 og 80 prosent.

Her hadde det ikke hjulpet tittelforsvarerne fra Kongsberg om de hadde spilt og vunnet én kamp til og kommet opp på 13-3 som Gimle. Da ville innbyrdesoppgjør blitt avgjørende, med 2-0 til Gimle i kamper. Bergenserne vant 95-81 i Kongsberghallen 17. oktober og 97-65 hjemme i Gimlehallen 10. januar.

Seriemesterskapet er Gimles første i mennenes liga siden 2014, da Audun Eskeland var pointguard og ledende spiller. Da sikret klubben også «The Double» med utklassingsseier 102-68 over Ammerud i NM-finalen.

 

Avgjørelse fra regjeringen fredag?

Beredskapsgruppa i Norges Basketballforbund vedtok mandag kveld å avlyse alle kamper denne uka, ettersom regjeringen ikke har indikert at de vil lette på restriksjonene i toppidretten.

Alle serier i norsk toppidrett har hatt spillestopp siden 20. januar.

Norges Idrettsforbund skal møte regjeringen onsdag, og så er det ventet at regjeringens avgjørelse kommer fredag ettermiddag.

I alle fall er det usannsynlig det åpnes igjen for kamper allerede førstkommende helg, det vil tidligst skje fra mandag 8. mars.

 

79 kamper avlyst

Dermed avlyste NBBF de siste 11 seriekampene i mennenes BLNO og de to oppsatte kampene i kvinnenes liga, Asker Aliens – Ullern lørdag og Bærum – Høybråten søndag.

Totalt er 79 kamper blitt avlyst siden spillestoppen trådte i kraft 20. januar, 59 kamper for menn og 20 for kvinner.

Etter den opprinnelige planen skal BLNO- og NM-sluttspillet for menn starte med kvartfinaler tirsdag 9., onsdag 10. og torsdag 11. mars, med returkamper helgen 13.- 14. mars og eventuelle tredjekamper på hverdager den påfølgende uka.

Det oppsettet må høyst sannsynlig endres.

 

Sluttspillstart 13. mars?

- Beste scenario for oppstart vil være fra helgen 13.- 14. mars, tror Eivind Jensen, turneringskonsulent i NBBF, selv om det ennå ikke kan utelukkes at kvartfinalene Frøya – Fyllingen og Bærum – Asker Aliens kan spilles på ukedagene, 9.- 11. mars.

Kommer kampene i gang fra helgen 13.- 14. mars, kan resten av oppsettet følges. Må de utsettes til helgen etter (20.- 21. mars), skyves hele programmet. Semifinalene er berammet til 20.- 21. og 23.- 25. mars, med eventuelle tredjekamper den første påskehelgen, 27.- 28. mars. Så er NM-finalene satt opp etter påske: Torsdag 8., mandag 12. og eventuelt torsdag 15. april.

 

Tre kamper på én helg?

Planen nå er å få gjennomført alle kamper i en best-av-3-serie i kvartfinale og semifinale på én helg: Fredag, lørdag og eventuelt søndag. Det betyr at Gimle får tre kamper hjemme mot Ammerud og Kongsberg Miners tre hjemme mot Tromsø Storm i kvartfinalene.

Frøya-Fyllingen og Bærum-Asker vil være lettere å passe inn med flere dagers mellomrom.

- Første prioritet nå er å få gjennomført kvartfinalene etter denne modellen. Det er også meldt inn fra NBBF til NIF, vinduet basketballen trenger for å få gjennomført sine kamper, forteller Eivind Jensen.

 

Alternativet: "Final Eight"

Men den siste utviklingen i smittesituasjonen i Norge har ført til ny usikkerhet om når toppidretten slipper til igjen.

Hvis alt blir ytterligere utsatt, er alternativet for mennene å gå over til samme type sluttspill som kvinnene har hatt de siste årene.

- «Final Eight» som på damesida er alternativ nummer to, bekrefter Jensen.

Kvinnenes BLNO- og NM-sluttspill arrangeres i Nadderudhallen første helg etter påske, 9. til 11. april – med kvartfinaler fredag, semifinaler lørdag og finaler og plasseringskamper søndag.

 

- Tung jobb må gjøres

Gimle blir klare favoritter mot tabellåtter Ammerud i kvartfinalene, og vil med seier der møte vinneren av Bærum – Asker Aliens i semifinaler.

- Vi vet det er åtte gode lag igjen og en tung jobb som må gjøres. Asker har begynt å få fullt mannskap, og med Aksel (Bolin) og Eric (Gilchrese) tilbake er de plutselig blitt det laget de skulle bli. Bærum er også en potensiell gullkandidat og det samme gjelder for Kongsberg og Frøya, så det er mange bra lag her, presiserer Audun Eskeland.